Na 1 jaar zijn de wratten bij ongeveer de helft van de mensen spontaan verdwenen. Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf of laten bevriezen bij de huisarts.
Als u weinig last heeft van de wratten kunt u het beste afwachten en niets doen. De helft van de wratten verdwijnt vanzelf binnen 1 jaar.
Wratten gaan eigenlijk altijd vanzelf – meestal binnen twee jaar – weer weg. Dit komt doordat je afweersysteem, dat ook in je huid zit, druk aan het 'puzzelen' is hoe dat virus in elkaar zit. Wanneer je afweersysteem dit doorheeft, kunnen de wratten heel snel verdwenen zijn.
De meeste wratten verdwijnen binnen een paar maanden tot 2 jaar na het ontstaan vanzelf. Zwarte puntjes in de wrat zijn vaak een teken dat de wrat gaat verdwijnen. Vaak komen wratten helaas ook weer terug, ook als ze bijvoorbeeld door de huisarts verwijderd zijn.
De meest voorkomende symptomen van wratten zijn huidgezwelletjes die op een kleine bloemkool lijken en ruw aanvoelen. De meeste wratten hebben een harde rand en een zacht midden, maar sommige zijn plat en glad. Wratten zijn meestal rond of ovaal, met een diameter van 1 tot 10 mm.
Behandelen is niet altijd nodig. De wratten verdwijnen spontaan binnen twee jaar bij tweederde van de patiënten. Behandelen is alleen nodig wanneer de wratten hinderlijk of pijnlijk zijn of cosmetisch storen. Doel van elke behandeling is het vernietigen van de opperhuid.
Gelukkig verdwijnen de meeste wratten vanzelf, zonder littekens. De helft van alle wratten is binnen een jaar weer weg. Het kan zijn dat bij sommige mensen de wratten wat langer blijven zitten; waarom de een sneller van een wratje af is dan de ander is niet bekend.
Voetwratten geven soms pijn of last bij het lopen. De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten.
Een goede manier om wratten te behandelen, is door de wrat in te smeren of aan te stippen met salicylzuur. Dit zorgt ervoor dat het buitenste huidlaagje verweekt. Om te voorkomen dat de huid rondom de wrat door de behandeling beschadigt, smeert u eerst de huid rondom de wrat in met zinkzalf of vaseline.
De wratten kunnen na wegsnijden terugkomen. Voetwratten komen niet in aanmerking voor wegsnijden omdat de risico op wondinfecties aan de voeten groot is. Als deze methodes niet werken, omdat de wratten steeds terugkeren, dan wordt geprobeerd het met celdelingremmende crèmes of injecties op te lossen.
Ze kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn. Een ouderdomswrat is niet kwaadaardig en kan ook niet kwaadaardig worden.
Wratten zijn kleine huidgezwelletjes die door het humaan papillomavirus (HPV) worden veroorzaakt. HPV veroorzaakt een woekering van harde proteïnen (keratine) in de bovenlaag van de huid, zodat kleine, onregelmatige bultjes ontstaan die ruw aanvoelen.
Ze zijn wel besmettelijk. Ook als ze weer weg zijn, kan het virus nog in je vagina, penis of anus zitten. Je kunt dan nog steeds iemand anders besmetten. Ook kunnen de wratten bij jezelf terug komen.
Om gewone wratten en voetwratten te verwijderen kun je de wrat bevriezen of een product dat salicylzuur of trichloorazijnzuur (TCA) bevat aanbrengen. Je kunt een wrat ook aanstippen met een product dat dimethylether en propaan bevat. Hierdoor bevriest de wrat en valt deze er na een tijdje vanzelf af.
Appelazijn is één van de populairste huismiddeltjes bij wratten. Het wordt op verschillende manieren gebruikt. Een veel gebruikte methode is het doordrenken van een wattenbolletje met appelazijn, het op de wrat aanbrengen en met een pleister vastmaken. Dat wordt twee keer peer dag herhaald tot de wrat loskomt.
De zwarte puntjes in de wratten worden veroorzaakt door getromboseerde capillairen.
Genitale wratten gaan weg als je er appelazijn op doet
Sommige mensen gebruiken appelazijn tegen wratten op hun lichaam. Dit werkt niet. Ook niet tegen genitale wratten.
Kies voor:
Maak voor het behandelen van wratten eenmaal daags maar liefst tweemaal daags een voet- of handbadje en voeg hieraan zeven eetlepels Dode Zee Zout toe. Laat de voeten of handen 20 minuten in het water weken en ontspannen. Spoel goed af en dep droog.
Ouderdomswratten gaan niet vanzelf weg. Ze kunnen groter worden, soms enkele centimeters groot. Ze kunnen ook heel dik worden, en zijn dan moeilijker te verwijderen. Ze kunnen gaan bloeden en gaan irriteren.
Ja, wratten zijn besmettelijk. Je krijgt ze door contact met iemand die wratten heeft. De wratten op de voetzool krijg je waarschijnlijk door geïnfecteerde huidschilfers en stukjes wrat.
Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen: Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen. Bij wratten die op of rond de geslachtsorganen zitten. Bij wratten die in het gezicht zitten.
Soms zijn de wratten gelig of huidkleurig. Maar ze kunnen ook donkerbruin of haast zwart zijn. In een ouderdomswrat zitten vaak kloven en scheurtjes. Deeltjes van een ouderdomswrat kunnen soms als kruimeltjes loslaten of afbrokkelen.
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Wratten komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Wratten zijn onschuldig. Ze verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens.
Een wrat ontstaat minstens een maand tot wel 20 maanden na besmetting met het virus HPV. Je raakt besmet door direct contact tussen het virus en je huid. Het virus verspreidt zich door het hele lichaam. Als je op één plaats een wrat hebt, kan je dus ook op andere plaatsen wratten krijgen.
De verruca vulgaris, dat wil zeggen de gewone wrat, is een rond, scherp begrensd, sterk verhoornend bloemkoolachtig uitgroeisel. Kenmerkend is vooral de sterke verhoorning. Er zijn meestal meerdere wratten, vooral aan de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gelaat.