Bij katten met vachtmijt zien we veel losse schilfers op de rug, romp en nek en meestal ziet het baasje dat de kat zich meer wast dan normaal. Ook bij het konijn zien we een toegenomen huidschilfering en kaalheid. Sommige dieren hebben geen jeuk, andere dieren hebben wel veel jeuk.
Wat zijn de symptomen van vachtmijt? Symptomen van vachtmijt bij een hond kunnen zijn; veel schilfers (roos), een doffe vacht en losse haren. Ook kan vachtmijt jeuk veroorzaken bij de hond, echter is dit niet altijd duidelijk aanwezig. Vachtmijt veroorzaakt vaak weinig tot geen overlast voor de hond.
Je konijn kan besmet raken met vachtmijt door direct contact met andere besmette konijnen, honden en katten. Ook kan een vachtmijt tijdelijk overleven in de omgeving of op producten. Hierdoor kan je konijn ook besmet raken door voer (gras en hooi) of bodembedekking (zaagsel en stro).
Jeuk is vaak het eerste teken van mijten bij katten. Als je kat zich opvallend vaak krabt, er kale plekken in de vacht zitten of de huid eczeem en korstvormingen heeft, kan een mijtenplaag de oorzaak zijn.
De eerste zichtbare tekenen zijn rode vlekken aan de buik en ellebogen. Symptomen die later voorkomen zijn de jeuk, zelf toegebrachte haarloosheid, roos en verdikking van de huid op de oren en uiteindelijk op het hele lichaam. Om vast te stellen of het om mijten gaat, kan een oppervlakkig stukje huid onderzocht worden.
Vachtmijt Cheyletiella bij hond, kat of konijn behandelen
De schilfermijt is goed te behandelen met verschillende (spot-on) producten die gebruikt worden voor vlooienbestrijding, onder andere selamectine. Het is een makkelijke therapie die na vier weken herhaald moet worden.
De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid. Tien minuten bij minimaal 50°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek). Eventueel kan er ook gewassen worden met antiparasitaire middelen (Amitraz) of injecties met ivermectine gegeven worden.
De mijtlarven zijn vaak met het blote oog zichtbaar als kleine rode puntjes op de huid van de kat. Herfstgrasmijten veroorzaken jeuk bij katten, maar ook puisten, korsten en zweren op de huid. Bij een terugkerende besmetting kunnen ze soms massale overgevoeligheidsreacties veroorzaken bij de besmette dieren.
Ze zijn onder, op en in ons, maar gelukkig zijn ze niet allemaal schadelijk voor ons. Sommige zijn zelfs heel nuttig omdat ze eieren en larven van insekten eten en op die manier insektenplagen helpen bestrijden. De huismijt is niet echt een kwaaie.
Mijten zijn over het algemeen niet met het blote oog te zien, omdat ze meestal een stuk kleiner zijn dan een millimeter. Ze bewegen zich, voor ons doen langzaam, maar gezien hun afmeting best snel, voort op acht poten, leggen talloze eitjes en voeden zich met huidschilfers van dieren en met dode planten.
Mijten zijn spinachtige ectoparasieten die meestal met het blote oog niet te zijn omdat ze in de oppervlakkige of diepere lagen van de huid zitten. Er zijn verschillende soorten mijten maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze in meer of mindere mate jeuk veroorzaken bij uw hond.
Hoe lang leeft een schurftmijt? Een schurftmijt kan in de huid 4 tot 6 weken oud worden. Buiten het menselijk lichaam zijn de meeste mijten na 3 dagen bij kamertemperatuur (18-20ºC) dood. De over- gebleven mijten zijn dan zo verzwakt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten.
Schurft bij honden kunt u herkennen aan: veel krabben, uw hond kan zelfs gewicht verliezen omdat de jeuk zo heftig is en het krabben zoveel energie kost. rode plekken, bultjes en korstjes op de huid, deze klachten zitten vooral vaak aan de oren, snoet, ellebogen en hakken. kale plekken in de vacht.
De eerste zichtbare verschijnselen zijn meestal het schilferen en rimpelen van de huid. Het vrouwtje van de schurftmijt graaft gangen in de huid van je kat om haar eitjes te leggen. Daarmee veroorzaakt ze hevige irritatie, jeuk, roodheid en huidaandoeningen. De klachten gaan gepaard met overmatig krabben en haaruitval.
Sarcoptes mijten zijn gastheerspecifiek: dit betekent dat ze zich alleen kunnen voortplanten op de hond. Maar ze kunnen wel tijdelijk op een andere gastheer leven: ook op de mens. Het komt dan ook vaak voor dat eigenaren van een hond met scabiës zelf ook jeuk en uitslag hebben.
De meest voorkomende redenen voor jeuk zijn parasieten zoals vlooien, luizen of mijten, allergische reacties of andere overgevoeligheidsreacties. De kat gaat zichzelf dan over verzorgen, waardoor kaalheid en huidbeschadiging kan ontstaan.
Eén van de vele redenen dat zalmolie voor de kat wordt aangeraden is vanwege de positieve uitwerking op de huid en vacht. De ontstekingsremmende en cel-versoepelende werking hebben grote invloed op de vacht en huid van een kat. Vocht wordt beter vastgehouden dat is terug te zien in de huid en vachtconditie van je kat.
Schilfers of roos bij een kat kan veroorzaakt worden door uiteenlopende mogelijke oorzaken. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen spelen een grote rol bij huid- en vachtproblemen. Maar ook parasieten, schimmels of een allergie kunnen een oorzaak zijn van roos.
Kokosolie bevat van nature veel laurinezuur, dat op zijn beurt een bacteriedodend effect heeft. Daarom kan kokosolie katten met vachtproblemen zoals roos, jeukplekken en eczeem, goed helpen.
Ze zijn doorzichtig, maar kleuren felrood als ze bloed zuigen. Check je bed ook op volwassen bedmijten. Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen.
De oogstmijt, ook wel grasmijt genoemd, is een kleine spinachtige die erg lijkt op de fluweelmijt, maar hier geen familie van is. Het is enkel de larve van deze mijt die huidirritatie kan veroorzaken, door zich vast te bijten in de huid van een gastheer, bijvoorbeeld de mens.