In juli 2012 hadden naar schatting 1,5 miljoen mensen in Syrië humanitaire hulp nodig. Vandaag in 2022 zijn dat er meer dan 13.4 miljoen, waarvan 6.1 miljoen kinderen.
De gruwelijke oorlog in Syrië duurt al 11 jaar. Het voortslepende conflict heeft inmiddels aan honderdduizenden mensen het leven gekost. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht en hebben alles moeten achterlaten.
Sinds 2003 zijn er 117 oorlogen begonnen waarvan er 46 nog gaande zijn. Continu tientallen oorlogen met dood, ellende en mensen die vluchten voor het geweld.
Het jaar 2021 markeert een decennium van conflict in Syrië, waarin geweld, ontheemding en humanitaire nood blijven toenemen. Syrië is het dodelijkste land ter wereld voor hulpverleners. Aanvallen op hulpverleners, burgers, huizen en ziekenhuizen komen veel voor.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Wil de term 'Derde Wereldoorlog' echter zeggen dat de oorlog van 1939 tot 1945 ook echt de 'tweede' was die wereldwijd werd gevoerd?
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers. Met 23,4 miljoen doden verloor de Sovjet-Unie de meeste inwoners.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Hoeveel oorlogen heeft het meest oorlogszuchtige land ooit uitgevochten? Geen land heeft vaker oorlog gevoerd dan Groot-Brittannië. Volgens een berekening 109 keer. Vóór het ontstaan van de unie tussen Engeland en Schotland in 1707, waren de Engelsen 19 keer in oorlog.
Achtergrond. In maart 2011 begon de Syrische bevolking te protesteren tegen het strenge bewind van president Assad. De demonstratie was onderdeel van de zogenaamde "Arabische Lente". Het leger trad hard op tegen deze protesten en er vielen duizenden doden.
Het conflict in Syrië duurt al meer dan tien jaar en heeft alleen al in Syrië meer dan 6 miljoen kinderen getroffen. Door het geweld zijn kinderen hun huis en soms ook hun familie kwijtgeraakt. Scholen, ziekenhuizen en watervoorzieningen zijn vernietigd.
Regels van het oorlogsrecht stellen ook dat wapens die geen onderscheid kunnen maken tussen burgers en strijders, zoals landmijnen en biologische wapens, verboden zijn. Ook wapens die onnodig leed veroorzaken mogen niet gebruikt worden. Voorbeelden zijn gifgas en kogels die in het lichaam exploderen.
Je mag geen geweld tegen burgers gebruiken
Tot deze groep behoren gewone burgers, maar ook bijvoorbeeld krijgsgevangen, gewonde of zieke soldaten, doden en medisch en humanitair personeel. Het is ook niet toegestaan om expres gebouwen en diensten aan te vallen die deze mensen helpen om te overleven.
Wat neem je mee als de oorlog uitbreekt? mee te nemen wanneer er oorlog uitbreekt. Daarnaast geven circa vier op de tien mensen aan dat ze contant geld (40%), hun mobiele telefoon (38%) en/of medicijnen (38%) als eerste meenemen als ze – hypothetisch gezien – halsoverkop moeten vluchten. voedsel (18%).
Over de kans op een kernoorlog is weinig zeker. Behalve dat het iets minder onwaarschijnlijk is – nee, lijkt – dat de mensheid zichzelf de komende jaren naar de vergetelheid vaporiseert.
Wist je dat de Franse astroloog Nostradamus een Europese oorlog met veel vluchtelingen, hongersnood en de val van de Europese Unie heeft voorspeld? Mensen die zijn teksten hebben bestudeerd en geïnterpreteerd, menen dat deze voorspellingen van toepassing zijn op 2022.
Oorlog is een gewapende strijd tussen minstens twee volkeren of staten. Als etnische of religieuze groepen binnen dezelfde staat met elkaar een gewapende strijd voeren spreekt men van een burgeroorlog.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.
Nederland tot aan Brussel
Nederland heeft veel meer soldaten, een kleine tankunit en veel krachtigere artillerie. Daarnaast heeft Nederland ook een licht voordeel in de lucht; Nederland heeft wat meer gevechtsvliegtuigen, en veel beter afweergeschut – met dank aan de Patriots, dat een bereik heeft van 160 kilometer.
Internationaal optreden tegen oorlogen
sancties opleggen aan een land; hulp bij de wederopbouw na een oorlog; handhaven van de internationale rechtsorde: bijvoorbeeld via het Internationaal Strafhof in Den Haag en verschillende tribunalen; militair ingrijpen door internationale missies.