De goedkopere soorten zijn vurenhout, steigerhout en pallethout. Als je de bar binnen wilt zetten, dan kun je de meeste soorten hout gebruiken. Voor buiten valt vaak de keuze op steiger- pallet- of hardhout. Het onderhoud van steigerhout is vaak eenvoudig, terwijl vurenhout weer regelmatig onderhoud vraagt.
Hardhout – Wil je zeker zijn van een duurzame bar met weinig onderhoud? Dan is hardhout de beste optie. Een bar van hardhout kan je hele leven lang meegaan. Voordelen: zeer duurzaam, veel variatie in afmeting en geschikt voor binnen en buiten.
Gemiddeld kost een horeca interieur ontwerp + realisatie bij ons tussen de €15.000 en €70.000, afhankelijk van de grootte van het project. De één wil een nieuwe bar, die de eyecatcher van de zaak moet worden en de ander wil ook de rest van het interieur eens flink onder handen nemen. Je kunt met ons alle kanten op!
Een bar buffet waar vooral uitgifte plaats vindt, dus waar niet aan gezeten wordt heeft meestal een hoogte tussen de 95 en 100 cm. Een bar waar achter gewerkt wordt en voor aan gezeten wordt heeft een werkhoogte van 95 cm en een uitgifteblad met een hoogte van 115 cm.
De meest ideale barhoogte is 90 - 105/110 cm.
Voor barkrukken aan bar- en statafels heb je krukken nodig van 75 cm. Als je rekening houdt met een ruimte van 25 tot 30 centimeter tussen de bovenkant van het blad en de bovenkant van de zitting, weet je zeker dat je goed zit! Met deze verhoudingen creëer je namelijk een comfortabele zithouding.
105-115. In principe begint voor ieder etablissement met tapvergunning het fenomeen “bar” ergens vanaf 105cm. En eindigt op zijn hoogst op 115cm. Alles daaronder gaat lijken op een keukeneiland en hoger geeft je het gevoel dat je ongeduldig staat te wachten aan een mobiel frietkot.
De normale diepte van een bar – met ondersteuning – is 90 centimeter.
Houd rekening met voldoende beenruimte onder de bar. Daarvoor geldt zo'n 25 à 30 centimeter tussen de zitting van de barkruk en de onderkant van de bar. Zo'n zelfde afstand, 25 à 30 centimeter dus, is nodig om je benen een beetje behoorlijk onder het barblad kwijt te kunnen.
Je moet alleen de hoogte van je bar- of countertafel weten. Daar trek je 27-30 centimeter vanaf en dan heb je de juiste hoogte van jouw barkruk. Tussen de bovenkant van de bartafel/countertafel en de bovenkant van de zitting moet namelijk ongeveer 30 centimeter zitten.
Voor een ruimte met een koopprijs van € 1 miljoen komt dat neer op een aanbetaling van € 100.000 tot € 200.000. Zodra je een ruimte hebt, zul je renovaties moeten uitvoeren om bepaalde zaken te repareren en/of de ruimte aan te passen aan je wensen.
Wie een horecazaak wil openen, vraagt best eerst een exploitatievergunning aan bij de gemeente. Voor je de toelating krijgt, moet je zaak voldoen aan de voorwaarden die jouw gemeente bepaald heeft rond veiligheid, verzekeringsplichten, etc. Die vind je via de website van je gemeente.
Voordat je je deuren mag openen moet je een aantal vergunningen hebben. Je moet als horecaondernemen voldoen aan de milieuvoorschriften die horen bij geluid, energie en afvalstoffen. En moet je voor jouw pand een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken aanvragen.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Voor een keuken met een schiereiland is het, ook bij de goedkopere keukenfirma's redelijk te stellen dat een budget van €6000,- een begin is. Voor volledig losstaande spoel- of kookeilanden is dat €8000,-.
Kies geen kookeiland als u een kleine keuken hebt. Dit komt het gevoel van ruimte niet ten goede. Daarnaast is het niet praktisch, omdat de loopruimte beperkt is. Een kookeiland is uitermate geschikt als u vaak met meerdere mensen in de keuken staat.
Een kookeiland biedt alle ruimte om de groenten te snijden en het vlees te marineren en zorgt daarnaast voor meer opbergruimte in de keuken. Naast dat je de ruimte goed voor het koken kan inzetten, is er genoeg ruimte over voor de kinderen om huiswerk te maken.
Naast mooi is een kookeiland ook erg praktisch door de extra werkblad ruimte en opbergruimte. Bovendien verenigt een eiland verschillende functies. Zo kan het zowel dienst doen als tijdelijke werkplek, kookgedeelte en als eettafel.
Afmeting kookeiland met bar
Daarnaast is voor de diepte van het zitgedeelte een maat van 30 cm gewenst. Wanneer je aan een zijde van het eiland wilt zitten en aan de andere kant wilt werken, is er voor het kookeiland dus een minimale diepte van 90 cm nodig.
Voor de toog zitten de gasten op barkrukken. De toog heeft meestal een hoogte van circa 1,10 meter, zodat een volwassene er met zijn elleboog gemakkelijk kan op steunen. Wie zo vaak of lang aan de toog staat, wordt wel een tooghanger genoemd, een eufemisme voor een dronkenlap.
Hoe weet ik hoeveel barkrukken ik kan plaatsen? Je kunt het best rekening houden met een ruimte van 60 centimeter voor iedere kruk die je aan een bar, kookeiland of hoge (eet)tafel plaatst. Dit is de ruimte die je kunt aanhouden en die je nodig hebt om op een comfortabele manier plaats te nemen en te zitten.
Om lekker aan je bartafel te kunnen zitten is het handig om een redelijk diep blad te hebben. Zeker wanneer je de bartafel met de lange zijde tegen een dichte wand of muur plaatst. Je wil namelijk wel je knieën onder de tafel kwijt kunnen. Ideaal is een diepte van 75 cm.
Het is belangrijk om genoeg ruimte te houden tussen de barkrukken, zodat je rustig kunt eten en drinken zonder ellenbogen te stoten met je buurman of buurvrouw. Reken voor een comfortabele zit minimaal 60 centimeter per barkruk. Aan een bar van 2 meter lang kun je dus maximaal 3 barkrukken kwijt.