Minder tijd om te rijzen betekent minder smaak! Het voordeeg wordt meestal 12 uur op voorhand gemaakt zodat het op kamertemperatuur kan rusten. Dit voordeeg is meestal 10 tot 35% van het totale brooddeeg.
Eigenlijk is een voordeeg een verzamelnaam voor alle mengsels van water, bloem én op industriële wijze gekweekte gist. Dit mengsel laat men een aantal uren tot dagen fermenteren. Het voordeeg wordt, zodra er voldoende fermentatie/rijping heeft plaatsgevonden, gemengd met de overige (deeg)ingrediënten.
Grootste voordelen van werken met een voordeeg
Het gebruik van een voordeeg heeft diverse voordelen. Door een deel van het bloem- en meel vooraf te fermenteren kun je de enzymactiviteit, pH en zo de smaak, geur, kleur en duur van de versheid ervaring positief beïnvloeden.
De Italiaanse variant van voordeeg. Bestaat doorgaans uit het bakkerspercentage van het oorspronkelijke deeg. Dus 100 gram bloem en 50 tot 60 gram water. Hierbij een groot snuifje gist (rond de 1%).
Een poolish of voordeeg is een starter voor een brooddeeg en bestaat uit bloem, meel, water en een heel klein beetje gist. Dit mengsel of beslag laat je ongeveer 12 uur rusten, waarna je een borrelende, gistende basis hebt voor het bakken van een geweldig lekker brood.
Poolish is een voordeeg dat veel in Franse bakkerijen wordt gebruikt. Het wordt voornamelijk gebruikt voor broden met een knapperige korst en onregelmatig gevormd kruim, zoals stokbroden en pistolets. Een poolish is een mengsel van water, bloem en bakkersgist.
De poolish: 100 % bloem, 100% water, 5% gist, de temperatuur moet ongeveer 25°C zijn. De poolish rijpt in 2 uur.
Antwoord van Jeroen Meus
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.
Het maakt het deeg dus rekbaarder en minder elastisch. Omdat vet de gluten 'smeert' en rekbaarder maakt kan wat vet dus leiden tot iets meer volume. Vetten houden een brood langer mals en zacht. Vetten helpen bij het kleuren van het brood.
De redenen dat je het deeg meerdere keren laat rijzen zijn: Het gashoudend vermogen van het deeg is pas na zo'n 120 à 240 minuten (afhankelijk van de kwaliteit van het meel/bloem) na de start van het mengen maximaal en dat is het beste moment om het brood te gaan bakken.
Het brood is ingezakt
Indien je brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan was het deeg te vochtig. Probeer iets minder water toe te voegen. Wanneer je geconserveerd fruit of groenten gebruikt, laat deze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze droog voordat je ze toevoegt. Het brood kan ook overrezen zijn.
Wat je kan proberen is het volgende: besprenkel het brood met wat water wanneer je het in de de oven steekt en herhaal dat om het kwartier. Gebruik hiervoor een plantensproeier of iets in die aard. Laat het brood dan op 210°C bakken om de korst de kans te geven extra krokant te worden.
Stoom (bakje heet water) in de oven dient om het laatste deel van het rijsproces (ovenrijs/bakrijs) beter te laten verlopen. In een vochtige bakruimte kan het brood nog wat langer uitrijzen, zonder dat er meteen een korst kan ontstaan.
Reuzel kun je met gemak een aantal weken in de koelkast bewaren, maar zeker ook invriezen. Wil je het dus vaker gebruiken, smelt dan veel in 1x en vries het in porties in. Uit een kilo varkensvet haalde ik ongeveer een liter vloeibare reuzel of lard.
Een mooi richtpunt voor een standaard brood is zo'n 20 A 25 % desem op het totaal gewicht.
Een zetsel maken kost tijd, maar is vrij eenvoudig. Meng een half kopje bloem en een half kopje warm water voorzichtig in een kom die zeker twee keer zo groot als het oorspronkelijke mengsel. Bedek het mengsel met een doek, maar niet volledig luchtdicht.
Boter kan brood een rijkere smaak geven. Aan het bakproces draagt boter weinig bij. Margarine werkt enigszins als broodverbeteraar. Boter en margarine houden het brood iets langer vers en mals, tevens zorgen zij voor een groter volume.
Je vraag is hoeveel boter. Voor gewoon brood circa 5%. Hogere percentages zie je bij stollen. Boter maakt de kruim zacht en het brood iets beter houdbaar/eetbaar.
Als je het "verkeerde" broodmix koopt (wat eigenlijk meelmix genoemd moet worden), waar geen gist in zit, en je voegt alleen maar water toe dan krijg je een niet gerezen brood dat enorm compact is, een baksteen zoals bakkers dit noemen.
Laat het brooddeeg de hele nacht in de koelkast staan. Het aantal uur luistert niet heel nauw. Bij mij ligt het meestal tussen de 12 en 14 uur.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
Brooddeeg kun je in de vriezer makkelijk één tot twee maanden bewaren. In de koelkast kun je brooddeeg, ook na één keer rijzen, maximaal 24 uur goed houden. Het rijzen van het deeg gaat namelijk gewoon door in de koelkast, ook al is dat langzamer omdat het kouder is.
Betekenis. Manitoba bloem wordt gemaakt van harde tarwe uit de provincie Manitoba (Canada). Deze bloem heeft kwalitatief zeer goede glutenvormende eiwitten waardoor het gashoudend vermogen van het deeg zeer hoog is. Hierdoor kan je van deze bloem zeer hoge en luchtige broden bakken.
Broodverbeteraars zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt.