Volwassen taxuskevers bestrijd je met een aaltjes val. Dit is een houten plankje met groeven. In de groeven zit een gel met aaltjes. De volwassen taxuskever zal zich overdag schuil houden onder het plankje en binnen enkele minuten geïnfecteerd worden door de aaltjes.
Bij een keverplaag raden we u aan om Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 20ml concentraat te bestellen. Spuit het middel direct op de kevers en de larven. Daarmee doodt u ze meteen. Een goede spray tegen kevers in de tuin is ook onze Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 1 l spray.
Natuurlijke vijanden van de taxuskever zijn kippen en loopeenden. Zij eten de larven van de taxuskever!
Kevers in de tuin bestrijden met aaltjes
Koop dan aaltjes. Dit zijn microscopisch kleine beestjes die de larven van kevers doden. Zet de aaltjes uit in de grond en wacht af.
Vijanden van de kever zijn o.a. vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten. Kikkers, egels en vogels eten de meeste kevers.
De volwassen kevers komen vooral in het voorjaar tevoorschijn. Ze gaan dan op zoek naar bloemen om nectar en stuifmeel te eten. De eitjes worden in vogelnesten, in nesten van andere dieren en in ingedroogd aas gelegd, waar de larven voedsel vinden zoals vleesresten, veren en haren.
Jonge larven voeden zich voornamelijk met de haarwortels. Oudere larven eten aan de grotere wortels en tasten de stengelbasis aan. Hierdoor stopt de sapstroom, wordt de plant geel en verdort tenslotte. De taxuskever leeft 1 tot 3 jaar.
Wanneer de taxusluis in uw haag zit, zult u in eerste instantie zien dat de naalden geel verkleuren. Op de takken/naalden en op de grond zult u zien dat het zwart en kleverig is van de uitwerpselen. De taxus zal er wat verdroogd en armoedig uitzien. Maar let op: ga een taxus geen extra water of mest geven.
Overige planten waar de taxuskever en larve op voorkomen zijn. aardbei, bosbes,klimop, blauwe bessen, taybessen, kruisbessen, druiven, bramen, vijgen, kiwi's, taybessen, frambozen, Citrus-soorten en kiwibessen (Actinidia arguta).
Taxuskever (vraat) herkennen
De officiële naam van de taxuskever is gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus). Hij is bruinzwart van kleur en heeft in tegenstelling tot veel andere keversoorten geen vleugels.
Welke planten en bomen zijn gevoelig voor kevers? Iedere kever voedt zich weer met een andere plantensoort. Lelies hebben altijd last van kevers, het leliehaantje is de keversoort die zich daaraan tegoed doet. Ook zijn er soorten die alleen paddenstoelen op het menu hebben staan.
De taxuskever bestrijden met aaltjes
Het kruipt via natuurlijke openingen de larven binnen en infecteert ze met bacteriën, die de larven verdoven en doden. De aaltjes voeden zich met de dode larve, onder de grond.
Kraunema is een efficient biologisch bestrijdingsmiddel om larven van taxuskever te bestrijden. Dit product bevat aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Deze aaltjes leven in symbiose met bacteriën die dodelijk zijn voor larven van taxuskever.
Compost Speciaal is niet meer leverbaar..
Het beste alternatief zijn de aaltjes of nematoden die alleen de larve bestrijden.
Een Taxus die langere periodes in vochtige grond staat krijgt bruine toppen en een roestbruine kleur over de gehele plant. Als de grond niet snel genoeg opdroogt zal de Taxus geheel afsterven. De wortels zijn zeer gevoelig voor wateroverlast en sterven snel af door zuurstofgebrek.
De snuitkevers, waaronder de taxuskevers zijn zeer goed te bestrijden met insectparasitaire nematoden. Insectparasitaire nematoden (ook wel aaltjes genoemd – niet te verwarren met schadelijk plantparasitaire aaltjes) zijn microscopisch kleine aaltjes die in symbiose leven met een bacterie.
Nematoden voor biologische bestrijding kun je kopen bij Biogroei.
Gaat het wellicht om een hele plaag? Met een grijze kever in huis zal dit door voedsel komen die u niet afgesloten heeft of die u niet bewaard heeft in een koele of geventileerde ruimte. Een grijze kever in huis is te voorkomen door dit wel te doen.
Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.
Wanneer een taxus geel van kleur wordt, duidt dit meestal op de taxusluis. De luis die in de taxus voorkomt, zuigt het vocht uit de naalden, waarna de naalden eerst geel verkleuren. Nadat de naalden geel geworden zijn, zullen zij verder uitdrogen en bruin worden. De naalden verdorren en vallen van de takken.
De kortschildkever kan flink bijten
De stinkende kortschildkever is een van de bekendste bijtende kevers. Deze kever is donkerbruin tot zwart van kleur en kom je voornamelijk in de container of vuilnisbak tegen. Wanneer hij verstoord wordt dan steekt hij zijn staart in de lucht.
Torren zijn kevers, en kevers hebben kaken, ze kunnen bijten. Dat onderscheidt ze van andere insecten met zuigsnuiten, zoals wantsen. Kevers maken een volledige gedaanteverwisseling door (eitje, larve, pop, volwassen imago). Dat onderscheidt ze van wantsen.
Veel houtetende kevers moeten grote hoeveelheden hout eten om aan voldoende voedsel te komen. Het zijn altijd de larven die hout eten. De volwassen kevers die uit het hout kruipen leven meestal van nectar en stuifmeel en leven slechts kort om zich voort te planten.