Voor Schotland staat het record snoek sinds, jawel, 1945, op 47lb 11oz. Veel Engelse vissers zien deze vis als het daadwerkelijke Britse record. De grootste Nederlandse snoek die ooit werd in december 2005 gevangen op het Volkerak Meer en zou een geschat gewicht hebben gehad van 45-50lb.
In principe kun je ze in bijna ieder water wel vinden, maar toch valt er in de regel wel te stellen dat hoe groter het water is des te groter de kans dat de snoek ook groot is. Goede plekken om eens te gaan kijken zijn dus de grotere rivieren en de meren.
De grootste snoek die in Nederland is gevangen, heeft een lengte van 1,34 meter. Dit record staat op naam van Nico Molkens. Hij ving de snoek in 2017.
De grootste snoek werd op basis van een reconstructie van botfragementen, gevangen in de 4de of 5de eeuw na Chr. in de rivier de Velika. De lengte werd bepaald op 1,82 meter. Als maximum-lengte voor de snoek speculeren de onderzoekers over een lengte van 1,90 tot 2 meter.
Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft. Logisch natuurlijk. Op het diepere open water is een kleinere snoek een makkelijke prooi voor een buffel.
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond. Rond het middag uur is de vis vaak vrijwel niet actief en hangt deze meer een beetje rond de bodem dan dat deze actief jaagt.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Maar hoe gevaarlijk is deze vis eigenlijk? Volgens snoekvisser Joost Kamminga eten snoeken echt geen mensen: "Nee, echt niet. Snoeken eten voornamelijk kleine vissen, kuikentjes. Waarschijnlijk heeft deze snoek zich in het nauw gedrongen gevoeld.
In de Biesbosch is een meerval van 2,43 meter gevangen. Dat is een record! De twee mannen die hem aan de haak hadden, moesten flink tillen om de vis in de boot te krijgen.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Er zijn uitzonderlijk situaties waarin de baars een lengte kan bereiken tot 60 cm met een gewicht dat schommelt rond de vier kilo. De grootste gekende baars zou in 1943 in het Duitse Edermeer gevangen zijn en woog zeven kilo.
Hoe uitzonderlijk goed de baars de laatste jaren gedijt in Nederland, weet de gepassioneerde Duitse baarsvisser Thomas Gronenwald als geen ander. Niet voor niets vist hij dolgraag in ons land.
Dood aas op grote snoek
Volgens veel vissers kan je het beste grote snoek vangen met dood aas. De mannen gaan met dood aas aan de slag. Ze vissen met dobbers en loden deze zo uit dat de aasvis net boven de bodem hangt. Ze krijgen een mooie dikke snoek aan de lijn.
Snoek zwemt in Nederland namelijk overal: van het vele stadswater tot de polders en van de grote rivieren tot de uitgestrekte plassen en meren.
Snoeken paaien in het vroege voorjaar, het liefst op ondergelopen weiland of op resten van vegetatie in een ondiepe oeverzone. Deze zone biedt aan de eieren en larven de beste mogelijkheden om op te groeien. Na het larvale stadium eet de snoek eet voornamelijk vis.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Het visje luistert naar de naam Schindleria brevipinguis en is slechts zeven millimeter lang en één milligram zwaar. Hiermee hebben de Australiërs tegelijk het kleinste gewervelde diertje ter wereld beschreven. Australische onderzoekers beschreven deze week het kleinste en lichtste visje ter wereld.
Ze haalden een Siberische steur van 3,59 meter uit het water met een gewicht van maar liefst 514 kilogram. De vis is bijna 100 jaar oud. Siberische steuren zijn één van de grootste zoetwatervissen ter wereld en kunnen meer dan 1.000 kilogram wegen.
Er wordt dan hevig gevochten en gebeten. Als een snoek een mens bijt, is dat meestal een vergissing. De snoek ziet je dan ofwel aan als rivaal of prooi. Blijf uit de buurt na een waarschuwing of schijnaanval.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet."
Geur is belangrijk bij roofvis!
Naast zicht is het reukvermogen van de snoek goed ontwikkeld. Als visser kan je hier goed op inspelen door bijvoorbeeld gebruik te maken van zoutwatervissen, zoals: makreel, haring en spiering. Deze vissen ruiken sterker dan de zoetwater varianten.
Dit is over het algemeen niet levensbedreigend maar kan wel veel pijn doen omdat snoeken veel scherpe tanden hebben. Ook is het altijd oppassen met eventuele bacteriën die bij een beet komen kijken. Kortom; ja, mensen kunnen worden gebeten door een snoek maar de kans is zeer klein.
Een gemiddelde snoek van 1m eet voor ongeveer 500gram vis per 3 dagen.” Al zit er geen snoek van een meter, vele kleinere exemplaren maken het wellicht nog erger.
Deze roofvis schuwt het licht en zoekt het liefst de duisternis op. Dat is ook de reden dat de glasoog in het donker vaak ondieper komt te liggen. Door de unieke werking van de ogen kunnen hebben snoekbaarzen in troebel water of in het donker nog relatief goed zicht in tegenstelling tot baars of snoek.