Een onschuldige of functionele hartruis geeft geen klachten. Als er wel klachten zijn, hebben deze meestal te maken met de onderliggende hartaandoening. Iemand is bijvoorbeeld vermoeid, doordat een hartklep niet goed werkt.
Bij een onschuldige hartruis ervaart u vaak geen specifieke klachten. Indien uw hartruis wordt veroorzaakt door een onderliggende afwijking kunt u last hebben van vermoeidheid. Het probleem wordt in de meeste gevallen per toeval ontdekt door de huisarts of bedrijfsarts.
Meestal is hartruis onschuldig, maar soms wordt hartruis veroorzaakt door een onderliggende hartafwijking. Voorbeelden hiervan zijn een lekkende hartklep en een gaatje in het tussenschot van het hart. Hartruis wordt meestal per toeval ontdekt en heeft verder (bijna) geen symptomen.
Harttonen. Harttonen zijn geluiden die hoorbaar zijn met de stethoscoop, kort na het sluiten van de hartkleppen. Het sluiten zelf maakt eigenlijk geen geluid, maar de stagnerende bloedstroom wel. Er zijn twee soorten harttonen.
Een onschuldige hartruis hoort bij een gezond hart en is geen uiting van een hartaandoening. Van alle hartruizen is 90% onschuldig. Dit verdwijnt meestal in de adolescentie. Functioneel geruis ontstaat meestal doordat het hart zo krachtig pompt, dat er turbulentie ontstaat als het bloed door de kleppen stroomt.
In de meeste gevallen is er niets aan de hand. Maar soms wordt een hartruis veroorzaakt door een hartafwijking. In Nederland worden per jaar ongeveer 1500 kinderen geboren met een hartafwijking, zoals een gaatje in het hart of een afwijking aan de hartkleppen.
Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Hoe werkt dat omzetten van elektrische signalen? Elke hartslag verloopt op dezelfde manier: eerst trekken de boezems van het hart samen, dan de hartkamers. De hartspier krijgt een elektrisch signaal voordat deze samentrekt.
Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Het hart kan dan heel snel kloppen, heftig bonzend voelen of een slag overslaan. Dit kan een heel vervelend gevoel geven. Ook kunnen hartkloppingen u ongerust maken.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Hartkloppingen zijn meestal een normale reactie van het lichaam op bepaalde prikkels. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door: hyperventilatie. Te zwaar sporten.
Een hartecho heet ook wel een echocardiografie. We doen dit onderzoek als we meer te weten willen komen over de oorzaak van uw hartklachten. Met een hartecho kunnen we uw hart zien. We zien hoe de hartspieren en hartkleppen werken, de pompfunctie van het hart en hoe het bloed door het hart stroomt.
Roken, vet eten, alcohol en overgewicht kunnen uw bloedvaten nauwer en stijver maken. Daardoor kan de bloeddruk hoger worden. In zeldzame gevallen komt de hoge bloeddruk door een nieraandoening.
Op een röntgenfoto van hart en longen kan de arts zien hoe groot uw hart is en hoe uw longen eruit zien. MRI-scan van het hart; Met een MRI-scan is de pompfunctie goed te beoordelen en zien we soms de oorzaak van de cardiomyopathie.
Wanneer bij de beschrijving van een ECG de term 'oud infarct' wordt gebruikt, zijn er afwijkingen in de QRS-complexen die kunnen zijn veroorzaakt door de aanwezigheid van een transmuraal litteken in de ventrikelwand.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Door die beschadiging worden stofjes in het bloed afgegeven. Dat zijn zogenaamde hartenzymen. De hartenzymen geven de schade aan de hartspier weer. Met een bloedonderzoek kun je deze hartenzymen opsporen en een hartinfarct met zekerheid vaststellen.
Hartgeruis, of hartruis, is een geluid dat ontstaat door een obstakel in de bloedstroom. Meestal is hartgeruis onschuldig, maar het kan ook duiden op een hartafwijking. De ruis is soms alleen door de arts met een stethoscoop te horen.
Wanneer de doorgang van bloed in de armslagader door de opgepompte manchet is verminderd, kan de arts met behulp van een stethoscoop net beneden de manchet een stootsgewijs schavend geluid in de slagader horen, het vaatgeruis.
Hartfalen is een chronische aandoening, waarbij het hart het bloed niet goed meer kan rondpompen. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals kortademigheid en vermoeidheid. Chronisch wil zeggen dat het niet de genezen is.
In het geval van ernstige hartklepinsufficiëntie moet u denken aan de volgende klachten: Kortademigheid, met name na inspanning of in liggende houding. Gevoel van zwakte en vermoeidheid, vooral bij verhoogde activiteit (bijv. traplopen)
Naast het risico op hartklepziekten versterkt een hoge bloeddruk ook de kans op hartaanvallen, beroerten en andere cardiovasculaire aandoeningen. Patiënten met een hartklepaandoening kunnen symptomen hebben zoals een onregelmatige hartslag, kortademigheid, vermoeidheid, flauwvallen en duizeligheid.
Een lekkende hartklep kan leiden tot ernstig zuurstofgebrek in het lichaam en als klachten ontstaan kan de levensverwachting snel dalen.