Op de Nederlandse Familienamenbank vind je de herkomst van een achternaam en ook waar die in Nederland het meeste voorkomt. Op Geneanet kan je je achternaam traceren in heel Europa. Hou bij Geneanet wel in gedachten dat de verspreiding van een naam uit de database komt van de stambomen in dat systeem.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
Als we dan inzoomen op de nummer 1: Jansen, komen we er hier achter dat deze naam het meest voorkomt in, uiteraard Nederland, op de voet gevolgd door Duitsland en Zuid-Afrika. Ook in de Verenigde Staten wonen heel veel 'Jansens'. De nummer 2: Peters komt niet het meest voor in Nederland, maar in de Verenigde Staten.
De familienaam of achternaam geeft aan tot welke familie een persoon behoort. Doorgaans gaat het daarbij om de familie in de mannelijke lijn. Familienamen zijn in de middeleeuwen ontstaan. Pas in de Franse tijd (België 1795 en Nederland 1811) werd het verplicht om ze te registreren bij de burgerlijke stand.
Op de site forebears.io kun je checken of jij echt een speciale achternaam hebt of dat er nog duizenden mensen met jouw naam zijn. Hier kun je zien in welke landen jouw achternaam voorkomt en hoeveel mensen in totaal deze naam hebben.
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen, zijn er slechts 181 personen met familienamen zoals Blyweert, Gaeremynck, Hochepied, Morgante, Nasser of Van Lishout.
Vroege geschiedenis
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken.
Check alles over jouw naam
Vul hier op de site van de Nederlandse Voornamen Databank (NVD) je naam in en check binnen een paar seconden hoe vaak jouw naam voorkomt en in welk jaar je naam het populairst is geweest. De NVD geeft informatie over 600.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
Over het algemeen kreeg men de familienaam van de vader, maar soms ook die van de moeder of een van de grootouders. Ook kwam het voor dat na een aantal geslachten de familienaam werd gewijzigd of verdween. In Oost-Nederland werden huisnamen als achternaam gebruikt. Daar heette men naar de boerderij waar men woonde.
Hubert Blaine Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff, Sr., ook bekend als Wolfe+585, Senior (Hamburg-Bergedorf) is de korte naam van een zetter uit de Amerikaanse stad Philadelphia, die de langste persoonsnaam ooit heeft.
Op de website forebears.io kun je jouw achternaam invoeren. Vervolgens kun je bekijken hoeveel mensen op de wereld ook jouw naam hebben. Daarnaast zijn er leuke weetjes over namen te vinden op het platform en tevens statistieken over die namen en landen van over de hele wereld.
Heb je geen geluk met het bevolkingsregister? Dan kun je het nog proberen via de website ikhebje.nl. Hier kun je mensen zoeken op naam, nummer, adres, plaatsnaam en postcode. De database van deze online telefoongids is altijd up-to-date en je kunt ook omgekeerd zoeken.
Op de website Forebears kun je zo'n beetje alle denkbare informatie vinden over je achternaam. Van de betekenis tot in welk land je achternaam het meest voorkomt en met hoeveel mensen je die naam deelt, tot alle verbasteringen van de naam. Je ontdekt het allemaal in een paar milliseconden.
Als je benieuwd bent hoeveel naamgenoten jij hebt, kan je sinds kort gebruikmaken van de VRT-namenzoeker. Daarin zijn alle namen opgenomen die in het Belgische rijksregister voorkomen. De enige voorwaarde is dat de naam er minstens vijf keer in terugkomt.
Met de namenteller kun je zien hoe vaak de babynaam van jouw kind voorkomt in de database van WIJ. Je krijgt een overzicht van de afgelopen tien jaar. Zo kun je zien of de naam populairder is geworden, of juist niet! Vul de babynaam in, en geef aan of je de resultaten voor een jongen of meisje wilt zien.
Namen zoals Neeltje, Jans of Aagje voor een meisje of Klaas, Gijs of Geert voor een jongen vond men een paar jaar geleden nog ouderwets, maar tegenwoordig worden deze 'vintage' namen weer vaker gegeven aan een dochter of zoon! Denk je eraan om je kindje te vernoemen naar een opa of oma, of zelf overgroot opa of oma?
De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.
Wereldwijd is de meest voorkomende naam Mohammed, al rekent men dan wel alle variaties ook mee, zoals Mohammad, Mohammed, Mohamed, Muhammed,Mahommed, Mehmed, Mehmet, Mahomet etc. Meer dan 15 miljoen mensen heten zo.