Glutenintolerantie. Heb je na het eten van een boterham, pasta of muesli geregeld last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree? Dan is het mogelijk dat je last hebt van glutenintolerantie.
Voorbeeldje: koolhydraten die tarwe bevatten zoals brood en pasta zijn beter bestand tegen vertering en zorgen dus voor een opgeblazen gevoel. Kies daarom eerder voor witte of bruine rijst of aardappels. Ook voedsel dat veel vezels bevat, geeft gassen en dus een opgeblazen buik.
Tarwe bevat een proteïne genaamd gluten, wat bij sommige mensen een opgeblazen gevoel, gasvorming, maagpijn en diarree kan veroorzaken . Brood, pasta en veel gebakken producten bevatten gluten. Gevoeligheid voor gluten kan het gevolg zijn van een aandoening genaamd coeliakie, die ongeveer 1 procent van de Amerikaanse bevolking treft.
Die graansoorten zitten bijvoorbeeld in brood en pasta. Als je iets eet met gluten erin krijg je ontstekingen in je darmen. Daardoor kun je last krijgen van buikpijn en diarree. Als je lang zulke ontstekingen hebt, kunnen je darmen de voedingsstoffen uit je eten niet goed opnemen.
Als je gevoelig bent voor gluten, kun je last hebben van darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie.Daarnaast kun je last krijgen van vermoeidheid. Deze klachten komen veel overeen met klachten ten gevolge van coeliakie.
Een opgezette buik, ook wel bekend als een opgeblazen buik, is een veelvoorkomend symptoom. De oorzaak kan heel breed liggen, en wanneer jij hier al jaren mee loopt en geen oorzaak kan vinden, kan het kijken naar leefstijl veel verbetering geven.
Gezondere glutenvrije pasta's zijn bij voorkeur gemaakt van bruine of volkorenrijstmeel of boekweitmeel. Ook pasta's op basis van peulvruchten, zoals linzen- of erwtenpasta bevatten veel vezels. Deze zijn vaak te koop in de reguliere supermarkt.
Havermout, volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en alle soorten groenten en fruit horen dus zeker op je bord thuis voor een gezonde maag.
Winderigheid: een ophoping van gas in de maag en darmen is een van de meest voorkomende oorzaken van een opgezwollen buik. Na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen zoals koolzuurhoudende dranken, zuivel, bonen of koolsoorten kan je er last van krijgen.
Als u genoeg water drinkt, bent u altijd gehydrateerd en zal de spijsvertering verbeteren wat op zijn beurt weer een opgeblazen buik voorkomt. Beweeg elke dag minstens twintig minuten. Door te bewegen vermindert u spanning en stress en stimuleert u een goede werking van de darmen en het verteringsproces.
Normaal blijft het eten 2 tot 3 uur in de maag, waar het wordt fijngemalen en gekneed voordat het naar de dunne darm gaat.
Je eten blijft op de maag liggen, het voelt zwaar aan, je hebt braakneigingen en moet vaak boeren. Je kan ook last hebben van zure oprispingen (reflux). Het kan gaan om een gewone indigestie omdat je te veel of te zwaar hebt gegeten. Maar als het geregeld voorkomt, lijd je misschien aan dyspepsie.
Typische symptomen
buikpijn op wisselende plaatsen. een ongemakkelijk gevoel in je buik. klachten die verbeteren na ontlasting. wisselende stoelgangfrequentie.
Niet elke yoghurt helpt evengoed tegen een opgeblazen buik, maar als je er een kiest met weinig suiker - zoals Griekse yoghurt - kan je zomaar verschil merken. Dat komt door de probiotica die erin zitten. Eet gember - of doe het in je thee.
Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora). Hierbij ontstaan bepaalde vetzuren en gassen. Dit kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en rommelingen in de buik veroorzaken. De ontlasting is vaak dun, zurig, schuimend en soms wat groenig van kleur.
Heb je na het eten van een boterham, pasta of muesli geregeld last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree? Dan is het mogelijk dat je last hebt van glutenintolerantie. Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende granen zoals in tarwe en spelt.
Hoe het werkt
De test werkt ongeveer hetzelfde als een zwangerschapstest of een corona-zelftest en laat geen, een of twee streepjes zien. Door het aflezen van de streepjes weet je of de test gelukt is en of er wel of geen antistoffen gevonden zijn. De zelftesten zeggen een betrouwbaarheid van 95-98% te hebben.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Pasta bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat pasta vezels, eiwitten, B- vitamines en mineralen. Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Er zijn veel alternatieven van normale pasta op de markt. Zo kan je jouw pasta vervangen door groenten zoals courgette-spaghetti en pompoenlasagnebladeren. Er zijn ook vervangers op de markt op basis van peulvruchten zoals kikkererwten of linzen.
Wat maakt dat mensen die geen gluten mogen ook geen pasta kunnen eten? Dit komt door het volgende. Pasta wordt namelijk bereid met harde tarwe en deze tarwe bevat gluten. Gluten zijn een groep van eiwitten die voorkomen in bepaalde graansoorten zoals: gewone tarwe, durum, spelt, rogge en gerst.