Zonnebanken stralen meestal in zijn geheel UVA-licht uit, en soms een klein deel UVB-licht. Onder de zonnebank is er dus (bijna) geen aanmaak vitamine D.
De zonnebank is niet de manier om aan vitamine D te komen. Vitamine D heb je nodig om gezond te blijven. Het is goed voor sterke botten, spieren én het is belangrijk voor een goede weerstand.
Het zorgt voor een sterke weerstand, maar ook voor gezonde botten, tanden en spieren. Dan ben je 2 dagen op je favoriete vakantiebestemming en dan is het weer zo ver. Verbrand! Als je goed je kleurtje opbouwt onder de zonnebank voordat je op vakantie gaat is dat verbranden verleden tijd.
Zonlicht in de lente en zomer is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D krijg je ook een beetje binnen via voeding. Bijvoorbeeld door het eten van vette vis.
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
Het is dan toch wel beter om niet direct nadat je de zonnebank hebt gebruikt te gaan douchen. Dit komt doordat deze producten langer in moeten werken. Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten.
Eén keer goed verbranden is voldoende. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jonge mensen melanomen ontwikkelen, en dat daar vaak een periode van zonnebanken aan vooraf is gegaan. 'Niemand weet precies bij hoeveel keer per jaar je "veilig" zit, omdat elk huidtype anders reageert.
Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort? Als je een tekort aan vitamine D hebt, kan je last krijgen van verschillende symptomen zoals vermoeidheid, lusteloosheid, kramp in je spieren en bloedend tandvlees. Deze klachten zijn echter niet specifiek voor vitamine D-deficiëntie.
Vermoeidheid of tekort aan energie. Zwakkere botten. Bloedend tandvlees. Pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten.
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
Teveel UV-A straling
Alleen is de dosis UV-A straling bij de zonnebank een stuk hoger dan in de zon. Natuurlijk heb je bij de zonnebank verschillende sterktes, maar het kan wel oplopen tot 10 tot 15 keer de hoeveelheid die je buiten zou krijgen. En je kunt natuurlijk wel raden dat dit niet heel goed is voor je huid.
Zonlicht heeft een positieve werking op je gezondheid en zo heeft vitamine D nog extra voordelen: Het verbetert je weerstand. Van zon of zonnebank word je minder snel ziek. Een goede stemming.
Hoe vaak per week mag je op de zonnebank? Ga niet vaker dan 3 keer per week en niet vaker dan 40 korte sessies per jaar. Overdrijven is echt niet goed. Hou er ook rekening mee dat zonnebaden in de echte zon net zo goed meetelt.
8 – 10 sessies op de zonnebank is normaliter genoeg voor een mooie bruine kleur. Wanneer u langere tijd niet in de zon bent geweest is het essentieel dat u start met de aanbevolen tijd en dosering.
Kun je vitamine D opnemen als je je achter een raam bevindt? Nee, het heeft geen zin om hiervoor achter glas in de zon te gaan zitten. Want vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van UVB-straling. En die wordt dus juist voor een groot deel tegengehouden door glas.
Wat gebeurt er bij teveel vitamine D3? Bij teveel vitamine D3 kan er een overschot aan vitamine D3 in het lichaam ontstaan.Dit overschot is schadelijk voor het lichaam. Bijvoorbeeld schade aan hart, nieren en bloedvaten.
U herkent een vitamine D-tekort onder andere aan: Vermoeidheid en tekort aan energie. Spierpijn. Zwakkere botten.
Samenvatting. Vitamine D-tekort wordt niet langer alleen maar gerelateerd aan het optreden van osteomalacie, rachitis en osteoporose. Er bestaat een causaal verband met de spierfunctie en met het functioneren van ons afweersysteem.
Onder andere jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die weinig buiten komen lopen meer risico op een vitamine-D-tekort.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D via een supplement nodig hebt.
Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd.
Tussen iedere zonsessie moet minimaal 48 uur zitten. Als je dus op dinsdag onder de zonnebank bent geweest, mag je donderdag weer zonnen. Je mag dus nooit 2 dagen achter elkaar onder de zonnebank en wij houden dit voor onze klanten in de gaten. Kan ik gelijk na het zonnen douchen?