De helft van het woningtekort doet zich voor in Amsterdam. De hoofdstad en naburige gemeenten als Amstelveen – waar de woondruk relatief het hoogst is – en Leidschendam-Voorburg kennen een woondruk van ruim 150. Dit wil zeggen dat de vraag naar woningen ruim 50 procent hoger ligt dan het beschikbare woningaanbod.
Woningnood het hoogst in Apeldoorn en Ede, krapte in Nijmegen en Arnhem 'acceptabel'
Met een woningtekort van bijna 279.000 woningen (3,5% van de voorraad) is de druk op de Nederlandse woningmarkt ongekend hoog. Ondanks de huidige inspanningen van overheid en marktpartijen zal het tekort naar verwachting tot 2024 nog verder oplopen tot 316.000 woningen.
In Nederland is een tekort aan 390.000 woningen. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het totaal aantal woningen. Gemiddeld zijn er 105 zoekenden per 100 woningen. Volgens Atlas Research is het woningtekort in Nederland beduidend hoger dan uit cijfers van het ministerie van BZK zou blijken.
Het relatieve tekort van 20.100 woningen in België (waarvan 16.500 in Brussel) uit 2005 is grotendeels weggewerkt. Door de crisis ging de vorming van gezinnen even iets minder snel dan verwacht: jongeren bleven langer studeren of thuis wonen. Er is 2013 een overschot van 30.000 woningen op de Belgische markt.
De goedkoopste gemeente van Nederland om te wonen is Pekela. Wil jij graag in de buurt van Groningen een huis kopen? Maar vind je de gemiddelde woningwaarde van 241.080 euro daar te duur? Dan is de Groningse stad Pekela een goedkoop alternatief!
Provincie Utrecht - 390.000 mensen zoeken een woning in Nederland, de helft daarvan wil naar Amsterdam. Als het om woondruk gaat, scoren Utrecht en Amersfoort hoog. In beide steden zijn gemiddeld zo'n 140 kandidaten voor 100 woningen. Daarmee staan beide steden als het gaat om woningnood in de top 10 van Nederland.
Een fulltimebaan en toch woont Rene noodgedwongen in een busje: zo groot is de woningnood in Duitsland. Ook in Duitse steden lopen de prijzen voor huur- en koopwoningen razendsnel op. In de stad Hamburg wordt woonruimte voor veel mensen onbetaalbaar. Zelfs een fulltimebaan is er geen garantie voor een betaalbare woning ...
Nederland kwam door de volgende oorzaken aan het woningtekort: Bankencrisis – Door de bankencrisis van 2008 is er een tekort van bouwpersoneel ontstaan en zijn bouwbedrijven massaal failliet gegaan. Overheid – Voorheen maakte de overheid de beslissingen over huisvesting.
Verwachting huizenprijzen 2030
Als we kijken naar een huizenprijzen grafiek die tot 2030 gaat, dan zien we nog steeds een grote vraag naar koopwoningen. Met name doorstromers en starters voeren de druk op waarbij de woningen tot 250.000 euro het meeste in trek zijn.
De belangrijkste oorzaak is het enorme tekort aan woningen. Meer over de oorzaken van de woningnood lees je hier. De woningmarkt is al decennialang overspannen. Daarnaast staat de hypotheekrente historisch laag, waardoor mensen heel goedkoop kunnen lenen.
In diezelfde peiode steeg de gemiddelde woningprijs in Nederland van ongeveer €23.578 (1970) naar ongeveer €272.816,24 (2010). Dat is een prijsontwikkeling van ongeveer 11,5x.
Om de woningnood op te lossen, zijn er 100.000 nieuwe woningen per jaar nodig. Er moet meer huisvesting bijkomen voor studenten, betaalbare woningen voor starters, meer sociale woningbouw en meer huizen voor de middeninkomens.
Er is ook steeds minder keuze, wat de prijzen opdrijft. Daarnaast loopt de woningproductie juist achter. Er zouden jaarlijks 90.000 nieuwbouwwoningen bij moeten komen om de achterstand in te halen. De afgelopen jaren zijn de hypotheekregels strenger geworden.
De huidige woningnood heeft vier hoofdoorzaken: Weinig nieuwbouw. Lage rente, gunstige hypotheekregels. Sterke economie, open land.
In sommige opzichten kan de situatie in Spanje vergeleken worden met die van Nederland. Dat geldt vooral voor het tekort aan sociale huurwoningen en de stijgende huurprijzen in de vrije sector. Een koopwoning tekort is er niet in Spanje want er staan volgens de laatste officiële telling miljoenen woningen leeg.
Het is vaak een combinatie van deze factoren die er toe leidt dat in 2020 bij 1,2 miljoen Fransen chronische huurachterstanden bestaan en huisuitzetting dreigt. In 2018 werd een record aantal mensen uitgezet. Meer dan 36.000 mensen die met behulp van deurwaarders hun huis uitgezet zijn.
Lagere prijzen
Een woning in Duitsland is een mooie oplossing. De grondprijzen - en daarmee ook de huizen - zijn een stuk goedkoper. De markt in Duitsland is net zoals Nederland volop in beweging, maar het is niet zo overspannen als hier.
Jongeren vaker bij ouders door gebrek geschikte woningen
Het woningtekort wordt breed erkend. ABF Research schat het woningtekort in 2021 op 3,5% van de bestaande woningvoorraad in Nederland en 2,3% in Overijssel*. Het woningtekort raakt niet iedereen even hard.
Dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen, daar zijn de economen het over eens. De afgelopen maanden hebben verschillende economische bureaus hun verwachting gegeven (en ook weer bijgesteld). Rabobank verwacht een huizenprijsstijging in 2022 van 16,1%.
Volgens hun recentste prognose zijn er van 2021 tot en met 2030 936.000 woningen nodig; ongeveer een miljoen dus. Daarvan zijn er vorig jaar zo'n 77.000 gebouwd. Dat betekent níét dat al die potentiële bewoners nu dakloos zijn of noodgedwongen nog met hun ex wonen.
Noorwegen. Mexico staat bovenaan als het gaat om werkgelegenheid, kosten van levensonderhoud en kosten van kinderopvang. Finland scoorde het hoogst op het gebied van geluk, natuurlijk de belangrijkste factor in iemands leven, waar je ook woont.
IJsland, het veiligste land van Europa en tevens de wereld.
Zwitserland verkozen tot beste land ter wereld.