De laag onderhuids bindweefsel is het dikst op de buik en billen, maar praktisch afwezig op de neus en het borstbeen. Verspreid over het hele lichaam zijn in de huid haarzakjes ingebed, waaruit haren via de opperhuid naar boven komen.
Je huid is krachtig, levend en een complex werkgebied met grote verschillen in dikte: Dunst op onze oogleden: 0.1 mm. Dikst op onze voetzolen: 1.5 mm.
Epidermis. De epidermis is de bovenste laag van de huid en bestaat uit epitheelcellen. De epidermis bestaat uit vier of vijf lagen (afhankelijk van waar de huid zich bevindt): Stratum Corneum: Dit is de dikste laag van de epidermis en bestaat uit 20 tot 30 lagen dode (verhoornde) afgeplatte cellen.
Je huid heeft een oppervlakte van ongeveer 2 m2 en is daarmee het grootste orgaan. Zo'n 16% van je gehele gewicht komt van de huid. De huid is niet overal even dik op je lichaam. Er zit een verschil in tussen de 0,05 en 1,5 mm dikte.
De dikte van onze opperhuid verschilt per lichaamsdeel, de huid van het gezicht is ongeveer 0,1mm dik maar onder de voeten gemiddeld 4mm. De huid het grootste orgaan van ons lichaam is, gemiddeld 2m² groot is en ongeveer 16% van ons totale gewicht in beslag neemt.
Uit deze studie1 kwam naar voor dat op volgende plaatsen de gemiddelde huiddikte als volgt is: Buik 2.2 mm. Dijbenen 1.9mm. Billen 2.4mm.
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Bij de volwassene is het oppervlak 1.5 - 2.0 m². Het gewicht van de huid, inclusief het onderhuids bindweefsel is 15-20 kg.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
De oudste cellen liggen bovenaan en zijn al dood. Toch zijn deze cellen nog wel belangrijk. De zogenaamde celskeletten van deze laag zorgen er namelijk voor dat je huid moeilijk doordringbaar is voor stoffen en bateriën van buitenaf. Ook zorgt deze laag ervoor dat je huid niet zomaar uitdroogt.
De huid is ons grootste orgaan en ook één van de belangrijkste van het menselijk lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in ons lichaam.
Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'. Onder in de opperhuid liggen pigment vormende cellen.
Bij de mens wordt de huid beschouwd als het grootste orgaan, omdat de gehele huid meer weegt dan elk van de andere organen. Bovendien bevat de huid, net als de inwendige organen, verschillende lagen gespecialiseerde cellen (weefsels) die samen een functie vervullen.
Een gezonde huid voelt zacht en egaal aan, omdat er geen sprake is van ontstekingen of ruwe schilfers. De teint van de huid is egaal en er zijn geen plekken die donkerder of lichter zijn dan de rest van de huid, met uitzondering van sproeten. Rode adertjes of kluwen van adertjes zijn niet op de huid zichtbaar.
De huid is impermeabel zoals dat heet. Ofwel de huid is vrijwel ondoordringbaar voor water. Alleen de buitenste (hoorn)laag kan een heel klein beetje water opnemen.
De diepste laag van de huid bestaat uit het onderhuids bindweefsel. Dit bindweefsel vormt de scheidslijn tussen de huid en de spieren en pezen in ons lichaam. Het beschermt de onderliggende organen en bepaalt de veerkracht van de huid en lichaamsvorm. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten.
De huid wordt wel eens beschreven als ons grootste orgaan. Onze huid heeft verschillende belangrijke functies. Zo beschermt het ons tegen infecties en ultraviolette straling. De opperhuid is de bovenste laag van de huid en bestaat uit verhoornde cellen.
De onderhuid (subcutis) bestaat voornamelijk uit vetcellen, collageen en elastine, deze huidlaag heeft geen verschillende lagen. De dikte van de onderhuid kan per persoon erg verschillen.
De dode huidcellen die aan onze huid blijven kleven kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van je huid. Ten eerste laten ze de huid er dof uitzien. De huid krijgt een grauwe, grijzige gloed en ziet er energieloos uit. Ten tweede zorgen de dode cellen ervoor dat de huid er oneffen uitziet.
Ook is het een barrière tegen (UV-)straling van buitenaf en zorgt het ervoor dat je temperatuur en vochthuishouding op peil blijven. Daarnaast is je huid uitermate belangrijk voor de opname van zonlicht voor de aanmaak van vitamine D.
Zo'n prik voel je met de zintuigcellen in je huid… Voelen Met onze huid kunnen we de volgende dingen voelen: Pijn (bijvoorbeeld de prik van een wesp) • Temperatuur (het verschil tussen warm en koud) • Druk (bijvoorbeeld als iets of iemand je aanraakt.
Dat je op een dag ongeveer veertigduizend huidschilfers verliest. Onze huid is continue aan het vernieuwen. En de dode huidcellen die op de oppervlakte komen zijn dan niet meer nodig en worden verwijderd.
DE LEDERHUID (CUTIS/DERMIS)
De lederhuid is een 1-3 mm dikke bindweefsellaag. Deze bestaat voornamelijk uit bindweefselcellen, bindweefselvezels en een gel-achtige grondsubstantie. De onderkant van de opperhuid en de bovenkant van de lederhuid zijn niet vlak.
Potvissen hebben de dikste huid ter wereld: op de rug en de kop maar liefst 35 centimeter. En onder die huid zit nog eens een dikke laag blubber.