Een tijdzone is een gebied op de aarde waar het dezelfde tijd is. De wereld is verdeeld in 24 tijdzones. De strepen die de aarde opdelen in de verschillende tijdzones noemen we meridianen. De tijdzone 0 begint in Greenwich, in Engeland.
De aarde draait in 24 uur om haar as. Als de aarde in 24 zones wordt verdeeld, is theoretisch iedere tijdzone van één uur 360°/24 = 15° breed. De nulmeridiaan van Greenwich is het centrum van de UTC. Deze tijdzone strekt zich in theorie uit van 7,5° westerlengte tot 7,5° oosterlengte.
De zon komt in het oosten van ons land een paar minuten eerder op dan in het westen, maar we hebben afgesproken dat het overal even laat is. Datzelfde principe geldt ook voor de rest van de wereld. Daar hebben we bepaald dat er 24 verticale tijdzones zijn, en binnen elke tijdzone geldt overal dezelfde tijd.
Benaming. De internationale aanduiding UTC is geen 'echte' afkorting, maar een compromis tussen het Franse "TUC" (Temps universel coordonné) en het Engelse "CUT" (Coordinated Universal Time). In militaire kringen wordt UTC meestal "Zulu time" genoemd.
Nederland valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1. Nederland valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2.
Grootste tijdsverschil op de wereld
Tussen de Line-eilanden van Kiribati en het Amerikaans-Samoa zit hemelsbreed een afstand van 2300 kilometer, maar qua tijd zit er een verschil tussen van 25 uur.
Als het bij ons nog oudejaarsochtend is, luiden Samoa, Tonga en de Line-eilanden het nieuwe jaar al in. Deze eilanden liggen beide onder Hawaï en vallen in tijdzone UTC+14. Zij zijn de eerste ter wereld waar het nieuwe jaar wordt gevierd.
Een nieuwe dag start officieel op de Line-eilanden waar het tijdsverschil met UTC +14 uur is. Dat is gelijk aan de tijd op Hawaii, maar dan een dag later. Een dag eindigt op de onbewoonde eilanden Howland en Baker die een tijdsverschil kennen van UTC -12.
over 10 uur en 4 minuten
Nauwkeurigheid vergelijking: ±0,005 seconden.
Amsterdam ligt in de tijdzone Central European Time ook wel Midden Europese Tijd(MET, GMT +1) genoemd. Van 1909 tot 1940 werd in Nederland de Amsterdamse Tijd aangehouden.
UTC+1 is de tijdzone voor: Midden-Europese Tijd (MET) West-Afrikaanse Tijd (WAT) Britse Zomertijd of Ierse Zomertijd (in Ierland) of West-Europese Zomertijd (in Portugal en op de Canarische Eilanden)
Later werd de lijn in het oosten rond de Line-eilanden getrokken, zo ontstond een grote bocht in de grens naar het oosten, maar heel Kiribati had daarmee dezelfde datum. Sindsdien begint elke nieuwe dag op het eiland Kiritimati vroeger dan waar ook ter wereld.
IJsland kent geen zomer- of wintertijd. In de winter is het er 1 uur vroeger en in de zomer 2 uur vroeger dan in de Benelux.
Egypte kent geen zomertijd en wintertijd (meer). In 2011 werd de zomertijd afgeschaft in Egypte en sindsdien wordt de klok in Egypte niet meer verzet.
Turkije handhaaft het hele jaar lang de zomertijd en verandert daarmee ook de factor van de tijdzone. Houd rekening met het tijdsverschil Turkije als je in de winterperiode naar of van Turkije vliegt. Het is in Turkije 2 uur later.
Reacties. Dat is omdat Portugal zich in een andere tijdszone bevindt dan Nederland en Spanje. Portugal en Nederland liggen zodanig ver van elkaar dat in de meeste indelingen (met hetzelfde aantal tijdzones) ze logischerwijs altijd 1 zone van elkaar verschillen.
In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland en België. Griekenland kent net als ons een zomer- en wintertijd. Deze loopt gelijk aan de Benelux.
Een plattegrond met de tijdzones van Antarctica vindt u op worldtimezone.com. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Antarctica? – Mawson: 4 uur later (wintertijd), 3 uur later (zomertijd). – Davis: 6 uur later (wintertijd), 5 uur later (zomertijd).
In 1876 kreeg de Canadees Sandford Fleming het idee voor de tijdzones toen hij te laat kwam voor zijn trein. In die tijd bepaalde elke regio zelf zijn tijd – met grote verwarring tot gevolg. De oplossing van Fleming was de aarde in te delen in 24 tijdzones.
De aarde is verdeeld in 24 uurgordels. Volgens deze verdeling ligt België in de uurgordel van Greenwich. Onze tijd is dus de tijd van Greenwich, de Universele tijd (UT) of wereldtijd, nu gestandaardiseerd tot gecoördineerde wereldtijd (UTC).
Een atoomklok meet de tijd op basis van de trilling van atomen. We gebruiken atoomklokken tegenwoordig dagelijks, bijvoorbeeld in navigatiesystemen en computers.
Kaapstad valt in tijdzone UTC +2. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Kaapstad? – Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. – Tijdens onze wintertijd is het in Kaapstad 1 uur later.
Vandaag de dag hanteren ongeveer 70 landen ter wereld zomer- en wintertijd. Het enige industriële land dat geen zomer- en wintertijd hanteert is Japan.