Tijdens het fietsen verlies je ongeveer 1 liter zweet per uur en verbrand je ongeveer 75-90 gram koolhydraten per uur. Om een verantwoorde duurinspanning te kunnen leveren moeten beide dus in voldoende mate aangevuld worden.
Onderzoek laat zien dat je de dag voor de tocht 7-12 gram koolhydraten, per kilogram lichaamsgewicht nodig hebt om optimaal te stapelen. Minder betekent dat je niet heel je glycogeenvoorraad vult en meer geeft een verhoogd risico op maag- en darmklachten. Dat komt dus al gauw neer op zo'n 500-900 gram.
De hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt om goed te blijven presteren tijdens het wielrennen, is afhankelijk van de duur van je training. Trainingen tot 2 uur: Zo'n 30 gram koolhydraten per uur. Trainingen van 2 tot 3 uur: 60 gram koolhydraten per uur.
Voor een wielrenner kan de dagelijkse voedingsinname worden opgedeeld in drie macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vet. Het dieet moet op z'n minst 6-10 gram/kg lichaamsgewicht koolhydraten en 1,5-2.0 gram/kg lichaamsgewicht eiwitten bevatten.
Hoe langer de sportieve activiteit duurt, hoe hoger je voedselinname moet zijn. Bij een tot twee uur sporttijd, is rond de 30 gram aan koolhydraten per uur genoeg. Bij meer dan drie uur vaartijd moet je tot 90 gram koolhydraten per uur innemen.
Tijdens het fietsen verlies je ongeveer 1 liter zweet per uur en verbrand je ongeveer 75-90 gram koolhydraten per uur. Om een verantwoorde duurinspanning te kunnen leveren moeten beide dus in voldoende mate aangevuld worden.
Winegums heel normaal
Maar chips en winegums zijn wel normaal in het wielrennen. "Je moet binnen het half uur na de wedstrijd suiker en koolhydraten aanvullen en dat kan met met een handje winegums heel snel. Veel renners eten ook van die gummibeertjes." Winegums zijn prima, zegt ook sportdiëtiste Antoinette Drexhage.
Pannenkoeken zijn ook ideaal voor fietsers, zeker in dit koude en gure weer. Als je gaat sporten in de kou, heb je namelijk meer energie nodig om jezelf warm te houden én om de ingeademde lucht op te warmen en te bevochtigen. Je hebt er dus alle baat bij om voldoende te eten voor een winterse fietstocht.
Bedoeling is daar om voornamelijk voldoende koolhydraten en eiwitten op te nemen. Enkele pannenkoeken (met speciaal deeg), twee stukken stokbrood met spiegelei en 100gr havermout met melk is een goed voorbeeld van een typisch ontbijt. Met dit beginnen de renners evenwel nog niet aan de rit.
WAT ZIJN DE SYMPTONEN VAN EEN HONGERKLOP? De symptomen van een hongerklop zijn overduidelijk. Tijdens de inspanning voel je je plotseling extreem vermoeid en zwak. Ook is je bloedsuiker laag, begin je te zweten, trillen en ervaar je veel verzuring in de spieren.
Eet ruim van tevoren een bord havermout, muesli of een broodje jam. Dit eten bevat veel samengestelde koolhydraten, die geleidelijk vrijgegeven worden. Handig dus voor lange ritten. Een bord pasta, aardappelen of rijst de avond ervoor helpt ook!
Een goede richtlijn is om ongeveer 1 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht per uur te eten. Voor een sporter van 80 kg komt dit dus neer op 80 gram koolhydraten per uur. Meer dan deze hoeveelheid van 60-80 gram koolhydraten per uur kan door het lichaam niet worden opgenomen.
Hoeveel koolhydraten heb je nodig na duursport
Hoeveel? Indien snel herstel nodig is wordt geadviseerd om in de eerste uren na het sporten elk uur 1 – 1.2 g/kg lichaamsgewicht aan koolhydraten te eten (2, 6). Voor een gemiddeld persoon van 70 kg zou dit neerkomen op 70 – 84 g koolhydraten per uur.
Veel vezels
De meeste topwielrenners wisselen pasta af met witte rijst. Beiden varianten bevatten weinig voedingsvezel, daarom zijn ze erg geschikt om veel van te eten.
Spieren raken licht beschadigd tijdens training en eiwitten zijn dan cruciaal voor het herstel! Voor duursporters wordt dagelijks 1,2 – 1,7 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het ook belangrijk is om je eiwitinname gelijkmatig over de dag te verdelen.
Wit brood of rijst met omelet, havermoutpap met rozijnen en smoothies van fruit met yoghurt. Tussen het ontbijt en de start van de etappe blijven de renners eten: winegums, gels, rijpe bananen, rijstcakejes met honing of sportrepen.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Niet alleen brood, maar alles waar veel graan in zit (tarwe, rogge, maïs, rijst, haver, gerst, gierst etc.), is koolhydraatrijk voedsel. Gebak en banket zijn nog koolhydraatrijker dan brood en broodvervangers. Dit soort baksels bestaat namelijk niet alleen grotendeels uit zetmeel, maar bevat bovendien veel sacharose.
"En de organisatie bepaalt wie waar slaapt, niet de renners zelf." Soms heb je een slaapplek dichtbij de start, maar zijn de bedden ronduit verrot. Een andere keer moet je ver reizen, maar heb je een heerlijk matras. Of je komt op een kamer waar het gordijn niet lekker sluit, of het bloedheet is.
Hoeveel? Met 100-120 gram havermout zit je goed vol en heb je genoeg brandstof in de tank om een paar uur gas te geven. Om de hoeveelheid koolhydraten te vergroten en je voorraad leverglycogeen bij te vullen, kun je de havermout combineren met fructoserijke producten zoals honing en banaan.
Brood met mager beleg zoals magere platte kaas, mager vlees of smeerkaas, Havermoutpannenkoeken, boekweitpannenkoeken met confituur, siroop, platte kaas, fruit… Havermout, muesli, brinta, weetabix met magere melk of yoghurt, Aangevuld met een stuk fruit of een glas fruitsap (eventueel aanlengen met water).
Iemand van ongeveer 70 kg, verbruikt rond de 650 kcal per uur. Hiermee is wielrennen dus zeer voordelig voor gewichtsverlies. Om optimaal calorieën te verbranden is het aan te raden om een intensievere intervaltraining te doen van bijvoorbeeld een uur, in plaats van een rustigere duurtraining van 3 uur.
De suikers helpen natuurlijk ook mee! Hierdoor kom je na een lange rit weer op kracht en heb je vernieuwde energie om je tocht voort te zetten. Mix deze suikers met een boost caffeïne en je hebt een dosis energie erbij. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel erg lekker!
Een wielrenner heeft circa 1,2 tot 1,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Als je 70 kilogram weegt, heb je 84 tot 126 gram eiwit nodig. Daar kom je in de praktijk best snel aan. Vergeet niet dat ook in bijvoorbeeld een sneetje volkorenbrood al zo'n 4 gram aan eiwitten zit.