Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar of verhuurder moet rookmelders plaatsen.
Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen verplicht. Op iedere verdieping van een huis waar gewoond wordt, moet minstens één goedgekeurde rookmelder hangen. Ook huurders kunnen deels verantwoordelijk zijn voor de rookmelders.
Rookmelders verplicht in iedere woning
Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht op iedere verdieping van uw huis met een slaapkamer, woonkamer of keuken. Lees meer informatie over hoeveel rookmelders u in huis moet hebben.
Is een CO-melder verplicht? Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet.
Welke rookmelder adviseert de brandweer? De brandweer adviseert alleen een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. De brandweer adviseert rookmelders van het merk Alecto.
Voor leken lijken deze twee melders wellicht hetzelfde in gebruik maar dit is geenszins zo. Het voornaamste verschil tussen rook en koolmonoxide (CO) is dat rook omhoog stijgt. En dat CO blijft hangen op ongeveer anderhalve meter. Praktisch betekent dit dat u een rookmelder altijd wilt bevestigen aan het plafond.
Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar of verhuurder moet rookmelders plaatsen.
Als er in de ruimte een kachel, CV ketel of geiser bevindt, plaats dan de koolmonoxidemelder boven dit apparaat of tegen het plafond. Koolmonoxide zal in dit geval namelijk wél stijgen door de warme lucht en zal als eerste dus naar het plafond gaan. Als daar een CO-melder hangt word je op tijd gewaarschuwd.
In het kort: als jouw woning niet aan de eisen voldoet, heb je kans op een boete. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven. De politie, brandweer en verzekeraars controleren sowieso niet.
Plaatsing op de muur
Als een rookmelder niet op het plafond geplaatst kan worden, dan plaats je de rookmelder aan de muur. De rookmelder plaats je dan 15 tot 80 centimeter van het plafond af, maar wel boven deuren en ramen. Ook geldt dat de rookmelder 1 tot 3 meter van de mogelijke bron tot rook af komt te hangen.
Wanneer u een rookmelder in de keuken op wilt hangen, kiest u beter voor een thermische rookmelder omdat deze pas afgaat bij een plotselinge stijging in temperatuur. Dit wordt ook wel een hittemelder genoemd. Een hittemelder gaat af wanneer er een temperatuur van 60˚C of meer wordt gemeten.
Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. Een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hebben hangen. Als jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet je daar ook een werkende rookmelder ophangen.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je de rookmelder op je zolder niet boven de cv-installatie hangt. Dit omdat een rookmelder niet per definitie de hoeveelheid rook meld, maar de kleine deeltjes in de lucht. Een rookmelder kan dus al alarm slaan wanneer er veel waterdam in de lucht hangt.
Rookmelders koop je online bij Blokker.
Bij Action kun je een rookmelder kopen van het merk Smartwares. Er zijn twee opties. Je kunt kiezen uit een rookmelder met een batterij die 1 jaar mee gaat voor €3,99 en een 3-pack met batterijen die 10 jaar meegaan voor €24,99.
Vanaf 1 juli moeten alle huizen op elke verdieping een rookmelder hebben. En dat is niet voor niets. In 2020 ontvingen verzekeraars 66.657 claims voor woningbranden, zo blijkt uit de meest recente Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars. Dat komt neer op gemiddeld 181 claims per dag.
Bij normale omstandigheden en omgevingsinvloeden is de technische levensduur van een rookmelder ongeveer 10 jaar. De binnenkant van een brandmelder is voorzien van een rookkamer waarin een sensor aanwezig is. Deze sensor is gevoelig voor stof en insecten.
Het advies is om minimaal 1 melder op te hangen. namelijk in de ruimte van de CO-bron. Wanneer je meerdere CO-bronnen in huis hebt, kan je het beste in elk van die ruimtes een koolmonoxidemelder hangen. Toch kan het voorkomen dat je de melder niet af hoort gaan wanneer deze bijvoorbeeld op zolder hangt.
Koolstofmonoxide (CO) en Koolstofdioxide (CO2) zijn beide koolstofverbindingen. CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam. Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk. CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk.
Oorzaak van koolmonoxide uit uw cv
Een goed werkende cv trekt zuurstof van buiten aan bij deze verbranding. De gassen die bij de verbranding vrijkomen, worden weer naar buiten afgevoerd. Wanneer dit proces niet goed werkt, ontstaat de kans op koolmonoxidevergiftiging.
Nog even dit. Veel mensen vragen zich af: mag een rookmelder verticaal hangen? Als daarvoor een bevestigingssysteem is bijgeleverd, dan kan dat inderdaad.
Bij inboedel- en opstalverzekeringen heeft het nog geen gevolgen als je geen rookmelders hebt. Dat laat bijvoorbeeld verzekeraar Aon weten. Ook bij Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis) heeft het wel of niet hebben van een rookmelder nog geen gevolgen voor de dekking.