Dat zit zo: als u opstaat, stroomt het bloed vanuit uw buik naar uw benen. Daardoor is er minder bloed in de buurt van uw hart, waardoor het zich minder goed kan vullen en ook minder kan rondpompen. Hierdoor daalt de bloeddruk. Als reactie hierop en kan u uiteindelijk zwart gaan zien.
Ziet u vlekjes of zwarte stipjes voor uw oog? Dit zijn meestal mouches volantes: onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Soms kunt u ook zwarte vlekken voor uw ogen zien als u erg moe bent, te snel overeind komt, last heeft van hoge bloeddruk of van bloedarmoede.
duizeligheid. licht in het hoofd. zwarte vlekken voor de ogen. misselijkheid en wazig zien.
Wat gebeurt er precies als we sterretjes zien en waarom gebeurt dit? De meest voorkomende oorzaak is een plotselinge daling van de bloeddruk. Elke plotselinge beweging, zoals snel opstaan of hard niezen maakt dat er razendsnel bloed van je hoofd naar de rest van je lichaam stroomt.
Lage bloeddruk en oorzaak die behandeld kan worden
Vaak ontstaat een te lage bloeddruk door uitdroging. Wanneer u bijvoorbeeld te weinig drinkt of heel veel heeft gezweet tijdens het sporten kan deze ineens dalen. Diarree en extreme temperaturen kunnen ook voor uitdroging zorgen.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
Breng de bloeddrukband aan om je arm op de hoogte van je hart; Meet bij voorkeur aan de niet-dominante arm. Als je rechtshandig bent, dan meet je links, tenzij de arts anders adviseert; Praat niet tijdens de meting.
Je hoeft je niet ongerust te maken als je af en toe sterretjes ziet. Alleen als dat heel plotseling gebeurt zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is, als het maar in één oog gebeurt of als het niet binnen een dag vanzelf overgaat, is het goed om naar de huisarts te gaan.
Minder onschuldig is het meestal als er schitteringen, flitsen en zwarte vlekken in één oog optreden. „Dat kan een aanwijzing zijn voor schade aan het netvlies”, zegt De Faber. „De sensatie van lichtflitsen ontstaat doordat het glasvocht in het oog eraan trekt.”
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
120/80 of lager is een ideale bloeddruk. 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten.
Het kan zelfs zijn dat je flauwvalt. Ook dan is het nodig om een tijdje rust te nemen, voordat je weer verder gaat. Bij een lage bloeddruk kan je ook last hebben van (ernstige) vermoeidheid en moeite hebben met concentratie.
Oorzaken. Orthostatische hypotensie wordt o.a. veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Parkinson, suikerziekte, bloedarmoede, obstipatie en het gebruik van bepaalde medicatie.
Gevolgen van hypotensie
Een ernstig gevolg van zo'n bloeddrukval of hypotensie is dat de vitale organen en weefsels zoals de hersenen, het hart en de nieren te weinig zuurstof krijgen. Hierdoor wordt een soort shock gecreëerd. Een hypovolemische shock is het gevolg van bloedverlies en vochtverlies.
Bloeddruk verhogende voeding kan de oplossing zijn
U kunt uw bloeddruk verhogen door de juiste producten te eten. Met name zoute producten en alcohol kunnen zorgen voor een toename van de bloeddruk. Vanzelfsprekend is het aan te raden om voorzichtig te zijn met het innemen van alcohol.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
Wat zijn vlekken en flitsen? Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Maar wanneer u chronisch lage bloeddruk heeft kan het vervelende gevoel aanhouden. Zo kan het zijn dat u altijd vermoeid bent, u zich slap voelt en het koud hebt. Ook duizeligheid kan dan hele dagen aanhouden.
Normale bloeddruk bij ouderen
Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog. Bij gezondheidsklachten kun je het beste met de huisarts overleggen wat voor jou gezonde bloeddrukwaarden zijn.
Een lage bloeddruk komt voor wanneer de druk te laag is om het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Wanneer de bloeddruk lager is dan 110/70 mmHg voor mannen en 100/60 mmHg voor vrouwen wordt het als hypotensie beschouwd.
U meet 2 keer per dag thuis de bloeddruk: 's ochtends en 's avonds. Zorg dat u vanaf een half uur voor de meting: rustig aan doet (geen grote inspanning zoals sporten, hard werken, koud douchen), niet rookt en.
De bloeddruk varieert immers gedurende de dag. 's Morgens vroeg en 's avonds is de bloeddruk vaak iets lager dan 's middags, maar bij het opstaan kan de bloeddruk snel stijgen. Spannen we ons in, dan stijgt de bloeddruk en bij rust daalt hij weer.
Praat niet tijdens de meting. Het dalen mag niet onderbroken worden door bijvoorbeeld opnieuw op te pompen. Door stuwing krijgt u dan te hoge waarden. Tussen twee metingen in moet de luchtkamer helemaal leeg zijn, zodat de tweede meting begint vanaf de nulstand.