De belangrijkste oorzaken van gedwongen ontheemding in de eerste helft van 2023 waren: oorlog in Oekraïne en conflicten in Soedan, de Democratische Republiek Congo en Myanmar; een combinatie van droogte, overstromingen en onveiligheid in Somalië; en een langdurige humanitaire crisis in Afghanistan.
Sinds 2013 zijn er wereldwijd meer dan 100 oorlogen begonnen en ongeveer de helft daarvan zijn nog steeds gaande. Waaronder de oorlog in Jemen, Syrië, Oekraïne en Somalië. Onze teams zijn actief aan de frontlinie om oorlogsslachtoffers te helpen.
In Mali, Burkina Faso en Niger zijn de afgelopen jaren staatsgrepen geweest en heerst een militair regime. Tsjaad en Soedan waren al langer onveilig, er heerst oorlog.Ook in Ethiopië is afgelopen jaar weer een groot conflict uitgebroken.Somalië is al dertig jaar een instabiel land.
Oorlog heeft een enorme impact op individuen en de samenleving als geheel. Mensen die oorlog of geweld hebben meegemaakt, kunnen hier psychische klachten aan over houden. Soms ontwikkelen ook de kinderen van oorlogsgetroffenen psychische klachten.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Officieel is iedereen tussen de 17 en 45 dienstplichtig, maar niemand wordt opgeroepen. Defensie is daartoe ook niet in staat: kazernes en trainers zijn bijvoorbeeld niet meer voorhanden. Men kan zich wel vrijwillig aanmelden als reservist. Zij worden opgeroepen bij bijvoorbeeld rampen.
Hoeveel oorlogen heeft het meest oorlogszuchtige land ooit uitgevochten? Geen land heeft vaker oorlog gevoerd dan Groot-Brittannië. Volgens een berekening 109 keer. Vóór het ontstaan van de unie tussen Engeland en Schotland in 1707, waren de Engelsen 19 keer in oorlog.
Het rommelt in West-Afrika. In Niger, Mali, Burkina Faso en Guinee hebben militairen coups gepleegd. Ook in landen als Senegal en Ivoorkust is het onrustig.
Het is crisis op crisis in het noorden van Syrië, waar de mensen al dertien jaar moeten leven in oorlogsgebied. De aardbevingen van 6 februari 2023 zijn de zoveelste klap voor de inwoners. Vanwege de jarenlange oorlog werkten onze teams al in het gebied en konden zij direct in actie komen.
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers.
IJsland: het veiligste land
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog. Dat komt door de geografische ligging (ver ten noorden van Europa, in het midden van de Atlantische Oceaan) en de pacifistische traditie.
In Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog. De overheid, gesteund door een door Saudi-Arabië geleide coalitie, strijdt tegen sjiitische Houthi-rebellen en diverse extremistische partijen.
Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) waren er in 2021 in 46 landen oorlogen aan de gang. Al sinds 2010 groeit het aantal oorlogen jaar na jaar.
Tijdens de regeerperiode van koning Johan II van Portugal (1481-1495) ontdekte Diogo Cão de monding van de Kongostroom en rondde Bartolomeu Dias, Kaap de Goede Hoop. Tijdens die periode werden de eilanden Sao Tomé en Principe bevolkt. Vasco da Gama was de eerste Europeaan die rond Afrika voer (1497-1498).
Vroeger was Sudan het grootste land van Afrika. Maar sinds de afscheiding van Zuid-Sudan is dat Algerije. Het is meteen ook het enige Afrikaanse land in de top 10. Algerije ligt in Noord-Afrika en heeft een oppervlakte van 2.381.741 km2.
Zuid-Afrika is een Wereld-in-één-Land. Zuid-Afrika is niet enkel het meest moderne land van het Afrikaanse continent, het land heeft ook veel te bieden: wilde dieren (big 5), stranden, bergen, bergketens en bergpassen, steden en Afrika-dorpjes, botanische tuinen, natuurreservaten en woestijnen, enz.
Afghanistan is het meest onveilige land
Na de machtsovername van de Taliban in 2021, is Afghanistan steeds dieper economisch ineengestort. Bijna de hele bevolking leeft in armoede; veel mensen kunnen hun basisbehoeften niet betalen en een derde van de bevolking kampt met voedselonzekerheid, aldus de VN.
uitgevochten: de Engels-Zanzibarese oorlog was na 38. minuten al afgelopen! De oorlog begon om 9u02 met de beschieting van het.
De Eerste Wereldoorlog, ook de Grote Oorlog genoemd, was een wereldoorlog die in Europa begon op 28 juli 1914 en tot 11 november 1918 duurde.
In Nederland is sinds 1 mei 1997 de opkomstplicht officieel opgeschort. De Tweede Kamer heeft in mei 1993, bij aanvaarding van de Prioriteitennota, ingestemd met opschorting van de opkomstplicht. Sinds 22 augustus 1996 werden er al geen nieuwe dienstplichtigen meer opgeroepen.
De huidige omvang van de Oekraïense strijdkrachten, die bestaan uit 250.000 (215.000 militairen), is na de Russische strijdkrachten de grootste in de regio.
Van de 360.000 manschappen die Oekraïne zijn binnengedrongen, inclusief contract- en dienstplichtig personeel, heeft Rusland er 315.000 verloren op het slagveld.