België is een goed land om in te wonen. Het bekleedt de achtste plaats in het lijstje van landen waar de levenskwaliteit het grootst is. Het lijstje werd opgesteld door het magazine International Living, dat de leefsituatie in 194 landen onderzocht.
In vergelijking met Nederland biedt het wonen in België verschillende voordelen. Over het algemeen is de sfeer in België zeer gemoedelijk en de meeste mensen houden er een Bourgondische stijl van leven op na. Ook de natuur in België is prachtig en er is vaak meer leefruimte dan wij in Nederland gewend zijn.
Over het algemeen is wonen in België iets goedkoper dan in Nederland.
Eén van de redenen waarom steeds meer Nederlanders naar België gaan verhuizen, zijn de lage huizenprijzen. In Nederland stijgen de huizenprijzen steeds meer. In ons buurland gaat dit minder snel. Daarnaast heeft u minder te maken met regelgeving en vergunningen wat betreft het verbouwen van een woning.
Je kunt vrij vestigen in België, maar dien je wel aan te tonen dat je je eigen levensonderhoud kunt bekostigen. Bij wonen en werken in België volstaat een kopie arbeidscontract.
Als je naar België gaat emigreren, dan moet je worden uitgeschreven bij je gemeente in Nederland en worden ingeschreven in je nieuwe woonplaats in België. Kijk voor meer informatie hierover op onze pagina inschrijven in België.
In en rond Brussel wonende Nederbelgen wonen vooral in de welvarendere oostelijke en zuidelijke buurten, waar zich veel Europese en andere internationale instellingen bevinden. Andere plaatsen met grote concentraties Nederlanders zijn de kuststreek, de Ardennen en de Oostkantons.
In tegenstelling tot het verleden financieren Nederlandse banken de aankoop van een woning in België niet meer. Voor een hypotheek moet je dus bij een Belgische geldverstrekker zijn. Dat kan wel een Belgische vestiging van een Nederlandse bank zijn.
Geen opbouw AOW
Als u buiten Nederland woont en werkt, bent u meestal niet meer verplicht verzekerd voor AOW. U bouwt dan dus geen AOW op. In plaats van AOW bouwt u mogelijk pensioen op in het land waar u woont en werkt.
U kunt een woning huren op de privémarkt: bij een particulier of via een immokantoor. Als u een bescheiden inkomen hebt, komt u misschien in aanmerking voor een sociale woning of een geconventioneerde huurwoning. Er zijn verschillende organisaties die sociale en geconventioneerde woningen aanbieden.
Op internationale rankings voor zowel klimaatbeleid en concurrentiekracht scoort Nederland beter. En de Nederlanders hebben meer vertrouwen in hun staat dan de Belgen. De hoofdpunten van vandaag, leest u in De Tijd Avond.
Binnen Europa bent u vrij om te kiezen waar u wilt wonen en/of werken. Men kan uw Belgische verblijfsvergunning onder normale omstandigheden niet weigeren. U bent en blijft Nederlander en behoudt ook uw Nederlands paspoort.
U woont in België, u verhuist binnen België
Om te zorgen dat we uw pensioen kunnen betalen, doet u wat u normaal doet bij een verhuis: U laat zich inschrijven in uw nieuwe gemeente. De FPD wordt automatisch op de hoogte gebracht.
Producten die duurder zijn in België zijn er ook, zoals gevulde koeken en smeerkaas. Maar de meerderheid blijkt goedkoper te zijn zoals rode kool in pot (73 cent verschil), luiers (64 cent verschil), rijst (36 cent verschil), penne (20 cent verschil) en nachochips (53 cent verschil).
In absolute cijfers telt de Belgische bevolking 7.665.100 Belgen met Belgische achtergrond, 2.459.184 Belgen met een buitenlandse achtergrond en 1.573.273 niet-Belgen.
De pensioenkloof tussen België en zijn buurlanden is groot. Een werknemer die 40 jaar gewerkt heeft en evenveel verdiende in België, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg en Nederland heeft 40 tot 50 procent meer pensioen in die buurlanden dan in België.
Gaat u in het buitenland wonen? Dan kunt u uw verzekering voor de AOW en de Anw vrijwillig voortzetten bij de SVB. U voorkomt daardoor later een lager pensioen. En uw partner krijgt mogelijk een nabestaandenuitkering als u overlijdt.
Iedereen die heeft gewerkt als werknemer, zelfstandige of ambtenaar in België heeft recht op een pensioen aan het einde van zijn of haar loopbaan.
20% eigen inbreng geen ijzeren wet
De gangbare regel is dat u 20% van de aankoopprijs zelf moet kunnen leggen, voor de overige 80% kan u naar de bank voor een lening. Stel dat u een appartement van 220.000 euro wil kopen, dan zou u dus 44.000 euro zelf moeten ophoesten en de overige 176.000 euro lenen.
De grondprijzen zijn in België een stuk lager en daardoor zijn de huizen en grond ook een stuk goedkoper. Wanneer je dit vergelijkt met ons eigen Nederland zie je eigenlijk wel dat de lage grondprijzen in België natuurlijk een stuk aantrekkelijker zijn voor mensen die een huis willen bouwen.
6,3% van de Belgische bevolking is moslim. 4,5% in het Vlaamse, 4,4% in het Waalse en 22,4% in het Brusselse Hoofdstedelijk gewest. 46,0% of bijna de helft van alle moslims in België hebben een Marokkaanse migratieachtergrond. 25,5% of 1/4 een Turkse en 28,5% een andere migratieachtergrond.
De Marokkaanse Belgen, of Belgo-Marokkanen vormen een van de grootste migrantengroepen in het land (minstens 430.000 leden), maar hun exacte aantal is onbekend omdat België geen etnische statistieken verzamelt.
Er zijn over het algemeen meer vrouwen dan mannen in België: 104 vrouwen voor elke 100 mannen. De gewesten verschillen niet uitgesproken. Deze indicator fluctueert van 102 vrouwen per 100 mannen in het Vlaams Gewest tot 105 vrouwen per 100 mannen in het Waals Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.