'Je zorgt goed voor je haar als je schade aan die H-bruggetjes voorkomt. Als je haar nat wordt, dringt er langs de schubben water in en gaan de schubben uit elkaar staan. Als je haar droogt, sluiten de schubben weer. Hoe gladder je haren na het drogen zijn, hoe minder schade ze hebben opgelopen.
Het is zwaarder, waardoor er extra veel druk op komt te staan, waardoor je haarpunten nog zwakker worden. Wanneer het haar langzaam begint te drogen, kunnen de haren gaan afkraken en kan het beschadigd raken. Daar gaan je mooie lange lokken!
Wanneer het haar nat is, neemt de buitenste harde laag het water op waardoor de haren opzwellen en verzwakken. Hoe langer je haar nat blijft, hoe schadelijker het is, stelt Moore. Het is volgens de wetenschapper ondanks de hitte dan ook beter om de föhn erbij te pakken.
Wissel je handdoek (en je techniek)
Bovendien breekt het sneller af. De eerste tip die we je willen meegeven is om je badhanddoek in te ruilen voor een handdoek van microvezels – in ieder geval voor je haar. Microvezels zijn geweldig voor het afvoeren van vocht, waardoor je haar snel droogt.
HET EFFECT VAN FÖHNEN
Föhnen doet dus veel meer met je haar dan alleen maar drogen. Het kan het juiste kapsel vormen, verfijnen en het haar extra laten glanzen. Zelfs als je bent geboren met stijl haar, kan het laten föhnen van je kapsel een wonder doen voor de conditie en textuur van je haar.
Men gaat uit van een vast aantal klanten per dag en de daarbij horende belastingen. Vrouwenkapsels worden veel duurder aangerekend, en dat komt door hetzelfde klassieke idee dat die kapsels veel tijd vergen. Als kappers meer belastingen moeten betalen, is het ook logisch dat ze een hogere prijs zullen aanrekenen”.
Ook dat is geen goed idee, want je kunt je haar beschadigen door bij hele lage temperaturen met nat haar naar buiten te gaan. De vrieskou zorgt er namelijk voor dat de watermoleculen in je haar uitzetten. Je haar zet hierdoor uit en kan daardoor breken.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Zorg ervoor dat je er niet te hard of te lang met een handdoek op wrijft: want zo kan je het beschadigen. De beste oplossing is om het haar niet droog te wrijven, maar te deppen met je handdoek. Lang haar dat gebrusht moet worden, kan uiteraard niet zonder haardroger.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
De porositeit van je haar kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook andere redenen hebben. Zo wordt je haar droger en poreuser door het vaak te verven, een föhn of stijltang te gebruiken. Maar ook haarproducten met agressieve ingrediënten, zoals sulfaten, of je haar te vaak met shampoo wassen kan dit ook veroorzaken.
Om je haar sneller droog te krijgen, kan je plukje voor je plukje je haar uitwringen. Dit kost net even iets meer tijd, maar met een microvezeldoekje absorbeert het water voor een heel groot deel, waardoor het vocht uit je haar in je handdoek terechtkomt.
Wanneer je je haar krachtig droogt (of beter gezegd droog wrijft) met een handdoek, resulteert dat in verward haar wat nog kan afbreken ook. Gebruik dus voortaan je handen om het extra water voorzichtig eruit te persen en doe hetzelfde met een handdoek waarmee je je haar droogt – in plaats van het droog te wrijven.
Even snel in een knot of een staart zodat je er geen last van hebt, lijkt dan misschien een hele goeie oplossing. Maar zeker slapen met een knot in, moet je eigenlijk nooit doen. Je haren worden op deze manier afgekneld én breken af.
Zelfs wanneer je je haar niet superstrak hebt vastgebonden, kan er nog spanning op je haar komen als je omrolt of beweegt. Ook kan de wrijving tussen je haar en het kussen zorgen voor gespleten haarpunten. Tip 1: Draag je haar in een losse, lage staart, of een vlecht. Zorg voor zo min mogelijk spanning op je haar.
Het structureel dragen van een knot 's nachts kan dan ook zorgen voor ernstige beschadiging van je haar. De gezondheid van je haar kan achteruit gaan en de dikte van je haar kan verminderen. Dat wil je natuurlijk niet. Ga daarom voor het slapen altijd voor een kapsel waarbij geen spanning op je haren komt te staan.
Niet waar. Een haar kan niet ' stikken' of op welke manier dan ook door helm of pet in gevaar komen. Een haar krijgt de voeding van binnenuit ( via bloedvaatjes in onderhuids bindweeefsel) en alles aan de buitenkant staat daar helemaal los van. Een handvol haarverlies per dag leidt tot kaalheid.
Is slapen met vlechten veilig voor je haar? Ja, maar je kunt je haar beschadigen als je vlechten te strak zijn. Wanneer je een strakke vlecht in je haar maakt komt er veel spanning op je hoofdhuid te staan en kan je haar uiteindelijk uitvallen.
Er zijn verschillende manieren waarop je je krullen mooi kunt houden als je met nat haar gaat slapen, of je nu een stylingproduct gebruikt of niet. Steek je natte haar op in de vorm van een ananas, vlecht het om je krullen te behouden of maak een knot bovenop je hoofd om te zorgen dat je krullen springerig blijven.
Overweeg een haardroger met een koude lucht knop. Wil je pluis voorkomen en na het drogen met zacht en glanzend haar rondlopen, dan is dit een feature die zeker een meerwaarde aanbiedt. Wij adviseren om tegen het einde van je föhnsessie te switchen naar de koude lucht knop.
De koudere lucht is in het algemeen minder vochtig en hierdoor kan haar sneller uitdrogen. Maar naast dat je haar veel te lijden heeft dit seizoen, wordt ook de hoofdhuid vaak droger. Ook is het veel voorkomend dat je in de winter meer last hebt van haaruitval.
Het regelmatige bezoek aan de kapper is een instituut. Je vindt er een op elke straathoek. Kapperszaken zijn gemakkelijk te herkennen: er hangen vaak handdoeken te drogen op een rek op de stoep. Een sessie bij de kapper kost meestal 10 of 15 TL.