Een fles gedestilleerd is in België 3 euro goedkoper, in Duitsland kan het wel 8 euro per liter schelen. Oorzaak: de accijnsheffing op alcohol ligt in Nederland beduidend hoger dan in de buurlanden.
Maar Duitsland staat ook bekend om zijn lagere drankprijzen. Vooral in de supermarkten sta je soms versteld van de goedkope prijzen voor alcohol. Hoewel je er Nederlandse merken niet veel tegenkomt, zijn de Duitse merken ook gewoon prima.
Alcohol- en tabaksliefhebbers zijn in ons land goedkoper af dan elders in Europa. Maar wie op zoek is naar voeding en niet-alcoholische dranken betaalt in ons land gemiddeld 8% meer aan de kassa.
De prijzen van alcoholische dranken in ons land liggen gemiddeld zes procent hoger dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van de Europese dienst voor statistiek Eurostat.
Bulgarije en Roemenië zijn de goedkoopste landen om een drankje te kopen. Na Finland zijn Ierland en Zweden de duurste dranklanden. In België is drank iets duurder. Daar betaal je iets meer dan het Europese gemiddelde.
Prijzen in België
Daar liggen de prijzen erg dicht bij elkaar, al doen ze er bij Colruyt altijd nog een paar centjes af om de goedkoopste te zijn. Voor een fles Johnnie Walker betaal je 16,71 euro, voor een fles William Lawson's bijna hetzelfde: 16,27 euro. En voor een fles Glenfiddich moet je 31,53 euro neerleggen.
DUITSLAND: het andere buurland is Duitsland. Daar vonden we wel witte rum van Bacardi in de lokale supermarkt Real. Met 12,99 euro per fles bespaar je er ook weer 5,51 euro in vergelijking met ons land.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Brussel, België : Een biertje kost hier op het terras in het centrum: € 4.30. In België kun je echter niet zo maar een biertje bestellen – het is geen Nederland! Een normaal biertje van de tap kost ongeveer 3 tot 4 euro, maar veel van de speciaal biertjes zijn een stuk prijziger.
Bier bijvoorbeeld is in België 19,5 procent goedkoper dan in Frankrijk, maar dat heeft te maken met de verschillende taksen op wijn en bier. Frankrijk steunt wijn en ontmoedigt bier. Tegenover Nederland (6,2 procent) en Duitsland (1,7 procent) is het Belgische voordeel beperkter.
Een normaal biertje van de tap kost ongeveer 3 tot 4 euro, maar veel van de speciaal biertjes zijn een stuk prijziger. Berlijn, Duitsland : Een biertje kost hier op het terras in het centrum: € 4.00. In de rest van Duitsland ligt het peil een stuk lager, en is Duitsland over het algemeen een vrij goedkoop bier land.
Een pakje sigaretten en een fles wijn zijn ca. 1 euro goedkoper in Duitsland. Bij sterke drank zijn de verschillen groter: een fles whisky kan in Duitsland zeven tot acht euro goedkoper zijn. Wie de supermarktinkopen combineert met een lunch of een diner verdient nog meer.
Ook Duitsland, doorgaans één van de goedkopere landen voor sterke drank, is nu niet spectaculair voordeliger. Voor een fles Absolut betaal je zelfs meer: 21,49 euro. Smirnoff is dan weer iets goedkoper: 12,49 euro.
Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Aldi: vergelijkbaar met de Nederlandse Aldi, alleen een stuk goedkoper en zeker voor dingen als bakproducten een echte aanrader. Lidl: de Lidl zul je wel kennen en deze vind je dus ook in Duitsland.
Macro-economisch betekent de consumptievlucht voor België een behoorlijk verlies aan activiteit en werkgelegenheid. Volgens Eurostat lagen de prijzen van consumptiegoederen in België in 2018 6,0% hoger dan gemiddeld in de eurozone. Ook vergeleken met de buurlanden is winkelen in België relatief duur.
Een fles bier van een bekend merk: 2.00 EUR. Een worst of vleeswaren (1 kg): 18 EUR. Een mid-range wijn (één fles): 6.60 EUR.
De prijzen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Ook leren jassen, lederwaren en kleding zijn er goedkoper dan hier. De prijs-kwaliteitsverhouding is over het algemeen erg goed.
Als je door een Duitse supermarkt loopt, merk je als snel dat veel producten goedkoper zijn dan in Nederland. Dat komt ten eerste doordat de btw in Duitsland lager is.
Bent u op zoek naar een Bacardi aanbieding, dan bent u bij Horecagoedkoop het hele jaar door aan het juiste adres. De Carta Blanca is zelfs nergens goedkoper! We hebben een scherp geprijsd aanbod en leveren gratis door heel Nederland bij een bestelling boven de 500 euro.
Goedkoopdrankslijterij.nl is de ONLINE drankenhandel en Slijterij met het grootste assortiment van gedistilleerde mix dranken. Ook de goedkoopste cocktail likeuren, whisky en gin kunt u vinden in deze categorie.
Ik kom vanuit een EU-land
U mag dit meenemen naar Nederland als u reist vanuit een EU-land: 110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava. 20 liter lichte likeur of likeurwijn zoals sherry en port (maximaal 22% alcohol)