Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald.
Vruchtje. Boekweit is geen graan zoals tarwe, rogge, haver en spelt, maar juist een puik alternatief. Het is een plant en het onderdeel van die plant dat we gebruiken, is het vruchtje, dat ook wel wordt aangeduid als het zaadje. Ze groeien in een soort trosjes aan de steeltjes van de plant.
Boekweit is rijk aan eiwitten van hoge kwaliteit. Van alle granen bevat boekweit de meeste vezels. Zowel de oplosbare als de onoplosbare vezels zijn rijk vertegenwoordigd. Ook zitten er vele antioxidanten in boekweit in de vorm van d-chiroinositol, rutine en quercetine.
Conclusie. Boekweit is een gezonde keuze. Het is van nature glutenvrij en een goede bron van eiwitten, antioxidanten, mineralen en verschillende plantaardige stoffen. Boekweit kan bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel en het bevat veel vezels, wat kan helpen bij het afvallen.
Boekweit (Fagopyrum esculentum) is een plant uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae) die geteeld wordt voor zijn zaden, waar boekweitmeel van gemaakt wordt en als dekgewas. Polen en in mindere mate Frankrijk zijn nog belangrijke Europese productielanden van boekweit als voedselgewas.
Boekweit staat in de Schijf van Vijf. Omdat boekweit geen graan is, levert het niet dezelfde gezondheidsvoordelen als graanproducten. Maar het is een prima aanvulling die goede voedingsstoffen levert. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium.
4. Boekweit. Boekweit mag dan wel koolhydraten bevatten, het is glutenvrij én bevat veel magnesium en vitamine B. Maak er bijvoorbeeld gezonde pannenkoeken mee, hier vind je een recept van Ellemieke Vermolen.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Boekweitpasta is bovendien meer vullend dan elke andere pastasoort. Het bevat minder calorieën, is vrij van verzadigde vetten en cholesterol, en geeft je vlugger een verzadigd gevoel. Hierdoor ga je er minder van eten dan je van een andere soort pasta zou doen. Dit is dus een goede keuze voor wie wil afslanken.
Boekweit is vezelrijk, het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en is daardoor geschikt voor mensen met diabetes type 2. Het is een prima product om in te zetten als je een gezonder gewicht wilt. Dit heeft te maken met de koolhydraten uit vezels, die de bloedsuikerspiegel stabiel houden.
Allereerst: het is helemaal geen graan. Het is een plant uit de Duizendknoop familie. Bekende kruiden als varkensgras, zwaluwtong, Japanse duizendknoop en zuring behoren ook tot deze familie. De driehoekige zaadjes lijken op beukennootjes (de naam boekweit is dan ook afgeleid van 'beuken tarwe').
Boekweit (Fagopyrum esculentum) is een mooie groenbemester en is favoriet bij bijen. Het wordt flink hoog, zo'n 1 meter, en groeit erg snel. Het wordt gezaaid om een veld “bezet” te houden na de oogst in de zomer, zodat onkruid geen kans krijgt. Daarna wordt het omgespit om als groenbemester te dienen.
Boekweitmeel bevat veel fosfor, magnesium en Kalium en is erg voedzaam en licht verteerbaar. Bovendien is het glutenvrij en daardoor voor mensen met een glutenintolerantie of met coeliakie goed te gebruiken om brood mee te maken.
Alle granen (én pseudogranen) bevatten antinutriënten die de darmwand kunnen beschadigen en daardoor de opname van voedingsstoffen verminderen en bovendien een (chronische) ontstekingsreactie veroorzaken.
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
1. Boekweit is glutenvrij! 2. Boekweit is een struikvrucht, geen graan.
Deze plant wordt al ongeveer 8.000 jaar lang geteeld en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De manieren van oorsprong in Europa zijn verschillend, mogelijk is dat boekweit via Rusland naar Europa is gekomen, ook via Turkije behoort tot de mogelijkheden. Via deze landen is boekweit ook in Nederland terecht gekomen.
Boekweit is geen graan, maar een zetmeelrijke plant. Het is grijsbruin gespikkeld meel dat een heel speciale, enigszins bittere smaak heeft. Boekweitgrutten zijn de zaden. Deze zijn minder fijn vermalen dan boekweitmeel.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
1) Havermout is rijk aan bètaglucaan
Zo nemen de oplosbare vezels veel vocht op in de darmen en binden ze daarbij cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van 3 gram bètaglucaan per dag (gelijk aan ongeveer 70 gram havermout) je LDL-cholesterol met ongeveer 7% kan verlagen.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Minderen met koolhydraten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Wanneer je minder snelle koolhydraten gaat eten, krijg je minder hoge pieken en dus ook minder diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Het koolhydraatarm dieet is daardoor zeer geschikt voor mensen met diabetes type 2.