De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
Gemiddeld ben je nu 4,5 kilo gegroeid. Let wel: dit is een gemiddelde. Als je veel vocht vast houdt zal je zwaarder zijn en als je erg ziek geweest bent zal het minder zijn.
Tijdens je zwangerschap is het normaal dat je extra calorieën eet om zo voldoende energie en voedingsstoffen binnen te krijgen. In het eerste trimester is het nog niet zo nodig om extra calorieën te eten. In het tweede trimester heb je al ongeveer 300 calorieën extra nodig.
Bij 19 weken zwangerschap is het gemiddelde gewichtstoename ongeveer 3,5 tot 6,5 kilogram. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap anders is en dat sommige vrouwen meer of minder kunnen aankomen dan het gemiddelde.
jij in week 17 zwangerschap
Je lichaam blijft gedurende je volledige zwangerschap veranderen, je hoeft dus niet te schrikken als je ziet dat je gewicht inmiddels met 2,5 tot 5kg is toegenomen.
Je buik bij 17 weken:
Meestal heb je nu nog niet echt een dikke buik. Als je bloot op je rug ligt kan je de welving van de baarmoeder wel zien, maar met kleren aan zien de meeste mensen nog niets. De bovenkant van je baarmoeder reikt nu tot ongeveer 2-3 vingers onder je navel.
De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
Je bent halverwege je zwangerschap! Je hebt al een hele weg afgelegd in deze viereneenhalve maand.
Direct na de geboorte ben je ongeveer de helft meteen kwijt. Je kind, het vruchtwater en de placenta wegen samen zo'n 6 tot 7 kilo. De rest zijn reserves voor de periode van borstvoeding.
Je buik bij 20 weken zwangerschap:
De bovenkant van de baarmoeder staat nu ongeveer 2 vingers onder je navel. In centimeters, gemeten vanaf de bovenkant van je schaambot, meet ze zo'n 16 centimeter.
4-7 bruine/volkoren boterhammen. 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4-5 aardappelen. Wekelijks 2 porties vis (1x vet en 1x mager), 2-3 eieren, 2-3 opscheplepels peulvruchten en maximaal 500 gram vlees.
Een vrouw verbruikt gemiddeld 1800 kcal/dag, maar een zwangere vrouw doet er goed aan dit dagelijkse rantsoen te verhogen tot 1870 kcal/dag tijdens het eerste trimester en tot 2060 kcal/dag tijdens het tweede trimester.
Van de 100 vrouwen die een 13 wekenecho of 20 wekenecho krijgen, wordt er meestal bij 5 vrouwen een afwijking of mogelijke afwijking gevonden. Bij de 95 andere vrouwen wordt er niets gevonden.
Zoals bekend kan misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap behoorlijk parten spelen. Doordat je zo misselijk bent, moet overgeven en weinig eetlust hebt, kun je afvallen tijdens je zwangerschap. Gelukkig wordt dit voor veel vrouwen beter als het eerste trimester voorbij is.
Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Dit is voor veel zwangere vrouwen een fijne periode van de zwangerschap. Je voelt je energieker en ook de kans op een miskraam is aanzienlijk kleiner geworden. Vaak heb je nu ook minder last van zwangerschapskwaaltjes.
Je baby in maand 5
Halverwege deze maand is je baby wat betreft lengte dan ook al ongeveer op de helft. Bij de geboorte is hij of zij zo'n vijftig centimeter.
5 Maanden zwanger komt overeen met 23 weken. Kijk ook eens bij echo 23 weken, 23 weken zwanger en 3D echo 23 weken.
Vijf maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Je kleintje heeft op dit moment nog steeds vrij veel bewegingsruimte in de buik, dus je zult haar voelen schoppen, stompen en ronddraaien. Hoewel dit soms vervelend kan zijn (vooral als je 's nachts probeert te slapen), horen deze bewegingen bij een gezonde baby.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Vruchtwater: 800 g
Het vruchtwater heeft verscheidene functies; het beschermt tegen schokken van buitenaf, het helpt een constante omgevingstemperatuur voor de baby te handhaven en bevordert de ontsluiting op het moment van de bevalling. Het volume van het vruchtwater neemt toe naarmate de zwangerschap vordert.
Daalt uw BMI nog dan stijgt het risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen.
Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …
Want aankomen tijdens je zwangerschap is heel normaal. Het komt vooral omdat er een heel mooi, nieuw mensje zich aan het vormen is in jouw buik. De baby krijgt al zijn voedingsstoffen van jouw lijf en groeit en groeit en ja… mama dus ook!
Tijdens je zwangerschap mag je sporten doen als zwemmen, aerobics, tennis, badminton, fietsen en yoga. Blijf actief en blijf in beweging met één van deze sporten. Luister goed naar je lichaam en overleg altijd met je verloskundige welke sporten veilig zijn voor jou en je baby.