Shirin van Anrooij heeft in de voorlaatste etappe van de Tour de France Femmes de witte trui veroverd.
De witte trui werd net als de bolletjestrui in 1975 ingevoerd. De witte trui werd overgenomen van het combinatieklassement dat werd afgeschaft. De trui wordt tegenwoordig uitgereikt aan de beste renner die 25 of jonger is. Hij mag niet 26 worden in het jaar van de Tour.
1. Tadej Pogacar - UAE-Team Emirates (100%) Tsja, wie gaat Tadej Pogacar van de overwinning in het jongerenklassment houden... het kan bijna niet anders of de Sloveen pakt voor de derde maal op rij het witte tricot in de Tour.
In de 10e etappe van de Tour worden er viermaal punten voor de bollentrui uitgedeeld. Tweemaal op een klim van de 4e categorie, eenmaal op een 3e categorie-klim en eenmaal op een 2e categorie-klim.
foto: Cor VosJonas Vingegaard won het bergklassement van de Tour de France van 2022. Simon Geschke reed lang in de bollentrui, maar finishte als tweede.
De groene, bollen- én witte trui moeten zich tevreden stellen met elk 300 euro/dag.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Op de Champs-Élysées wordt definitief bepaald wie er met de gele trui (algemeen klassement), groene trui (beste sprinter), bolletjestrui (beste klimmer) en de witte trui (jongerenklassement) vandoor gaan.
Shirin van Anrooij heeft in de voorlaatste etappe van de Tour de France Femmes de witte trui veroverd. Met een voorsprong van ruim vijf minuten op de nummer twee heeft de 20-jarige wielrenster uit Kapelle de winst in het jongerenklassement voor het grijpen.
Elke ritwinnaar krijgt bijvoorbeeld 11.000 euro uitbetaald. Dat bedraagt daalt naargelang je finisht, tot aan de nummer 20 van die dag, die krijgt nog 300 euro. En ja, elke dag in de gele trui levert ook 500 euro op.
De bolletjestrui
De trui werd voor het eerst toegewezen in 1975, aan niemand minder dan Joop Zoetemelk. Wanneer een wielrenner de leider van het algemeen klassement is, maar ook de leider is van het bergklassement, draagt hij de gele trui. De bolletjestrui wordt dan gegeven aan de nummer twee in het bergklassement.
Sinds 1953 zijn er minimaal twee truien in omloop, en toen begon dus de mogelijkheid dat een renner twee klassementen aanvoerde. Sinds 1970 was de doorgeefregel in werking; als een renner twee klassementen aanvoerde schoof de minst prestigeuze door naar de volgende in dat klassement die nog geen trui droeg.
De finish van de Vuelta is de Spaanse hoofdstad Madrid. De kleuren van de officiële leiderstruien van de Vuelta zijn rood, groen, wit of met bolletjes en hebben de volgende betekenis: Rode trui: de leider van het algemeen klassement draagt deze leiderstrui (Maillot Rojo).
De bolletjestrui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen.
Van Aert sprokkelde inmiddels 416 punten. Even vergelijken: Boonen haalde vijftien jaar geleden 256 punten. Straffe prestatie dus van 'WvA', die nu op het record van Peter Sagan jaagt. De Slovaak kwam in 2018 uit op 477 punten.
Tour de France 2022: Van Aert houdt groene trui
Wout van Aert ziet Fabio Jakobsen in de 5e etappe dichterbij komen in de strijd om de groene trui, maar gaat nog altijd royaal aan de leiding.
Record voor groene man Wout van Aert
Geen renner die ooit steviger in het groen stond dan Wout van Aert. Sinds de hervorming van het puntensysteem in 2015 sprokkelde Peter Sagan met 477 stuks in 2018 een recordaantal punten bij elkaar. Wout van Aert doet nu nog iets beter met 480 punten in totaal.
De witte trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De witte trui kan onder andere verwijzen naar: De jongerentrui in de Ronde van Frankrijk. De jongerentrui in de Ronde van Italië
foto: Cor VosJay Vine gaat royaal aan de leiding in het bergklassement van de Vuelta a España. Richard Carapaz staat tweede, Robbert Stannard derde.
Het puntenklassement in de Ronde van Italië is een nevenklassement waarbij de renners punten per etappe krijgen, afhankelijk van hun aankomst. Het klassement werd in de Giro van 1966 geïntroduceerd. De leider in het puntenklassement draagt een paarse trui (it: maglia ciclamino).
150.000 à 200.000 euro. Niet slecht voor een renner die zijn geld verdient met hard fietsen. Toch zijn dergelijke bedragen niet veel meer dan zakgeld voor de bestbetaalde sporters ter wereld. Geschat wordt dat de gemiddelde knecht in de WorldTour tussen de 40.000 euro en 100.000 euro per jaar verdient.
Jumbo-Visma hoort na een week Tour de France de kassa rinkelen. De Nederlandse ploeg koerste een bedrag van 82.140 euro bij elkaar en is daarmee de absolute grootverdiener.
Volgens de regels van de internationale wielerfederatie krijgen renners in deze categorie minimaal 27.500 euro per jaar.