De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Deze plekken zijn allemaal te vinden in de nabijheid van de poolcirkel: het zijn de meest noordelijke delen van Canada, Groenland, Finland, Noorwegen, Zweden, Rusland, Alaska, IJsland en Antarctica. Zo'n bestemming bezoeken wanneer 't altijd donker (óf juist altijd licht) is maakt een trip ontzettend bijzonder.
Noord-Noorwegen en Svalbard
Op de Noordkaap blifjt het 24 uur licht tussen 12 mei en 1 augustus. In Tromså is dat het geval tussen 18 mei en 25 juli.
Bewoners van het Noorse Svalbard leven van november tot eind februari in duisternis. Alleen het noorderlicht, de maan en bouwlampen beschijnen de eilanden. Wat voor de één een tijd van depressies is, blijkt voor de ander een periode vol gezelligheid.
Na de lente-equinox, waarop dag en nacht even lang duren, gaan de dagen ten noorden van de noordpoolcirkel snel lengen. Uiteindelijk wordt de nacht verdreven en blijft het dus 24 uur licht. Op Spitsbergen gebeurt dat eigenlijk al eerder, vanwege de zeer noordelijke ligging en de baan die de zon daar beschrijft.
Bij de Noordkaap, het noordelijkst bereikbare punt op het Europese vasteland kun je de middernachtzon ervaren van 14 mei tot 29 juli. 77 dagen lang dus. Reis je af naar Spitsbergen, dan blijft de zon tijdens de lente en zomer maar liefst 120 dagen lang boven de horizon.
Aanbevolen Spitsbergen reizen
8 dagen, v.a. € 3.895 p.p.
In IJsland zijn er slechts een paar dagen in IJsland wanneer de echt 24 uur zichtbaar is, maar de overige dagen in de zomer blijft de zon nooit lang weg. De zon reist gewoon langs de horizon en creëert een verlengde zonsondergang, die uiteindelijk naadloos vervaagt tot zonsopgang.
De middernachtzon maakt onderdeel uit van het dagelijks leven van de inwoners van het uiterste noorden van Zweden. De extra uren dag- en zonlicht zorgen ervoor dat tuinen en parken volop groeien en bloeien in deze tijd van het jaar. De avonden duren lang en lenen zich goed om lekker lang buiten te blijven.
De middernachtzon is in sommige delen van de wereld te zien, maar Noorwegen is een van de beste plekken om de middernachtzon te zien. In de zomerperiode, in de maanden mei tot en met juli kan je ongeveer 76 dagen genieten van de middernachtzon in Noord-Noorwegen. Dit houdt in dat 24 uur per dag de zon schijnt.
Overdag is er daglicht, 's nachts is het donker. In de poolgebieden gaat dit ritme niet altijd op. Een paar maanden per jaar gaat de zon niet onder in Groenland. En dat is erg bijzonder om te zien.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
24 uur daglicht in unieke landen en regio's
Stel je voor, een plek waar de zon nooit ondergaat, waar dag en nacht samensmelten! De middernachtzon is te zien in verschillende landen en regio's over de hele wereld, maar de beste landen om het fenomeen te ervaren zijn Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland.
In landen als Spanje of Italië duurt de schemering daardoor bijvoorbeeld aanzienlijk korter dan in verder van de evenaar gelegen landen als Nederland en België. Het wordt zodoende in landen dichter bij de evenaar 's avonds na zonsondergang veel sneller donker.
Daar zie je dat zonlicht het noorden van de planeet niet bereikt. Dit betekent dat het op 23 december de zon in Rovaniemi om 11:08 uur opkomt en om 13:23 uur ondergaat. Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.
Ja, de langste dag in IJsland is van mei tot en met juli meerdere dagen waarop de zon niet ondergaat. De daglichturen in IJsland op de kortste dagen van het jaar zijn 4-5 uur per dag (december tot januari). De daglichturen in IJsland nemen tussen 21 december en 21 juni elke dag met 1-3 minuten toe.
Het aantal lichturen per dag verschilt in IJsland enorm per maand. Hartje winter is het maar 4,5 uur licht per dag en hartje zomer is het wel 21 uur licht per dag. Het aantal lichturen bepaald dus hoeveel tijd je hebt om dingen te bezoeken in IJsland.
Gedurende de winter kan de temperatuur zakken tot wel -16 graden Celsius.In de zomer, in juli, is de gemiddelde temperatuur echter een stuk minder laag, tussen de 3 en 8 graden, boven nul. De wind, vooral in de buurt van gletsjers en ijskappen, kan het echter koud doen aanvoelen door de zogenaamde 'chill factor'.
In Europa is Noorwegen verreweg het duurste vakantieland, gevolgd door Denemarken, Zwitserland en IJsland. Dat blijkt woensdag uit cijfers van ING.
Als u naar Spitsbergen reist, heeft u een geldig paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) nodig waarmee u zich kunt identificeren. Voor Spitsbergen is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw ID-kaart of paspoort moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf op Spitsbergen.
Het vervoer naar Spitsbergen vereist altijd een overstap, want er gaan geen directe vluchten vanuit Nederland naartoe. Vanuit Noorwegen kan je wel rechtstreeks naar de hoofdstad Longyearbyen bereikt. De vliegtuigmaatschappijen die hierheen vliegen zijn onder andere SAS (Scandinavian Airlines), Norwegian en KLM.
Spitsbergen - in het Noors de Svalbard archipel - valt officieel onder Noorwegen.
Hammerfest in Noorwegen (70°39'N) werd lange tijd aangeduid als noordelijkste stad ter wereld, maar sinds de jaren '90 heeft ook het noordelijker gelegen Honningsvåg (70°58′N) de status van stad en Barrow (71°18′N) in Alaska ligt nog noordelijker.