Badolie is een speciaal ontworpen substantie voor een groot deel gemaakt uit natuurlijke zuivere oliën. Het kan gebruikt worden bij het nemen van een ligbad in plaats van bijvoorbeeld badschuim. Badolie beschermt een droge of ruwe huid en herstelt en beschermt de natuurlijke huidbarrière tegen verdere uitdroging.
Maak je lichaam helemaal nat. Doe een beetje badolie op de hand en smeer daarmee de nog natte huid in (neem steeds een beetje badolie erbij als het nog niet genoeg was om het hele lichaam in te smeren). Kort afdouchen en daarna de huid met een handdoek voorzichtig droogdeppen (niet wrijven!).
Aanbevolen worden badoliën die teunisbloemolie, avocado-olie of amandelolie als basisolie bevatten. Deze hebben een bijzonder regenererend en verzachtend effect op de huid. Bepaalde badoliën zijn speciaal voor dit huidprobleem ontwikkeld.
Badoliën verzorgen de huid met waardevolle vetten
De Badoliën zorgen, door de uitzonderlijke verzorging, voor een zacht en glad huidgevoel - ook na het baden. Doordat de oliën een blijvend beschermend laagje vormen op de huid, is er na het baden geen verdere huidverzorging meer nodig.
Lavendelolie is de meest ontspannende olie die er is. Voeg je ook nog wat epsomzout toe aan het badwater dan wordt het effect van lavendel versterkt. Epsomzout is een in de natuur voorkomende zuivere mineraalverbinding van magnesium en zwavel. Magnesium zorgt voor een betere nachtrust, zeker in combinatie met lavendel!
Ook in bad of onder de douche kan u heerlijk genieten van etherische oliën. Giet etherische oliën nooit rechtstreeks en overdund in water: meng enkele druppels etherische olie in een plantaardige draagolie, (volle) melk of room en voeg dit aan badwater toe of in een douchegel.
'Een bad nemen moet gerust kunnen'
Een bad nemen moet volgens de dermatoloog gerust kunnen, maar liever niet vaker dan drie keer per week. Om het voor je huid een beetje plezierig te houden, is het belangrijk om niet te lang te blijven liggen, want hoe langer je in bad ligt, hoe meer je huid uitdroogt.
Het bad mag niet langer dan 15 minuten duren.
Het klinkt paradoxaal, maar een warm bad helpt je lichaam om af te koelen. "Dat komt omdat het de bloedvaten in de huid openzet", zegt Lode Godderis, professor geneeskunde aan de KU Leuven. "Als je uit bad komt, kan je lichaam sneller warmte verliezen door die open bloedvaten. En dat helpt om af te koelen."
Het symbool met de maandaanduiding geeft de termijn aan waarin het product optimaal gebruikt kan worden na openen. Producten die na aankoop nog niet geopend zijn hebben een houdbaarheid van ongeveer 30 maanden (omgerekend ongeveer 2,5 jaar). Hierna zullen de geur en de werking van de essentiële oliën afnemen.
De amandelolie is 100% natuurlijk en bevat geen chemische toevoegingen, conserveermiddelen of emulgatoren. Je kunt deze heerlijke olie ook in bad gebruiken.
Doucheolie reinigt de huid op milde wijze net zoals een douchegel, maar vormt daarnaast ook een dunne beschermlaag van werkzame sojaolie met huideigen lipiden (huidvetten) op de huid. Het beschermlaagje wat de doucheolie achter laat, draagt bij aan het herstel van de vochtbalans in de huid.
Een badje met badolie geeft de huid extra verzorging. De olie brengt een beschermend laagje aan op het babyhuidje, helpt de natuurlijke zachtheid van het huidje knuffelzacht te houden en voorkomt dat deze uitdroogt. Daardoor is de Badolie ook geschikt voor het huidje van de allerkleinsten.
Warm bad is goed voor je spieren, het verlicht spierpijn
Een warm bad stimuleert de bloedsomloop, waardoor je spieren even kunnen ontspannen en dankzij de versnelde stofwisseling worden beschadigingen vlotter hersteld.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Als je verkouden bent is het raadzaam om niet te lang in bad te blijven liggen. Tien minuten is zelfs al genoeg voor je lichaam. We raden ook aan om niet langer dan twintig minuten in bad te liggen om je verzwakte weerstand niet te overbelasten. Belangrijk: pak nog even je rust na het baden gedurende 20-30 minuten.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Hoe kun je het beste douchen? Met stip op één blijft toch wel de temperatuur van het water. Niemand is echt fan van een koude douche, maar als je te heet doucht, strip je de huid van de natuurlijke oliën. Een warme (maar dus niet hete) douche kun je het beste gebruiken om je huid zoveel mogelijk te beschermen.
Polysorbate 80 is een geurloze en amberkleurige olie-in-water emulgator voor bijvoorbeeld badolie, massageolie en scrubs. Propyleenglycol wordt vaak gebruikt in cosmetica als oplosmiddel voor verschillende grondstoffen.
Mulsifan is een emulgator voor badolie. Het maakt plantaardige olie waar badolie van is gemaakt mengbaar met water, zodat niet alle olie op het water blijft drijven. Mulsifan is eenvoudig in het gebruik, de emulgator kan direct door de olie worden geroerd.
Geurolie bevat daarentegen synthetische stoffen die de geur nabootsen en versterken. Etherische olie beïnvloed het emotionele deel van onze hersenen, waardoor hier mentale (en zelfs lichamelijke) klachten mee verholpen kunnen worden, terwijl geurolie juist slecht kan zijn voor de gezondheid.
Essentiële oliën bij vermoeide benen
Voeg 4 druppels eucalyptusolie, 4 druppels rozemarijnolie en 2 druppels pepermuntolie toe aan een emmer met warm tot heet water en laat je voeten hier gedurende tien minuten in rusten. Je zal het verschil merken!