De voedingswaarde van bruine rijst ligt hoger dan die van witte rijst omdat het vliesje ook voedingswaarde bevat. Hoewel witte rijst ook rijk is aan B-vitamines en mineralen als fosfor, magnesium en ijzer, is de concentratie in zilvervliesrijst nét wat hoger.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.
De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden in het bloed namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Gevolg: je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Quinoa wint het van bruine rijst wat betreft eiwitgehalte. Ook bevat het over het algemeen een lichtere vorm van koolhydraten, waardoor het past binnen de koolhydraatarme leefwijze. Daarnaast bevat het veel vezels en vind je in quinoa vier keer zoveel ijzer dan in een portie bruine rijst.
Eet volkorenproducten: producten van wit meel, witte bloem en gepelde granen zijn niet goed voor de darmen. Vervang wit brood, witte rijst en witte pasta daarom voor meergranenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta als je darmklachten wilt voorkomen.
Rijst bevat erg veel vitaminen en mineralen. Deze zijn nodig voor een goed werkend metabolisme, immuunsysteem en orgaansysteem. Vooral de aanwezigheid van niacine, vitamine D, calcium, vezels, ijzer, thiamine en riboflavine in rijst zorgt voor deze functies.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Volkoren basmati rijst
Basmatirijst overtuigt met veel essentiële aminozuren, vitaminen, vezels en kalium. Als volkoren variant heeft het ook het voordeel dat de schil nog aanwezig is.
Zilvervliesrijst bevat per 100 gram: 352 kcal t.o.v. 357 kcal bij witte rijst. 8,3 gram eiwit t.o.v. 7 gram. 73,5 gram koolhydraten t.o.v. 78 gram.
Vaak wordt er gekozen voor witte rijst, maar wil je de gezondere keuze maken? Kies dan voor zilvervlies rijst, in het vliesje van de rijst zitten namelijk meer vezels, vitaminen en mineralen.
Zilvervliesrijst. Ook wel bruine rijst of volkorenrijst genoemd. Het vliesje zit bij zilvervliesrijst nog om de rijstkorrel heen. In dit vliesje zitten veel vezels, magnesium en andere voedingsstoffen.
Pas de hoeveelheid water aan de hoeveelheid rijst aan: voor 200 g langkorrelige bruine rijst gebruikt u 500 g water. Voor 300 g rijst, gebruik 700 g water. Voor 400 g rijst, gebruik 800 g water.
Langzame koolhydraten
In feite heeft iedereen die op zijn bloedsuikerspiegel wil letten baat bij bruine (zilvervlies)rijst. Die is gezonder dan witte omdat het langzamere koolhydraten zijn, oftewel een lagere zogeheten glykemische index heeft.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Als je alleen maar rijst zou eten krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. Je eet dan te eenzijdig en mist hierdoor essentiële vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een goede gezondheid.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
De vezels in quinoa hebben een positief effect op de darmen en faciliteren een gezonde stoelgang. Mineralen en vitamine B2 in quinoa zorgen voor meer energie. Antioxidanten en vitaminen zorgen voor een verlaagde kans op een heleboel ziektes, waaronder kanker.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een volwaardige eiwitbron is. Daarnaast bevat quinoa veel vezels en verschillende vitamimen en mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2 en E goed vertegenwoordigd.