Je koopt de dragon fruit relatief eenvoudig in de toko, op de markt of Indiase winkel, bij de supermarkt dus eigenlijk alleen rond de feestdagen. Zoek naar een vrucht die mooi glimt en die je licht in kunt drukken. Donkere vlekken op de schil zijn geen goed teken.
Drakenfruit of Pitaya koop je bij de beter gesorteerde groenteboer en incidenteel in de supermarkt. Het aanbod is echter, zeker in Nederland (nog) zeer beperkt. Hier -in Duitsland, waar de aanvoer van deze vrucht veel groter lijkt dan in Nederland - zie ik ze meestal tegen het begin van de zomer, en soms rond de kerst.
Mediterraan Drakenfruit (Dragon Fruit / Pitaja) kopen en bestellen - Vanaf € 12.99 in pot!
De drakenvrucht wordt ook wel pitaya of dragonfruit genoemd. Het is eigenlijk een cactusvrucht. De drakenvrucht heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenvrucht.
Dragon fruit is gezond. Het bevat veel vitamine C en B1, maar ook mineralen zoals Calcium. Het gehalte aan antioxidanten is bijzonder hoog. Nederlandse importeurs van tropisch fruit laten de vruchten per vliegtuig en per schip naar Europa brengen.
Het flamboyante fruit past goed in een gezond dieet omdat het veel mineralen en enkele vitamines bevat. De vrucht bevat veel vitamine C, wat je nodig hebt voor de wondgenezing, het bloed en de versterking van je immuunsysteem. Het heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en versterkt daarmee de hartfuncties.
De smaak is iets vergelijkbaar met die van kiwi's, alleen dan wat zoeter. Dragon fruit kan je op verschillende manieren eten. Je kunt ze halveren en uitlepelen (net als bij een kiwi), maar je kunt ook de schil eraf halen met een mesje en het vruchtvlees in plakjes of stukjes snijden.
Zoek drakenvruchten die rood of geel zijn. Een rijpe vrucht heeft een helder- en gelijkmatig gekleurde buitenste schil. Als er donkere plekken op de schil van de vrucht zitten die lijken op de beurse plekken op een appel, kan de vrucht overrijp zijn. Het is echter normaal dat de vrucht een paar plekjes heeft.
Drakenfruit hoort een felrode of roze schil te hebben. Het smaakt het beste als het goed rijp is, net als een kiwi of een perzik. Druk met je vingers in de vrucht. Als de schil een beetje meegeeft, is de vrucht waarschijnlijk rijp.
Niet veel mensen beseffen, dat de decoratieve en zeer smakelijke Drakenvrucht aan een cactus groeit! Kweek deze plant in een flinke pot, die op een pilaartje of tafel kan overhangen.
Hoe drakenfruitzaden te planten? Neem een plantenpot en vul dit met groeibevorderende potgrond of grondmix. Strooi de zaden van het drakenfruit in de pot en bedek vervolgens de kleine zaadjes met een dun laagje aarde. Je hoeft de zaden niet veel te bedekken, omdat je ze niet diep hoeft te planten.
Drakenfruit wordt ook wel pitaja of drakenvrucht genoemd. Het is eigenlijk een cactusvrucht. Drakenfruit heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenfruit.
Hoe gebruik je papaya? Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
Pithaya's | De pitahaya of dragon fruit, de woestijnvrucht. Een fijn vel geschubd, daarom ook drakenfruit genaamd, is purper of geel van kleur. Een wit vruchtvlees met zwarte kleine pitjes die eetbaar zijn.
Je kunt rijpe drakenvruchten een paar dagen in de koelkast bewaren. Leg nog wat onrijpe vruchten op de fruitschaal om verder te rijpen. Halveer de vrucht en schep het vruchtvlees eruit.
De pitahaya, ook wel drakenfruit of drakenvrucht, is een rode of gele, ovaalvormige vrucht met grote, platte schubben die aan de bovenkant groen gekleurd zijn. Pitahaya's hebben een zoetzure smaak die lijkt op de smaak van de peer.
Passievrucht is een ontzettend gezond stukje fruit. Zo zitten passievruchten boordevol met belangrijke vitaminen, mineralen en aminozuren. De paarse vrucht is voornamelijk een bron van vitamine A, vitamine C, kalium, ijzer, koper, magnesium en fosfor. Goed voor je dagelijkse dosis vitaminen dus!
Waarom is de papaja goed voor je gezondheid:
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed.
Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.
Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kun je de geur van de durian vrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is. Maar los daarvan is durian een gezondheidsbom! De durian vrucht heeft een haat-liefde verhouding met de samenleving.
Deze cactus groeit als klimplant, kruiper of hangplant, naargelang de omgeving. Hij kan in bomen klimmen dankzij de luchtwortels die aan de stengels verschijnen. Het is een nachtbloeier met heel grote, gele, geurende bloemen van 30 cm lang en 15 cm in diameter.
De cantaloupe meloen is de zoetste.
Pitahaya's komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de pitahaya ook veelvuldig in Zuidoost-Azie gekweekt. Wanneer is de pitahaya verkrijgbaar: Pitahaya's zijn het gehele jaar te verkrijgen.