Gelukkig, in het verre noordelijke Ruka, gelegen in ijzig Oost-Finland, valt er 200 dagen per jaar sneeuw. Ook de sneeuwmachines zorgen ervoor dat de heuvels er donsachtig wit bij liggen. Het uitdagendst zijn Ruka's 500 kilometer lange langlauf- en sneeuwscooterpaden, dwalend door de bossen en langs bevroren meren.
In de bergen van noordwestelijk Japan valt soms wel veertig meter sneeuw per jaar, maar dat begint te veranderen en de lokale bevolking maakt zich zorgen over de toekomst. In dit beukenbos nabij Tokamachi in Japan valt meer sneeuw dan in de meeste andere plekken op aarde.
De meest sneeuwrijke gebieden zijn doorgaans te vinden in Zwitserland (Andermatt & Engelberg), Frankrijk (Chamonix), Italië (Pontedilegno) en Oostenrijk (diverse gletsjer skigebieden).
Cervinia, gelegen op 2050m in Italië ligt dicht tegen Zwitserland aan en het gebied is gekoppeld aan dat van Zermatt. Het hoogste punt gaat zelfs tot 3883m, hierdoor heb je een gegarandeerde sneeuwzekerheid. Het gebied opent vroeg in november haar deuren en er kan door geskied worden tot vroeg in mei.
Er zijn namelijk skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië die het hele jaar geopend zijn. Het gaat hier om hooggelegen gletsjer skigebieden waar 365 dagen per jaar sneeuw ligt, de liften draaien en de pistes geprepareerd worden.
Naast dat het skigebied tot de sneeuwzekerste skigebieden van Oostenrijk hoort, is het met ruim 300 km aan pistes ook het grootste aaneengesloten gebied van het land. Ook sneeuwzeker in Oostenrijk: Damüls, Gurgl, Kühtai, Tauplitz, Zell am See - Kaprun, Stubaier Gletscher, Zillertal Arena, Serfaus-Fiss-Ladis, Kitzbühel.
In de wintermaanden zijn de skimogelijkheden eindeloos, maar ook in de zomer kun je prima skiën in Oostenrijk. Het piste aanbod is dan wel iets beperkter, de sneeuw is anders, maar je kunt nog steeds heerlijk afdalen en genieten van al het fijne dat het land te bieden heeft.
Over het algemeen valt in Nederland de meeste sneeuw in december, januari en februari. Soms doet de lente al bijna haar intrede als er nog sneeuw valt. In februari 2010 kopten de kranten bijvoorbeeld nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hevigste sneeuwval in 30 jaar.
Uit historische gemiddelden is verder gebleken dat in januari ook de gebieden in de Noordelijke Alpen veelal goede sneeuw hebben. Dus veel gebieden in het Oostenrijkse Tirol, de Arlberg en Zwitserland liggen er in januari erg goed bij.
Maar de winnaar is Cauterets, een skidorp op 1.000 meter hoogte in de Pyreneeën! Vooral in januari en in februari kwam het met pakken uit de lucht: met als gemeten record 1 meter sneeuw in 24 uur!
Naar de hoger gelegen skivakantie walhalla's in maart
De sneeuwcondities geven veelal "poedersneeuw" aan en er liggen meerdere meters sneeuw. Denk aan de skigebieden van Val Thorens, Tignes, La Plagne en Les Arcs. Ook het Zwitserse Saas Fee en Zermatt, het Oostenrijkse Sölden en St.
Januari en februari zijn de meest sneeuwzekere maanden in de Alpen. Vanaf maart begint de sneeuw weer te smelten, voordeel van de hogere temperaturen is dat je tijdens Pasen vaak skiet in prachtig weer.
In deze maand zijn vrijwel alle skigebieden in de Alpen erg sneeuwzeker, maar ook o.a. de gebieden in Scandinavie, het Duitse Sauerland, de Dolomieten en het Tsjechische Reuzengebergte zijn allemaal aan te raden in deze periode.
Eeuwige sneeuw
Hier is het zo koud dat sneeuw nooit helemaal weg dooit en steeds weer aangevuld wordt door verse sneeuw. De ondergrens van de eeuwige sneeuw ligt in de poolstreken ongeveer op zeeniveau, in de Alpen op een hoogte van ongeveer 3000 meter en in de tropen op meer dan 5000 meter hoogte.
Alleen in de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en in Friesland lag op de meeste plaatsen nauwelijks sneeuw. Op eerste kerstdag kwam de temperatuur in de westelijke helft van het land boven het vriespunt waardoor het sneeuwdek daar werd aangetast.
Met eeuwige sneeuw wordt de sneeuw bedoeld die op de top van een berg ligt en die het gehele jaar door blijft liggen. De "sneeuw" die aldus blijft liggen, lijkt echter niet meer op de zachte, juist gevallen, sneeuw. Het is eerder een harde, witte ijslaag.
Vroege kampeerders stonden in de sneeuw op de camping. Dat is nog maar een greep uit het aantal dagen dat Nederland in april wit kleurde. En op nog veel meer dagen viel in ons land natte sneeuw die niet bleef liggen. Tegenwoordig zien we gemiddeld eens in de drie jaar sneeuwvlokken in april.
Op 9 maart 1970 kwam een eind aan een bijzondere periode want, van 2 t/m 9 maart 1970 was er op veel plaatsen een reeks van 8 sneeuwdagen op rij. Toen was er dus, na de vrij koude winter van 1969/1970, ook een winters staartje in de eerste helft van de “lentemaand”. Net als in 1947 dus.
De eerste weermodellen voor de winter van 2022/2023 verwachten in ieder geval een redelijk natte winter. In januari zullen er waarschijnlijk 8 tot 15 dagen zijn waarop er neerslag valt. Dat betekent dus dat je je alvast kunt voorbereiden met een goede regenjas, een regenbroek en waterdichte schoenen.
Als naar alle waarneemstations in ons land wordt gekeken, lag er alleen in 2001 (7 dagen), 2003, 2005 en 2016 ergens in het land sneeuw. Dit was altijd 5 cm of minder en zeer lokaal. In 1924, 1928,1929, 1935, 1936 1968, 1970, 1978 en in 2022 waren er gesloten sneeuwdekdagen.
Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 °C tegen 3,9 °C normaal was de winter zeer zacht. De winter komt op de zesde plaats van zachte winters sinds 1901.
Jaarlijks biedt Winterberg 90 dagen sneeuwzekerheid. Van half december tot half maart kan er geskiet worden. Het skioord beschikt namelijk over 260 moderne sneeuwkanonnen die ingezet kunnen worden om de natuur een handje te helpen.
De kans dat het een witte kerst wordt is ongeveer 7%. Officieel is het een witte kerst wanneer erin De Bilt beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek is. Dit is sinds 1901 slechts 8 keer gebeurt, waarvan de laatste 2 keer in 2009 en 2010.
Met kunstsneeuw zijn bergen snel te besneeuwen. Een laag van circa 20 cm kunstsneeuw op een grashelling maakt deze skibaar. Een paar centimeter sneeuw ernaast en het winterse gevoel is er ook. Wil je echt natuursneeuw kunnen skiën dan is het minimum zeker 30 cm en 50-60 cm ideaal.