Knoflook groeit normaal gesproken in een mediterraan klimaat, maar kan ook in koelere klimaten worden gekweekt. Kies een plekje in de tuin waar de grond niet te vochtig is en er veel zon is. Plant de teentjes los van elkaar, met het puntje naar boven gericht en ongeveer een centimeter onder het oppervlak.
Knoflook is familie van de ui. En net als de ui groeit een knoflookbol zoals een bloembol. De bol groeit onder de grond en haalt voeding uit de aarde. Uit de bol groeit een knoflookbloemstengel met bladeren en na verloop van tijd groeit er zelfs een bloem uit.
Door de klimaatomstandigheden in Nederland moet het planten al in het najaar gebeuren. De plantgoedbol wordt machinaal opengebroken en de afzonderlijke tenen in de grond geplant. Knoflook wordt altijd in de volle grond geteeld. Als de teen onder de grond zit, is het van belang dat de wortels zich snel vormen.
Als we het over knoflook hebben denken we meteen aan de landen rond de Middellandse Zee. Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Plaatselijke toepassing kan brandwonden veroorzaken: in de literatuur zijn enkele gevallen gerapporteerd. Knoflook (vooral verse) is giftig voor honden en (vooral) katten. In Rusland wordt knoflook ook wel 'penicilline voor de armen' genoemd. Knoflook wordt ook gebruikt als afrodisiacum.
Als oorsprong van het gewas geven de boeken China op. Daar komt dan nog steeds, blijkt in supermarkten, onvoorstelbaar veel knoflook vandaan.
Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas en broertje van de ui, bieslook, sjalot en prei. Oorspronkelijk was knoflook inheems in Centraal Azië, maar zijn faam als voedingsmiddel en medicinaal kruid verspreidde zich snel over de toen bekende wereld.
Kruidenproducten met knoflook zijn als geneesmiddel goedgekeurd om verkoudheidsklachten te verminderen en om aderverkalking te verminderen en te voorkomen bij volwassenen.
Knoflook koop je in bollen, net als je een bol Knoflook zou oogsten. Je kunt knoflookbollen uit de supermarkt in de grond steken maar deze zijn dan wel bespoten en soms ook behandeld tegen het kiemen.
Knoflook kan in principe op alle grondsoorten groeien, als die maar goed waterdoorlatend is. Een zonnig plekje is voor het knoflook planten heel belangrijk. Splits de bollen in teentjes en gebruik de mooiste en grootste als plantgoed.
De knoflook is een meerjarige plant en kan tot een hoogte van 60cm groeien. Knoflook staat het liefst in de volle zon en groeit zowel op droge grond en op vochtige grond. De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst.
Planten uit de lookfamilie (knoflook, ui, bieslook, prei etc.) maken planten uit o.a. de rozenfamilie (roos, appel, aardbei etc.) namelijk een stuk gezonder waardoor ze meer resistent zijn tegen ziektes en plagen. De lookfamilie schrikt ook nog eens ongewenste bezoekers af (slakken, bladluis en mieren).
Oogsten en drogen
Tussen juni en augustus kun je de in de herfst geplante bollen oogsten wanneer 2/3 van het loof dor en geel is geworden. Om de bollen lang goed te houden kun je de bollen het best eerst laten drogen. Doe dit door ze met loof en al op te hangen, bijvoorbeeld aan een waslijn in de kas of in de schuur.
Slechts een half tot maximaal een heel teentje is al meer dan voldoende. Eet je meer dan dat? Dan kan de rauwe knoflook je naast een slechte adem ook een dosis buikpijn bezorgen. Je kunt rauwe knoflook bijvoorbeeld aan een saladedressing toevoegen, er knoflookboter van maken of het door een saus mengen.
Een knoflookbol bestaat uit allemaal losse stukjes knoflook met een dun vliesje eromheen. Zo'n stukje knoflook noem je een 'teen knoflook'. Knoflook is familie van de ui. En net als de ui groeit een knoflookbol zoals een bloembol.
Knof zelf betekent niets; knoflook is een verbastering van kloflook, dat moeilijk uit te spreken was vanwege de twee l'en die zo vlak na elkaar staan.
De varieteit `Solo Clove Garlic` groeit in de bergachtige omgeving van Yunnan provincie in China. Dit product wordt zonder bestrijdingsmiddelen geteelt. De tenen zijn 3 tot 3,5 cm groot en worden verkocht in mandjes met ca. 10 stuks.
De smaak is minder sterk dan echte knoflook, een ideaal kruid dus voor mensen die van een milde smaak houden. Gebruik de jonge stelen met blaadjes op dezelfde manier als lente- of bosuitjes. Bij eiergerechten smaakt knoflookbieslook ook erg lekker. Of voeg het kruid toe aan salades.
3. Goed voor je hersenen. Gember en knoflook kunnen de gezondheid van je hersenen ten goede komen door ze te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Je geheugen is hierdoor beter, waardoor je alles sneller in je opneemt.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.