Het aantal vacatures is het grootst in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg.
Personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en de instroom van vluchtelingen bepalen mede welke beroepen het meeste kansrijk voor werkzoekenden zijn dit jaar. Enkele opvallende populaire beroepen zijn verzuimadviseur, docenten N2T, cloud engineers en inkoopadviseurs.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Inmiddels geldt voor maar liefst 75 procent van alle beroepsgroepen al dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Het grootste tekort speelt bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars.
De zakelijke dienstverlening (inclusief uitzendkrachten) is de grootste bedrijfstak, met 2,4 miljoen banen in 2021. De zorg is goed voor 1,8 miljoen banen en de handel voor 1,7 miljoen banen. In vergelijking met 2001 heeft zich een forse verschuiving voorgedaan in de werkgelegenheidsstructuur.
Kijken we naar universitaire opleidingen, dan bieden tandheelkunde, fiscale economie, econometrie, accounting en fiscaal recht de grootste kansen op werk. Als afgestudeerde tandheelkundige verdien je bovendien direct na je studie al ruim 60.000 euro en tien jaar later heb je dat jaarsalaris vaak al verdubbeld.
Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren. Werknemers die regelmatig in een staat van flow verkeren, zijn meer gemotiveerd, presteren beter en maken makkelijker contact.
Wel zijn er verschillen in sectoren', schrijft het UWV. Ten opzichte van 2021 is er een aantal nieuwe beroepen bijgekomen die nu als 'kansrijk' gelden, zoals medisch secretaressen, politieagenten, treinmachinisten, orthopedagogen, buschauffeurs lijndienst, directiesecretaressen en managementassistenten.
Er zullen met name tekorten zijn in de zorg, het onderwijs, de techniek, ICT en beroepen die nodig zijn voor de klimaattransitie. Dit vraagt blijvende inzet van het kabinet, werkgevers en werknemers. Dat schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Het huidige personeelstekort heeft meerdere oorzaken. Zo hebben we aan de ene kant te maken met vergrijzing en worden er steeds minder kinderen geboren, wat ervoor zorgt dat de populatie werkenden afneemt. Tegelijkertijd maken we, nu de coronacrisis (deels) voorbij is, een sterke economische groei door.
In het eerste kwartaal van 2023 bleef de arbeidsmarkt krap. Wij verwachten een lichte afkoeling, maar in historisch perspectief blijft zij krap. De banengroei zal gedurende 2023 verder afnemen. De nieuwe toestroom tot de arbeidsmarkt vanuit inactieven zal beperkt zijn.
Er blijft vraag naar mensen in de techniek, de zorg en het onderwijs. Mbo'ers met een diploma in de economische of administratieve richting hebben het lastig. 75% van de vacatures ontstaan door het vertrek van mensen (pensioen, andere baan) De helft van de nieuwe banen vind je in de ICT, vooral op hbo niveau.