Het is een natuurlijke bron van vezels, waardoor het eten van dit zaadje je spijsvertering een flinke boost kan geven. Lijnzaad is daarnaast een echte vitaminebom die je immuunsysteem ondersteunt. Let echter wel op: dit superfood bevat cyanogenen. Je lichaam kan cyanogenen omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur).
Het eten van 28 gram lijnzaad per dag wordt als veilig beschouwd.
De oplosbare en onoplosbare vezels in lijnzaad hebben een gunstige werking op de spijsvertering en stoelgang. Deze vezels ondersteunen de dikke darm bij het ontgiften (door goede darmbacteriën) en geven een vol gevoel, waardoor het verlangen naar suiker zal verminderen.
Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 45 gram lijnzaad per dag te eten in porties van 15 gram. Zolang je het dus houdt bij die grote eetlepel (=15 gram) in je ontbijt, brengt lijnzaad alleen maar voordelen met zich mee.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie.Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
En: lijnzaad bevat alfalinoleenzuur, een omega-3-vetzuur. Ook goed voor het hart, en ontstekingsremmend.
Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water. Na een drietal dagen zal je het resultaat zeker voelen!
De essentiële vetzuren in Lijnzaadolie houden je huid gehydrateerd en soepel, wat de zichtbaarheid van fijne lijntjes en tekenen van huidveroudering vermindert. Daarnaast heeft de olie verzachtende eigenschappen die roodheid kunnen verminderen.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
'Lijnzaad is in grote hoeveelheden giftig, omdat het een stofje bevat dat kankerverwekkend is. ' Het eten van grote hoeveelheden lijnzaad is inderdaad omstreden, omdat lijnzaad cyanogenen bevat. Cyanogenen worden door het lichaam omgezet in cyanide.
Door voldoende water te drinken bij het lijnzaad, dan zal je stoelgang soepeler verlopen. Drink je er te weinig water bij, dan kun je juist verstoppingen krijgen. Dankzij de grote hoeveelheid gezonde vetten uit Omega-3 in dit kleine zaadje, is het een echte superfood!
Het duurt minstens 2 à 3 dagen of zelfs langer, vóór zich de werking manifesteert. Gebruik lijnzaad slechts gedurende een korte periode. Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang.
Gebroken lijnzaad gezonder
Gebroken lijnzaad is het beste om te eten. Reden: de voedingsstoffen worden beter opgenomen. Eet je hele zaden? Dan worden deze niet helemaal goed verteerd.
Lijnzaad is licht bloedverdunnend. Zit je al aan de bloedverdunners of gebruik je regelmatig aspirine, overleg dan met je arts of je de medicijn in samenspraak met hem of haar af kunt bouwen. Let op mogelijke blauwe plekken die erop kunnen wijzen dat het bloed te dun wordt.
In 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad zit: 33 kcal energie. 2,2 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Chiazaad, lijnzaad, hennepzaad en andere zaden
Je darmen zijn jou in ieder geval dankbaar voor een extra portie chia-, lijn- of hennepzaad!
Ook is lijnzaad rijk aan vezels. Vezels dragen bij aan een gezond darmflora en helpen je darmfuncties te verbeteren. De zaadjes zuigen zich vol met vocht in je darmen waardoor je makkelijker voedsel kunt verwerken.Daarom wordt gebroken lijnzaad ook vaak aangeraden voor een betere stoelgang.
De noodzaak om te koken is pas vanaf 200 gr per dag (paard van 600 kg), kook het dan 10 min in een laagje water. Als je het ter bevordering van het herstel bij een maagzweer geeft heeft koken voorkeur omdat het dan al slijmerig de maag in komt. Voor een zandwegkuur kan je het zowel gekookt als ongekookt geven.
Lijnzaad is heel erg gezond. Het is een goed idee om het dagelijks in je maaltijden te verwerken. Hierbij 8 redenen om elke dag gebroken lijnzaad te eten. Bevat voldoende omega 3 (ook wel bekend als visvetzuren) voor de hele dag.
Lijnzaad is een ideaal ingrediënt om een verzadigd gevoel te krijgen, omdat het een uitstekende bron van voedingsvezels is. Daarnaast bevat lijnzaad veel omega-3 vetzuren die flink wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Maak een smoothie met lijnzaad en diverse groenten.
Lijnzaad is afkomstig uit de vlasplant. De volledige naam van deze vlasplant is Linum usitatisimum. De vlasplant groeit in een koude omgeving en heeft prachtige hemelsblauwe bloemen. De plant wordt vooral geteeld voor het lijnzaad.
Wie de zaadjes door bijvoorbeeld de yoghurt of (havermout)pap doet, kan het beste de gebroken lijnzaad gebruiken.De hele zaad gaat namelijk onverrichter zaken het lichaam weer. Er bestaat ook nog een fijngemalen variant en olie.
Het te snel opnemen van grotere hoeveelheden van deze zaadjes kan milde spijsverteringsproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en misselijkheid. Ook kunnen de zaadjes de frequentie van je stoelgang verhogen. Dit komt omdat lijnzaad een natuurlijk laxeermiddel is.
Bij het gebruik van hele zaadjes wordt vaak aangeraden het lijnzaad minimaal een uur in ruim water (ca. 1 deel lijnzaad op 4 delen water) te koken, om het blauwzuur te laten vervliegen.