Voor stagiairs geldt de Arbowet en de Arbeidstijdenwet onverkort, waarbij het bedrijf waar de stage wordt gelopen als werkgever geldt. Voor het bedrijf is een stagiair geen werknemer. Hij krijgt geen loon, maar mogelijk wel een onkostenvergoeding en een stageovereenkomst in plaats van een arbeidsovereenkomst.
Je hebt tijdens je stage aanspraak op 160 vakantie-uren op jaarbasis bij een stage van 40 uur per week.
Stagevergoeding niet verplicht
Tijdens uw stage is de werkgever wettelijk niet verplicht om u een stagevergoeding te geven.
Als stagiair val je ook onder de Arbeidstijdenwet. Die bepaalt dat je maximaal 12 uur op een dag en 60 uur per week mag werken. Weken met zoveel uren moeten bovendien gecompenseerd worden met kortere werkweken. Werk je op één dag langer dan 5½ uur, dan heb je recht op een half uur pauze tussendoor.
Als een stage langer dan één maand duurt, dan heeft de stagiair recht op vakantie-uren. Bij een stage van 40 uur per week bedraagt die 160 uren voor een heel jaar. Dit is gelijk aan het wettelijk aantal vakantie-uren waar iedere werknemer recht op heeft.
Ja, je hebt als stagiair(e) het recht om tussentijds met je stage te stoppen. Als je met een vrijwillige stage wilt stoppen, zijn daarvoor in principe drie mogelijkheden: beëindiging in goed overleg. het ontslag volgens de contractuele termijnen.
Stagiairs zijn vaak goed inzetbaar op (specialistische) klussen of vraagstukken waar je niet zo snel aan toekomt. Zoals een marketingplan, een klanttevredenheidsonderzoek of de automatisering. Stagiairs bezorgen je een goed imago en meer naamsbekendheid bij scholen en opleidingsinstituten.
Zijn stagiairs verzekerd? Een stagiair is volgens de sociale zekerheidswetgeving geen werknemer. Ontvangt een stagiair een beloning, en is dit meer dan alleen een onkostenvergoeding (zoals een reiskostenvergoeding)?Dan is hij verzekerd voor de Ziektewet en de Wajong.
Een stagiair is iemand die een tijdelijk dienstverband aangaat om werkervaring op te doen. In bijna alle gevallen loopt een stagiair stage als onderdeel van zijn opleiding (in veel mbo- en hbo-opleidingen zijn stages verplicht).
– Je hebt minimaal 13 vrije zondagen per 52 weken. – Nachtdiensten zijn verboden. – Je werkt per dienst maximaal 9 uur. – Je werkt per week maximaal 45 uur.
In de wet is niet vastgelegd dat je recht hebt op een stagevergoeding. In veel cao's én onderlinge afspraken wel. En als dat zo is, telt je vergoeding als loon: geld dat je verdient door te werken. En dus moet je er – net als bij andere vormen van inkomen – belasting over betalen.
De stagiair is alleen verzekerd voor de Wajong en niet verzekerd voor de Ziektewet,Werkloosheidswet en de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).
Voor stagiairs geldt de Arbowet en de Arbeidstijdenwet onverkort, waarbij het bedrijf waar de stage wordt gelopen als werkgever geldt. Voor het bedrijf is een stagiair geen werknemer. Hij krijgt geen loon, maar mogelijk wel een onkostenvergoeding en een stageovereenkomst in plaats van een arbeidsovereenkomst.
In 2021 ligt de gemiddelde stagevergoeding voor hbo studenten in Nederland rond de €395,- per maand.Voor universitaire studenten is dit bedrag iets hoger, deze krijgen gemiddeld rond de €406,- per maand. In de laatste aantal jaren is de kloof tussen hbo en wo studenten steeds kleiner geworden.
Stagiair is de algemene term voor iemand die stage loopt, dus ongeacht iemands geslacht of gender. Stagiair is ook het woord voor een man of jongen die stage loopt. De vorm stagiaire duidt een vrouw of meisje aan.
Wel kan er in de stageovereenkomst een opzegtermijn worden afgesproken. Heb je als stagiair redenen om te willen stoppen met je stage, dan is het gebruikelijk dat je eerst overlegt met je stagebedrijf en eventueel met de stagecoördinator van je onderwijsinstelling. In de praktijk wordt samen naar een oplossing gezocht.
Stagiaire is de grammaticaal vrouwelijke vorm.
Die kan alleen gebruikt worden voor vrouwen.
Regels voor stageduur 16- en 17 jarigen:
Per week loop je maximaal 45 uur stage (per 4 weken mag je een maximaal gemiddelde van 40 uur per week hebben). Per dag mag je maximaal 9 uur stage lopen. Wanneer je op een dag 6 uur naar school gaat, mag je nog maar 3 uur stage lopen. Per dag heb je 12 uur onafgebroken rust.
Kan een ontslag geweigerd worden? Een werkgever mag nooit je ontslag weigeren mits je de geldende opzegtermijn in acht neemt. Soms kan het wel gebeuren dat een werkgever een werknemer toch probeert over te halen om bij hun te blijven werken.
Stage in Nederland
Naar Nederlands recht is een bedrijf waar een stagiair stage loopt, aansprakelijk voor eventuele schade of letsel opgelopen tijdens de uitvoering van de stageactiviteiten (Artikel 7:658 lid 4 Burgerlijk Wetboek).
Het stagebedrijf moet je ziekte doorgeven aan het UWV. Het stagebedrijf kan eisen dat je de dagen inhaalt die je afwezig bent geweest. Het kan zelfs besluiten om je stage voortijdig af te breken wanneer je langdurig of vaak ziek bent.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.