Goede omgangsvormen in Griekenland waar je als buitenlander rekening mee moet houden. Grieken waarderen je om wie je bent, hoe je je gedraagt en of je vriendelijk bent. Niet om je mooie woorden. Men is vaak informeel in de omgang en je wordt al gauw als familie behandeld.
Denk aan Griekse gehaktballetjes (keftedes genoemd), salades, calamaris, tapenade, souvlaki, pasteitjes, octopus, spanakopita (filodeeghapje gevuld met spinazie en feta) en gevulde druivenbladeren.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Wil je een Griekse kerk of klooster bezoeken, ga dan fatsoenlijk gekleed. Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open. De Grieken houden ervan om uit eten te gaan, dit doen ze dan ook vaak.
Onafgewerkte gebouwen zie je in heel Griekenland. De reden is dat Grieken bouwen wat ze vandaag de dag nodig hebben en dat ze rest van het gebouw voorlopig onafgewerkt laten. Het lijkt alsof Grieken constant huizen aan het bouwen zijn - en dat zijn ze inderdaad.
Griekenland is rond de 132.000 km² groot en er wonen bijna 11 miljoen mensen. Het is een bergachtig land. Griekenland staat vooral bekend om z'n stranden, eilanden, het eten en de rijke geschiedenis.
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje.
Is Griekenland een duur land? Griekenland is geen duur land om vakantie te vieren. De kosten van levensonderhoud in Griekenland zijn zo'n 1.46 keer lager dan in Amsterdam, Nederland. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden hoger zullen liggen.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Die zondag noemt met de zondag van Tyrini of Tyrofagou, dat afgeleid is uit het woord “Tyri” wat kaas betekend. Die zondag eet men dus kaas. In Griekenland doen nog veel mensen aan vasten, zowel in de dorpen als in de steden.
Tussen de middag als lunch nemen ze vaak een Griekse salade of een soep. Ook nemen veel van hun een dessert omdat ze laat avond eten. Wat bekende ingrediënten zijn voor een dessert zijn noten, honing en filodeeg. Tegen 21:00 beginnen ze met het avondeten, en hier nemen ze alle tijd voor.
De lonen in Griekenland liggen ook veel lager dan bij ons. Het gemiddelde bruto jaarinkomen is ruim 22.800 euro. Hier is dat ruim het dubbele: 46.349 euro.
Hier beginnen de prijzen voor kleine vakantiehuizen bij ongeveer 180.000 euro. Gemiddeld kostte 150 vierkante meter woonruimte 250.000 euro. Athene is het duurste deel van Griekenland. Hier beginnen de huizenprijzen bij 400.000 euro voor 200 vierkante meter woonoppervlak.
De prachtige spierwitte huisjes met blauwe deuren en kerkjes met blauwe koepels kom je overal tegen in Griekenland. Wie dacht dat dit alleen voor de mooie plaatje is, heeft het mis! De Grieken geloven dat deze diepblauwe kleur het kwaad afweert.
alstublieft in Grieks vertaalt naar: παρακαλώ, ορίστε (2 vertalingen totaal). Vertalingen in context met alstublieft bevatten minimaal 201 zinnen.
De Grieken dronken voornamelijk water. Ook wijn was populair, hoewel de wijn vóór het drinken altijd aangevuld werd met water. Het drinken van pure wijn werd door de Grieken als iets barbaars gezien, hoewel zij wel iedere ochtend hun brood in onverdunde wijn doopten als ontbijt.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Het kapot gooien moet kwade geesten weren en het schoonmaken geeft aan dat het kersverse paar elke uitdaging samen aankan.