'Alle biefstukken worden, typisch Loetje, geserveerd met heerlijke jus, en stukken wit brood', zegt Veldman. En goed nieuws voor wie erge honger heeft: er zijn ook XL-porties te krijgen. Je krijgt dan geen biefstukje van 200 gram, maar een exemplaar 300 gram.
In één stuk biefstuk van 100 gram zit: 108 kcal energie. 1,8 gram vet. 0,7 gram verzadigd vet.
Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter of een portie binnen een diner met meerdere gangen 150 gram. Stevige eters of een kogelbiefstuk als enige gang – 250 gram.
Kies je vlees
Koop bij (de vrouw van) de slager 4 dikke biefstukken van de haas (heet ook ossenhaas, tournedos), 2 a 3 cm dik en 180-200 gram per stuk.
De ossenhaasbiefstuk voor alle vestigingen komt vooral uit Zuid-Amerika. Daarnaast is het vlees continu van zeer goede kwaliteit.
En goed nieuws voor wie erge honger heeft: er zijn ook XL-porties te krijgen. Je krijgt dan geen biefstukje van 200 gram, maar een exemplaar 300 gram. Frites, groentes en salade moeten overigens apart besteld worden.
Loetje Klinkhamer, de oprichter van biefstukrestaurant Loetje, is op 83-jarige leeftijd overleden. Gisteren nam de familie afscheid van hem in Amsterdam-Zuid. Klinkhamer overleed vorige week vrijdag nadat hij in een van zijn restaurants door een val van de trap op zijn hoofd terecht was gekomen, meldt De Telegraaf.
Ga je voor ossenhaas, biefstuk, filet of een ander stuk vlees zonder bot? Dan volstaat tussen de 100 en 150 gram per persoon, sterk afhankelijk wat je ernaast serveert. Dit geldt voor zowel rundvlees als gevogeltefilets en wild. Tot slot nog het vlees met bot zoals lamsbout, cote de boeuf, racks en ossobucco.
Wat is dat toch met Loetje?
De Biefstuk Bali 0.0 is er voor iedereen die eens iets anders dan vlees wil. Het is een vegetarisch gerecht maar het is niet veganistisch. Dat komt omdat er nog geen alternatief gevonden is voor de margarine die wij gebruiken voor onze jus.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Het lekkerst is om een ossenhaas in zijn geheel te bereiden, waardoor de malsheid nog beter bewaard blijft. Ook kan je het stuk prima marineren en daarna bereiden. In Nederland is de ossenhaas het meest favoriete stuk vlees, vanwege zijn malsheid en omdat het vlees mager is.
We onderscheiden drie soorten biefstuk, afhankelijk van welke plek het vlees komt. De 'gewone' Hollandse biefstuk, de nog malsere kogelbiefstuk en de biefstuk van de haas, beter bekend als ossenhaas.
In 1 stukje (100 gram) biefstuk zit: 108 kcal energie. 1,8 gram vet. 0,7 gram verzadigd vet.
Een gemiddelde avondmaaltijd bevat zo'n 700 tot 1000 calorieën. Dat betekent dat je met 7 stukjes sushi al een heel diner op hebt qua calorieën. Maar je lichaam denkt daar anders over. Zo blijkt dat de meeste mensen in een all-you-can-eat sushirestaurant al gauw 2000 calorieën binnenkrijgen.
De kunst zit hem in het blijven roeren van het vlees. Laat hem niet op 1 plaats bakken, maar blijf hem bewegen met een tang of vork (niet in het vlees prikken!). Na 2 minuutjes draai je hem om en doe je hetzelfde kunstje nog een keer. Je blijft de biefstuk lekker bewegen over de bodem van de pan.
We zijn enorm fan van Loetje en komen bij verschillende vestigingen maar Loetje Oost is wat ons betreft de beste van allemaal. Ondanks de standaard recepten van Loetje smaken de gehaktballen en kalfslever hier toch echt het lekkerst. Het personeel is aardig en lekker Amsterdams. De kalfslever is een echte aanrader.
De befaamde biefstukrestaurants onder de naam Loetje krijgen een nieuwe eigenaar. Nu de Autoriteit Consument en Markt groen licht heeft gegeven, wordt de Amsterdamse keten eigendom van de in Bussum gevestigde investeerder Waterland. Waterland neemt Loetje over via zijn onderdeel Restaurant Group.
Met dank aan Tessa (I am cooking with love blog) voor het ontfutselen van dit geheim ð Bij Loetje wordt er ossenhaas biefstuk gebruikt voor alle recepten, want dat is een geweldig stuk vlees. Maar je kunt ook kogelbiefstuk gebruiken (is ook wat goedkoper).
De biefstukken liggen altijd in de jus en je krijgt veel brood om te soppen.
En niet zomaar vlees, maar het meest exclusieve rundvlees: Wagyu. Wat het vlees zo bijzonder maakt: de speciale behandeling van de koeien. Ze krijgen massages, drinken liters mineraalwater en bier en eten gerst en maïs. Uniek is ook zeer zeker de prijs: Wagyu is wereldwijd het duurste stukje vlees.
Geschiedenis. In 1977 begonnen Ludwig 'Loetje' en Dirk Klinkhamer een biljartcafé, Café Loetje aan de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam-Zuid. De ossenhaasbiefstuk die op het menu verscheen, werd een dermate groot succes dat het biljarten naar de achtergrond verdween.
Al bijna veertig jaar is Café Loetje een begrip in Amsterdam en staat vooral bekend om de biefstuk, geserveerd met huisgemaakte friet en verse jus.
Loetje telt inmiddels 21 vestigingen door heel Nederland en maakt, na het samengaan van Restaurantgroep Loetje en Debuut zijn in 2020 onderdeel uit van Restaurant Company Europe (RCE). Binnen deze groep zitten naast ketens als Loetje, ook horecaconcepten als Stan&CO, Beers & Barrels en Popo the Mexican.