Goed kunnen groeien Om te kunnen groeien zijn voeding, hygiëne, slaappatronen, klimaat, een goede gezondheid en gelukkig-zijn erg belangrijk. Daarnaast spelen je genen een belangrijke rol. Deze genen, die je van je ouders hebt gekregen, vertellen je lichaam de maximale lichaamslengte die je kunt bereiken.
Uw kind kan zwaarder worden en beter groeien door meer te eten, vooral voeding waar veel energie en eiwit in zit. Daarom is het belangrijk dat uw kind genoeg eet en de juiste voedingsmiddelen eet of drinkt.
Het heeft geen zin om uw kind extra veel eten te geven. Daardoor zal het niet harder (in de lengte) gaan groeien. Een kind moet worden gestimuleerd om veel te bewegen (ten minste een uur per dag), bijvoorbeeld buiten spelen, rennen, fietsen of sporten.
Nederland, Denemarken en Noorwegen zijn de beste landen om als kind op te groeien. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de kinderrechtenorganisatie Unicef naar de fysieke en mentale gezondheid van minderjarigen in de 41 meest welvarende landen.
Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Groente, fruit, volkoren graanproducten, vis, peulvruchten, eieren: de Schijf van Vijf staat vol met gezonde producten die je kind helpen om goed te groeien.
-Eet veel groenten en fruit. -Om groter te worden is het belangrijk om rekoefeningen te doen. -Ga niet op dieet (behalve als dit noodzakelijk is) want als je nog in de groei bent kan het zijn dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt waardoor je kleiner blijft. -Draag kleding waardoor je er langer uit ziet.
Voor het groeien van kleine kinderen is vooral vitamine D van belang. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, voor het instandhouden van de weerstand en voor een goede werking van de spiren. Kleine kinderen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit hun voeding en uit zonlicht kunnen halen.
Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd. Het is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en het speelt een rol bij de groei.
Oorzaak intra-uteriene groeiachterstand
Meestal haalt uw kind deze groeiachterstand binnen één tot twee jaar in. Maar het komt ook voor dat uw kind de rest van zijn leven klein blijft. Soms is de oorzaak van een primaire groeistoornis bekend, zoals bij het Turnersyndroom.
Er zijn een paar B-vitamines die je haar mee kunnen helpen om sneller te groeien. De meest gebruikte vitamine is biotine (vitamine B7). Een kleine dagelijkse aanvulling doet jou al profiteren van de voordelen. Vraag je dermatoloog eventueel naar de beste dosering voor jouw lichaam.
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
Onderzoek door de kinderarts als uw kind te klein is
Het is goed om de reden te weten. Soms is een kind klein door een ziekte of een aangeboren afwijking. Het is dan belangrijk dat uw kind een behandeling krijgt. Soms kan een behandeling ervoor zorgen dat een kind een 'normale' lengte krijgt.
Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes.
Het eten van voldoende eiwitten kan helpen de spieren in het lichaam sterk te houden. Wat belangrijk is voor de conditie van je kind. De belangrijkste eiwitleveranciers zijn: melkproducten, vlees of vervanging, vis, kaas, ei, peulvruchten, noten en pinda's, brood en granen.
Het is nodig om calcium uit de voeding op te nemen. Vitamine D is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
Gezond leven en langer worden
Behalve je genen heeft je gezondheid ook invloed op hoe lang je wordt. Als iemand gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek is (geweest), kan hij of zij langer worden. Bijvoorbeeld stress, ongezonde voeding en bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat iemand kleiner blijft.
Kinderen groeien door groeihormoon en geslachtshormonen. Groeihormoon is een eiwit dat wordt gemaakt in de hypofyse, de hormoonproducerende klier onder aan de hersenen. Groeihormoon heeft directe invloed op de groei, maar ook indirect via de aanmaak van groeifactoren.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Korte mensen kunnen tot wel 9 centimeter langer worden door hun benen te laten verlengen. Het is een ingrijpende operatie. Je benen worden gebroken en met een metalen buis verlengd.
Je kan er niet zoveel aan doen, helemaal niet als je je groeispurt al gehad hebt. Van voldoende slapen, eten, enz.zul je ook echt niet langer worden. Als je je groeispurt nog niet gehad hebt, kan je even langs de huisarts gaan.
In totaal kan het been wel 20 centimeter worden opgerekt.Daar zijn wel meerdere operaties voor nodig. Ook een armverlenging is mogelijk. Sommige mensen met een botgroeistoornis hebben zulke korte armen dat ze daar in het dagelijks leven veel last van hebben.