Tien millimeter regen staat dus ongeveer gelijk aan één volle emmer water per vierkante meter. Vandaag viel er op de neerslagrijkste plekken nét geen 5 millimeter, een halve emmer per vierkante meter dus.
Vaak wordt extreme neerslag gedefinieerd door het optreden van een neerslagsom of intensiteit boven een bepaalde drempelwaarde. In Nederland noemen we neerslag boven de 25 millimeter in één uur een hoosbui, en meer dan 50 millimeter in één dag 'een dag met zware neerslag'.
Een gewone bui geeft ongeveer 1 tot 3 mm, flinke buien 3 tot 10 mm en zware buien nog meer dan 10 mm. Bij een stortbui van 40 mm, valt er dus op elke vierkante meter 40 liter. Dat is evenveel als er in een melkbus gaat.
Bij regen zijn de druppels 0.5 tot 5 mm groot en als er per uur weinig valt (minder dan 1 liter per vierkante meter) wordt er gesproken over lichte regen.
Om van een dag met zware regen te spreken moet er op minstenséén van de officiële weerstations 50 millimeter of meer zijn gevallen. Waardes boven de 50 millimeter in een uur en 100 millimeter in een dag komen in Nederland ongeveer één keer per eeuw of iets vaker voor wanneer men zich op een vaste locatie bevindt.
Dit getal geeft de kans als percentage (%)aan dat iemand die zich op een willekeurige vaste plek in Nederland bevindt, op een dag (00-24 uur) neerslag krijgt. Die neerslag is meestal regen, maar kan ook sneeuw of hagel zijn. Het getal zegt dus niets over de duur van de regen: dat kan 10 minuten zijn of 24 uur.
In de weersverwachting van de komende vijf dagen staat altijd per dag een neerslagkans, keurig als een percentage. 'Zaterdag 60 procent kans op neerslag', bijvoorbeeld. Kansen worden namelijk in percentages uitgedrukt, of in een getal tussen 0 en 1 (een kans van 25 procent komt overeen met een kans van 0,25).
Voorbeeld: Als in jouw buurt 30% kans op regen is, is er een 30% kans dat er op de dag (in 24 uur) 0,3 liter regen per vierkante meter valt. Dus is er 70% kans dat er geen regen valt. Kortom:de kans op regen is klein. Daarentegen betekent een 80% kans op regen dat er een grote kans dat je nat wordt.
In de meeste streken van ons land valt er maandelijks gemiddeld 70 mm (of l/m²) neerslag. Dit betekent dat indien het water niet zou kunnen wegstromen, in de bodem dringen of verdampen er overal 70 mm water zou staan. Dit komt overeen met 70 liter water per m².
Totale hoeveelheid neerslag per jaar is met 9% toegenomen
Tussen 1961-1990 en 1991-2020 ging deze van gemiddeld 780 naar 851 millimeter, een toename van 71 millimeter oftewel 9 procent.
De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter.
Veel bewolking. De paar spatjes regen of motregen hoeven geen belemmering te vormen voor droog weer. De grens tussen nat en droog in een weersverwachting ligt bij een regenhoeveelheid van 0.3 mm (0.3 liter per m2) per beschouwde periode, gewoonlijk van 6 of 12 uur (Tabel 2).
De millimeters geven aan hoeveel water er per vierkante meter valt. En als het dan regent, hoe nat wordt het dan? Het enige wat je daaruit kunt afleiden is dat er minstens 0,3 millimeter water zal vallen.Pas dan klettert het zo hard dat de straten nat zijn.
Gemiddeld kent Nederland zes zonuren per dag, maar het kan ook zo zijn dat je de zon de hele dag niet ziet. Vaak is juni de natste maand van het jaar en neemt de regen na deze maand wat af.
Het is een begrip dat ik vaak gebruik bij de volgende situatie: Bij buiige regen zijn de cellen met regen wat meer geclusterd, het vormt dan meer een geheel. Het regen soms even flink, en op andere momenten valt er alleen maar motregen.
De meeste neerslag valt gemiddeld namelijk in augustus met zo'n 88 mm, maar verreweg de meeste regenuren staan op naam van december. In de maanden juli tot en met december valt eigenlijk nagenoeg eenzelfde hoeveelheid regen gemiddeld over het land.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag.
De neerslagkans wordt gedefinieerd als de kans dat er in de loop van de dag op die plaats minimaal 0,3 mm neerslag valt, dat is O,3 liter per m². De neerslagkans zegt niets over de duur van de neerslag, noch over de hoeveelheid.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
Hoewel in Nederland veel mensen waarschijnlijk deze zomer niet als bijzonder 'mooi' hebben ervaren, was het toch een "zeer warme en zonnige zomer", aldus het KNMI. De gemiddelde temperatuur was 18,4 graden. Dat is bijna een graad warmer dan het langjarig gemiddelde van 17,5 graden Celsius.
Neerslag wordt gemeten in millimeter. Eén millimeter neerslag komt overeen met 1 liter water per vierkante meter. Als één liter water wordt uitgegoten op 1 vierkante meter en dat water verdampt niet of sijpelt niet in de bodem, dan staat het 1 mm hoog.
Als er regen wordt voorspeld, staat er een percentage onder het regenwolkje. Dit is te zien in zowel het dagoverzicht als in de weersvoorspellingen van de komende tien dagen. Wat zegt dit percentage precies zegt over de hoeveelheid regen die kan vallen?
Door klimaatverandering wisselen extreem droge en natte perioden elkaar sneller af. Met droogte bedoelen we, dat er een langere periode geen regen valt. Maar droogte is meer dan een tijdje geen regen. Ook verdamping, de mens, het landschap en de bodem spelen een rol bij het ontstaan van droogte.
Code geel: wees alert
Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.
Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond 20°C. Landinwaarts staat er weinig wind, langs de kust is de wind matig en mogelijk gaat de wind van zee waaien. Vanavond is het vrij helder en droog bij weinig wind.