Op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Naast Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn daarbij vertegenwoordigers van de regering, oorlogsgetroffenen en nabestaanden aanwezig.
4 mei. Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.
Op 4 mei worden in de hele stad herdenkingen georganiseerd. Er is op zeker 50 plekken een dodenherdenking.
Op deze dag in 1945 kwam met de Japanse overgave (capitulatie) definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor Nederland. De nationale herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag. Op andere plaatsen in het land worden op dezelfde of een andere datum ook herdenkingen gehouden.
Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest: Remembrance Day (ook wel Armistice Day of Poppy Day, 11 november) België en Frankrijk: Wapenstilstandsdag (Frans: Jour du Souvenir, 11 november)
Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, van de koloniale oorlog in Indonesië en van latere oorlogssituaties en vredesmissies. Vandaag zijn ze op talloze plekken in Nederland, maar ook daarbuiten herdacht.
Vergelijkbaar met onze nationale dodenherdenking op 4 mei. In Frankrijk wordt vooral plaatselijk herdacht op 11 november. Je weet misschien wel dat je zelfs in het kleinste gehucht een monument kunt vinden voor de gevallenen.
De eerste minuut voor diegene die zijn overleden, de tweede minuut om de mensen te eren die levend zijn teruggekeerd uit de strijd en waar de oorlog nog generaties lang impact had.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
Jaarlijks wordt er op 4 mei tijdens Dodenherdenking door het Erepeloton Waalsdorp een herdenking gehouden. Er is een stille tocht langs het monument, er worden bloemen en kransen gelegd en de Bourdonklok luidt. De Waalsdorpervlakte in Den Haag deed oorspronkelijk dient als militair oefenterrein.
Jaarlijks vindt op 4 mei op de Dam de Nationale Dodenherdenking plaats.
Na de twee minuten stilte volgt de voordracht van de 17 jarige Loewana Weiss uit Enschede, Overijssel. Televisie- en radiopresentator en actrice Dieuwertje Blok verzorgt dit jaar de toespraak. De NOS zendt de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam vanaf 18.45 uur live uit op NPO 1.
Taakomschrijving Nationaal Comité 4 en 5 mei
Het comité: organiseert de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei; verzamelt kennis over de Tweede Wereldoorlog; adviseert en ondersteunt andere herdenkingen in het land en ontwikkelt het voorlichtingsprogramma's en publiekscampagnes.
Op de Waalsdorpervlakte, in het duingebied Meijendel bij Den Haag, executeren de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog een geschatte 250 gevangen Nederlanders. Vooral verzetsstrijders uit de nabijgelegen gevangenis 'het Oranjehotel' vinden hier hun dood.
De Nationale Herdenking op de Dam is openbaar toegankelijk. Tijdens het defilé, dat plaatsvindt na de plechtigheid, is het mogelijk om een krans of bloemstuk neer te leggen bij het monument. U kunt ook een digitale bloem leggen bij een van de ruim 4000 oorlogsmonumenten uit onze oorlogsmonumentendatabase.
Jaarlijks herdenken we op 4 mei alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
De officiële start was in Groot-Brittannië tijdens de eerste herdenking van de Eerste Wereldoorlog, op 11 november 1919. Het idee voor een collectieve stilte zou zijn ontstaan bij de Australiër Edward George Honey en de Zuid-Afrikaan Percy FitzPatrick – onafhankelijk van elkaar trouwens.
De regering gaat akkoord met richtlijnen van de particuliere Commissie Nationale Herdenking 1940-1945 voor plaatselijke herdenkingen op 4 mei. Om 19.30 uur stille tochten, om 20.00 uur twee minuten stilte en vlaggen halfstok tot zonsondergang.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Wat is het memorandum?
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
Onder de kop 'Veel meer doden in Wereldoorlog' meldde NRC dat 'het sterftecijfer tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland moet worden bijge- steld van 210 000 naar 280 000. Veel van de joden die gedeporteerd zijn, werden na 1945 door het CBS als 'emigranten' in de boeken opgenomen' (NRC, 2007a).
Herdenken in België België staat sinds 1974 al niet meer stil bij WOII. Activisten en artiesten willen 8 mei, de dag dat de nazi's capituleerden, afstoffen als herdenkingsdag. Haar hele leven had ze gezwegen over de oorlog, omdat de herinnering eraan te pijnlijk was.
In Duitsland wordt vrijdag 8 mei stilgestaan bij 75 jaar 'Kriegsende', de dag waarop in 1945 de Wehrmacht capituleerde. Sinds 1985 wordt die datum in Duitsland steeds meer gezien als een dag van bevrijding van Hitlers naziregime. Maar op de term 'bevrijding' is ook kritiek.
Ook kende België al drie feestdagen in mei, sindsdien vieren de Belgen de vrijheid op 11 november, samen met de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.