Zeg bedankt i.p.v. 'sorry' (of kies een ander positief woord). Bijvoorbeeld als je te laat komt op een afspraak zeg je geen 'sorry dat ik te laat ben', maar wel 'dankjewel voor het wachten, ik waardeer het'. Zo blijf je beleefd communiceren en spreek je waardering uit, in plaats van excuses te maken.
In plaats van “sorry” zeg je “dankjewel”. In plaats van “sorry dat ik laat ben” zeg je “dankjewel voor je geduld”. In plaats van “sorry dat ik niet goed uit mijn woorden kom” zeg je “dankjewel voor je begrip”. In plaats van “sorry dat ik maar doorratel” zeg je “dankjewel dat je naar me luistert”.
Zeg het. Niets meer. Niets minder. “Sorry.” / “Het spijt me.” / “Mijn oprechte excuses.”
Wanneer je excuses aanvaard zijn, kun je de ander uitnodigen om verder op de kwestie in te gaan, bijvoorbeeld “Indien je er voor openstaat, wil ik graag nog met je terugblikken op wat er voorgevallen is om te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt. Ik sta daar van harte voor open, maar het is niet noodzakelijk.
Hoe zeg je sorry via WhatsApp? Beter niet eigenlijk. Een oprechte sorry kun je het beste face-to-face uitspreken. En is daar echt geen optie voor, ga dan voor een videocall.
Mijn excuses voor het ondervonden ongemak. We doen onze uiterste best om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Gasten, zeg gewoon: “Het spijt me.” Accepteer dat dit niet per se betekent dat mensen je ook zullen vergeven. Meer nog, accepteer gewoon dat dit helemaal niet over jouw gevoelens gaat. Het gaat om de pijn die jij anderen hebt aangedaan en het tonen van berouw voor je kutstreken.
Als je sorry zegt geef je toe dat je iets verkeerds hebt gedaan. En zelfs als ze het wel weten, is het nog een stap om het toe te geven aan anderen. Dit is de reden waarom het soms 'moeilijk' gevonden wordt om sorry te zeggen.
Zeg sorry, maar doe het wel goed
Wil je dat iemand je na je excuses ook echt vergeeft? Dan moet je oprecht spijt hebben, uitleggen wat er verkeerd ging, je verantwoordelijkheid nemen, aanbieden om het goed te maken en om vergiffenis vragen. Hoe meer van deze elementen in je excuses, hoe beter, zagen de wetenschappers.
Want 'geen probleem' zeggen is een volstrekt logisch en organisch uitvloeisel van het continu veranderen van taal. Een uitgebreide uiteenzetting op de website Inside Hook leert dat no worries of no problem onder millennials en Gen Z'ers de voorkeur krijgt boven you're welcome omdat het minder formeel is.
Het gevaar van te vaak sorry zeggen
Als een ander nadeel heeft ondervonden van jouw acties, dan is het zeker netjes om je excuses aan te bieden. Maar te vaak sorry zeggen doet iets met je. Vaak sorry zeggen kan dan een ondermijnende vorm van beleefdheid worden. Je doet je zelf eigenlijk tekort.
Excuusgedrag heeft te maken met excuus en excuseren. En een excuus is een soort betuiging van spijt voor iets wat je gedaan hebt of voor wat je nagelaten hebt. Wanneer er niet al te veel lading op zit is dat niet zo erg overigens. Jouw buurman zegt: 'even mijn excuus want ik zie dat ik de auto wat ruim geparkeerd heb'.
excuseren = zeggen dat het je spijt vb: hij excuseerde zich toen hij tegen haar aan botstewilt u mij even excuseren? [vindt u het goed dat ik even wegga?]
Als je 'je excuses aanbiedt', excuseer je jezélf: je betuigt je spijt. Overigens moet iemand om excuus vragen niet verward worden met excuses van iemand vragen: dat laatste betekent dat je iemand verzoekt of zelfs van hem eist dat hij zich excuseert.
De narcist kan geen sorry zeggen. Maar er speelt meer. Hij vindt het vaak ook lastig om überhaupt zoiets te ervaren als schuldgevoel.
Gangbaarheid. Het woord sorry staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Spijt is een emotie, een negatief gevoel, dat voortkomt uit gemaakte keuzes. Spijt kan, als je die gevoelens te lang blijft hebben, negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.
Spijt aanvaarden kan soms maanden duren, maar vaak komt er wel het moment dat je achterhaalt waar je in de toekomst geen spijt van wil krijgen.
Probeer je in de ander in te leven of vraag wat zij precies vervelend vinden. Alleen als je de ander en zijn of haar gevoelens probeert te begrijpen, kun je op een oprechte manier sorry zeggen. Wees duidelijk. Benoem expliciet wat je verkeerd hebt gedaan, en welke gevolgen dat (voor de ander) heeft gehad.