Zowel in de literatuur als in de praktijk is het advies om wonden niet bloot te stellen aan uv-licht in de genezingsperiode, vanwege de kans op huidkanker, vertraagde wondgenezing of littekenvorming en hyperpigmentatie (Wiemer 1983, Rennekampff 2010, Due 2007).
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband.De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
En anders: gebruik een goede zonnebrand of zonnecrème. Het advies hierbij is ook om zo kort mogelijk in de zon te zijn. In plaats van zonnebrandcrème is er nog een andere optie, die zelfs nog beter is: gebruik een littekencrème met SPF-factor.
Pas op met de zon als je een litteken hebt! Een litteken is erg gevoelig en kan door blootstelling aan de UV-stralen van zonlicht beschadigen.
Vermijd bij verse littekens zo veel mogelijk de zon
Dit komt omdat het bouwstenen mist die een gewone huid wel heeft. Een litteken heeft 1 tot 2 jaar na het ontstaan extra bescherming nodig.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Vitamine C is onder meer nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Een gebrek aan vitamine C uit zich in verminderde weerstand en vertraagde wondgenezing.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Hansaplast Wondhelende Zalf: ondersteuning van natuurlijke wondgenezing. Voor de versnelling en ondersteuning van wondgenezing breng je de Hansaplast Wondhelende Zalf dagelijks aan. Dit doe je tot de wond volledig is genezen. Bedek de wond daarna met een Hansaplast pleister, steriel verband of kompres, indien nodig.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden.Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken. U hoeft de wond niet steriel te behandelen.
Er zijn verschillende oorzaken waarom sommige open wonden maar niet willen genezen. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Naast het schoonmaken en het afdekken van de wond is er nog een stap die je kunt nemen om de vochtige wondgenezing te bevorderen. Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren.Daarna plak je er gewoon weer een passende pleister overheen.
Zink speelt een van de meest doorslaggevende rollen bij de wondgenezing. IJzer is belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat er via uw bloed zuurstof bij uw wond kan komen. Zink verkrijg je vooral door eiwitrijke voeding te eten. IJzer zit onder andere in spinazie, volkorenbrood en volkorenpasta.
De wond sluit zich meestal binnen tien dagen.De volledige wondgenezing duurt echter ongeveer zes weken. U hoeft de wond thuis geen speciale verzorging meer te geven. .
U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven). Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Houd uw wond de eerste 3 maanden zo veel mogelijk uit de zon. De huid van een wond verbrandt sneller. Geef het gewonde lichaamsdeel rust en leg het hoog als dat kan.
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Tijdens het eerste jaar van je litteken is speciale zorg zeker nodig. Voordat je de deur uitgaat, dien je je litteken te beschermen met een product met een breed spectrum en een hoge beschermingsfactor (SPF50+ is ideaal). Het is nooit een goed idee om je huid te bruinen om je litteken te verbergen.
In het begin van het herstel, kort na een ingreep, is een litteken nog rood of roze. Deze littekens verbranden erg snel. Dit soort littekens moeten zo goed mogelijk uit de zon gehouden worden. Bedek het met een verband, een pleister of met kleding (UV-werende kleding blokkeert meer dan 95% van zowel UVA en UVB).
Ongeveer 6 tot 8 maanden na het ontstaan neemt het litteken iets af in omvang en roodheid, en ontstaat een stabiele fase. Dit hele proces kan tot twee jaar duren.