Om tot een temperatuur van ongeveer 8-10 graden te komen bij frisse, lichte wijnen heb je zo'n 3 uur koelen nodig. Leg de fles dus op tijd in de koelkast. Om uit te komen op 10-12 graden bij een volle, diepe witte wijn heb je 1,5 tot 2 uur nodig.
Wat erg goed werkt is om een paar velletjes keukenpapier nat te maken en deze om je wijnfles te wikkelen. Vervolgens zet je de wijnfles in de koelkast en na zo'n 15 minuten is je wijn koud. Doordat je werkt met vochtig keukenepapier, wordt de kou namelijk goed herleid.
Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op. Gaat het om een versterkte wijn zoals port? Dan kun je de wijn vaak wel tot een maand bewaren.
Een echt goede, effectieve truc om wijn snel te koelen is om een fles in een natte theedoek te draaien en een poosje in de diepvries te leggen. Na 10 minuten is uw fles heerlijk koud, maar houd hem wel in de gaten. De temperatuur van -18°C is te koud om een fles wijn in de diepvries te bewaren.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Koud in de vriezer met een jasje van keukenrol
Maak een aantal vellen keukenrol nat en mummificeer je fles wijn van top tot teen. Het water geleidt kou beter en gelijkmatiger over de fles. Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken!
Gebruik een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt. Plaats de ingepakte wijn in de diepvries en 15 minuten later is het koud. Doordat het papier nat is wordt de kou beter geleidt en ook wordt het gehele oppervlakte van de fles gelijkmatig gekoeld.
Witte wijn bewaren
Je kan een geopende fles witte wijn tot maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren. Wel merk je bij witte wijnen na één dag al verschil. Dit verschil betekent niet dat de wijn niet meer goed is, maar je zal merken dat de frisse en fruitige smaak vermindert.
Lichte rode wijnen op 14-16 graden koelen. Die mogen wel 20-30 min in de koelkast. Niet langer, want daarmee verlies je echt veel smaak en je wil juist die sappige rode fruit tonen behouden.
Als je rode wijn warmer is (24ºC), geef het een half uur. Witte en rosé wijnen zullen een goed uur moeten koelen om de temperatuur naar 10ºC te brengen. Als je van extra koude wijn houd (6°C), plaats twee uur in de koelkast voor het serveren. Als wijnliefhebber moet u een ijsemmer hebben.
Maar gedurende je afwezigheid kan het geen kwaad om de wijn daar heerlijk te laten rusten. Lekker laten liggen tot je ervan gaat drinken. En vooral niet uit de koelkast halen om na een paar dagen de wijn weer terug te leggen. Die temperatuurschommelingen zijn funest voor de smaak.
BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!
Ook rode wijn wordt er niet beter op als je 'm in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.
Wij adviseren je de witte wijn op een temperatuur van 7- 12 graden Celsius te bewaren. Tot slot is het slim om de rode- en witte wijn vooraf te koelen, omdat de wijn in het glas nog iets zal opwarmen nadat hij uit de wijnklimaatkast komt.
De temperatuur is namelijk afhankelijk van het type wijn, maar de vuistregel is dat rode wijn twee graden gekoeld kan worden zonder dat het ten koste gaat van de smaak en soms komt het de smaak zelfs ten goede.
Waarom rode wijn koelen? Niet alleen omdat sommige rode wijnen nou eenmaal veel beter smaken als ze licht gekoeld zijn. Ook omdat rode wijnen zich niet goed lenen om té warm gedronken te worden. Rode wijnen boven de 21-23 graden worden log en zwaar en bieden dan te weinig frisheid om lekker te drinken.
Geschikte druivenrassen om te koelen zijn bijvoorbeeld Pinot Noir, Zinfandel, Merlot, Grenache, Tannat en Gamay. Je kunt de wijn beter te koud dan te warm serveren. Eenmaal in het glas warmt de wijn namelijk snel op, zeker in de zomer.
Hoe lang kan de geopende witte wijn in de koelkast worden bewaard? De witte wijn die je volgens de tips in de koelkast hebt gezet kan je tenminste 2 dagen bewaren. Heb je de vacuümpomp gebruikt, dan is de meeste zuurstof verwijderd. Hierdoor zal de oxidatie van de wijn (het snel ouder worden) worden vertraagd.
Zo lang kun je een geopende fles wijn bewaren
Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken. Wit en rosé kunnen iets langer staan; maximaal vier dagen. Als het een zoete variant is, kun je het mogelijk nog met één dagje rekken. Mousserende wijnen zijn het minst lang houdbaar: slechts één dag.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar. Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar.
IJsklonten in een bak met water
Het snelst is om een fles witte wijn of rosé te koelen met ijsklonten. Doe de fles of flessen in een grote bak of emmer. Voeg daar een flink aantal ijsklonten aan toe. Thuis kan je die uit de diepvries halen, maar in het park bij de supermarkt.
De meeste wijnkoelkasten zijn geschikt voor het bewaren van wijn op 18°C. Hogere temperaturen zoals 20 of 22°C zijn ook mogelijk. Wil je de koelkast neerzetten in een koude ruimte?
De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden. Dit gegeven komt van de echte goede, natuurlijke wijnkelders, waar de temperatuur in de zomer een graad of 14 zal zijn en in de winter rond de 10 graden. Het verloop van de temperatuur gaat heel geleidelijk en is dus niet schadelijk voor de wijn.
De smaak van een 'bedorven' wijn vergeet je nooit meer. Als je een slok neemt van een wijn die niet meer goed is, proef je azijn. Het is een scherpe en zure smaak.
Voor de meeste rode wijnen geldt dat ze na openen nog wel een dag of twee à drie goed blijven. Bepaalde luxe rode wijnen, zoals rode Bordeaux van hoog niveau, kunnen na openen nog wel tot een week goed blijven. Hoe lang rode wijn open kan staan hangt in de eerste plaats af van de structuur en de kwaliteit van de wijn.
Doordat de wijn na opening in contact komt met zuurstof oxideert hij. Het gevolg hiervan is een azijnachtige geur en smaak. Hoe leger de fles, des te sneller dit proces gaat. Zet daarom – ongeacht de wijnsoort – een geopende fles altijd in de koelkast.