Klassiek loopt men deze breuk op door een vuistslag tegen een hard oppervlak, waarbij de kop van het beentje afbreekt. De knokkel ziet er ingezakt uit en soms voel je een inkeping op de handrug. Een gelijktijdige breuk van meerdere
De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Het kan tot 6 weken duren voordat u de hand weer kunt gebruiken. Nadat de breuk is hersteld, kan het voorkomen dat de knokkel iets minder goed zichtbaar is.
Symptomen van botbreuken in de hand, vinger of pols
Wanneer u iets gebroken heeft merkt u dat aan zwelling, pijn, een vreemde vorm van (een van) uw vingers, het niet kunnen bewegen van uw vinger, een verkorte vinger, een ingedrukte knokkel of vingers die over elkaar schuiven wanneer u een grijpbeweging maakt.
Wanneer de kracht op het gewricht groter is dan dat het bindweefsel en de omliggende spieren kunnen weerstaan, kan een vingerkootje uit de kom schieten. Dit noemt met een vingerluxatie ofwel 'vinger uit de kom'. Dit kan optreden in 1 of meer IP of MCP gewrichten.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
De huid kan plaatselijk blauw worden bij een langdurig gebrek aan zuurstofrijk bloed. De medische term daarvoor is cyanose (cyaan = blauw). Blauw verkleurde huid kan voorkomen in de vingers en de nagels, maar soms ook in de lippen en het gezicht.
Kan je werken met een gebroken pink
Een gebroken pink heeft rust en stabiliteit nodig. Om deze combinatie voor een goede herstelperiode te bieden, wordt een gebroken pink geopereerd of in het gips gezet. Het is de bedoeling dat de pink zo min mogelijk belast wordt.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Door het uit de kom schieten van uw vinger scheuren er vaak bindweefsel bandjes rondom het gewricht. Dit zorgt voor een dikke, stijve en pijnlijke vinger.
In principe kunnen alle botjes van de voet en tenen breken. Tenen of middenvoetsbeentjes kunnen breken door hard stoten of door een zwaar voorwerp dat op de voet valt. Een verzwikking kan ook leiden tot een breuk in de middenvoet.
Een fractuur van de vinger wil zeggen dat er een breuk is ontstaan in één of meerdere van de kootjes van de vinger. Soms gebeurt het dat de breuk doorloopt in het gewricht. Een gebroken vinger of duim kan op veel verschillende manieren ontstaan. Door een val, een vechtpartij, een botsing of tijdens het sporten.
Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen. De plek is verkleurd en/of gezwollen.
Meestal zijn botbreuken het gevolg van een ongeval, valpartij, mishandeling of botsing. Maar u kunt ook iets breken door/omdat: Overbelasting of een verkeerde belasting van uw botten. Er is dan sprake van een vermoeidheidsbreuk of stressfractuur.
Bij een botbreuk doet het gebied rondom de breuk pijn. Ook is de plek rond de breuk dik (zwelling). Deze zwelling wordt veroorzaakt door een bloeduitstorting rond de breuk. Vaak is het moeilijk om het lichaamsdeel dat gebroken is te bewegen.
Ons lichaam bestaat uit 206 botten die wij in principe allemaal zouden kunnen breken. De meest voorkomende botbreuken zijn: een gebroken pols, gebroken been of gebroken rib. Een botbreuk wordt overigens ook wel een fractuur genoemd.
Maak de vinger klaar voor het tapen, dit doet u door de handen goed te wassen met water en zeep. Vervolgens desinfecteert u de handen met alcohol, om zo ook de kleinste deeltjes te verwijderen. Tape de vingers aan elkaar vast. Zorg ervoor dat de tape niet te strak om de vingers komt te zitten.
Het meest karakteristiek is het zogenaamde teken van Gottron; dit is een licht verheven, soms wat schilferige rode verkleuring ter plaatse van de knokkels van de vingers, ellebogen, enkels en knieën.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Een blauwe plek is een bloeduitstorting op uw huid. De meest voorkomende oorzaak van een blauwe plek is een klein trauma door bijvoorbeeld het stoten van uw been. Andere soorten blauwe plekken zijn petechiën en purpura, dit zijn verkleuringen van de huid die vaak als symptoom voorkomen bij onderliggende ziektes.
Meest gebroken bot: enkel
Het belasten van de enkel leidt tot helse pijnen. Uit de statistieken blijkt dat deze breuk de lijst van meest gebroken botten aanvoert! Overigens kunnen zich verschillende breuken rondom het enkelgewricht voordoen.
Symptomen van een gebroken hand of vinger zijn: ■ zwelling van de hand / vinger; ■ gevoeligheid; ■ vervorming van de hand / vinger; ■ het niet kunnen bewegen van de hand / vinger; ■ een verkorte vinger; ■ een ingedrukte knokkel; ■ het schuiven van de vingers over elkaar bij het maken van een gedeeltelijke vuist ( ...
Bij een gebroken vinger is er in de meeste gevallen sprake van een zwelling, gevoeligheid, vervorming en het niet altijd kunnen bewegen van de vinger. Bij een gekneusde vinger heeft u last van een pijnlijke, gezwollen vinger. De vinger is veelal rood-blauw gekleurd en de vinger doet extra pijn bij bewegen.
Pijn. Gips heeft een pijnstillende werking, maar neemt de pijn in de eerste periode nooit helemaal weg. Daarom is het belangrijk om het aangedane lichaamdeel hoog te houden en rust te geven. Zonodig kunt u verdeeld over de dag paracetamol nemen.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.