Miscanthus sinensis 'Gewitterwolke'
Volgens ons het mooiste sierriet. Omdat het grote blad een subtiele witte nerf heeft is dit siergras al vroeg in het jaar mooi. En dan die donderwolk van prachtig gekleurde pluimen , waarna het wintersilhouet het jaar besluit. Tot 2 meter hoog.
Andere sterke vaste planten die goed combineren met siergrassen zijn bijvoorbeeld duizendblad (Achillea-soorten), rode zonnehoed (Echinacea), herfstasters en duizendknoop (Persicaria amplexicaulis en P. polymorpha).
Niet- groenblijvende grassen snoeien
Voorbeelden van niet- groenblijvende siergrassen zijn: prachtriet (Miscanthus), lampenpoetsersgras (Pennisetum), pampasgras (Cortaderia), pijpestrootje (Molinia), struisriet (Calamagrostis) en vingergras (Panicum).
Siergrassen planten kan je het hele jaar door. Het voorjaar is de beste periode omdat de grond dan warmer en losser is. We geven nog enkele tips mee om je siergrassen correct te planten: Siergrassen kan je in verschillende soorten grond planten.
Kies dan ook andere soorten planten zoals eenjarige planten en bollen. Deze zorgen voor extra veel kleur in de border. Denk aan tulpen, gladiolen, dahlia en andere zomerbloeiende bollen. Kies een thema voor je border: bijvoorbeeld een border met geurende planten, een vlinderborder of border in een bepaalde kleur.
Kleinere grassen die als bodembegroeiing dienen hebben voldoende aan 25 tot 30 cm afstand. Grote grassen die solitair staan, zoals bv. het imposante pampasgras (Cortaderia) geeft men minstens 1 meter afstand. De plantdiepte is afhankelijk van de pothoogte.
Hoge en lage siergrassen
Afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt of het effect dat je wil creëren kies je voor een hoog of een laag siergras. Een van de populairste, laaggroeiende siergrassen is lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides) omwille van zijn borstelachtige pluimen.
Stipa en Festuca glauca zijn specialisten in het zichzelf uitzaaien. Tenzij je een Little Bunny zou nemen lijken de Pennisetum alopecuroides soorten mij te groot om tussen jouw planten te plaatsen (gebaseerd op wat ik op de foto zie).
Een siergras is niet alleen mooi in jouw tuin, maar heeft nog meer voordelen. Zo kan siergras goed tegen de volle zon en droogte. Hierdoor is deze plantensoort erg geschikt voor hete zomers. Heb je veel schaduw in jouw tuin?
Siergrassen vragen weinig verzorging. Geef ze goed doorlatende grond. De grond houdt u in conditie door deze in de winter of het vroege voorjaar te verbeteren met wat compost en eventueel koemestkorrels. Geef water als het erg droog is.
Dan doe je er goed aan om de Festuca Glauca aan te planten. Deze siergras is blauw van kleur en wordt afhankelijk van de variëteit 15 tot 40 centimeter hoog. Vaak zie je dat de Festuca glauca gecombineerd wordt met wit kleurige hortensia's. De blauwe kleur combineert namelijk er goed met de witte bloemen.
Samengevat zijn dit onze tips bij het inrichten van borders:
Denk aan de groeigrootte en groeisnelheid. Zorg voor variatie in bloeiperiodes, maak een border die elk seizoen iets te bieden heeft. Voorkom te veel bloeikleuren of vloekende kleuren. Weet wat verschillen tussen halfschaduw, zon en schaduwplanten zijn.
Een goede tijd om een nieuwe border in te planten is het najaar, in september of oktober. Het voordeel is dat de planten nog voor de winter aanslaan, zodat er het volgende jaar al veel resultaat is. Bovendien kunnen de meeste bolgewassen nu ook de grond in.
Niet snoeien in het najaar
Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit.
Wij adviseren om 5 stuks per strekkende meter aan te planten.
Het siergras is niet wintergroen, maar wel winterhard tot ongeveer -10 graden. Wanneer er hele strenge vorst optreedt kunt u lampenpoetsersgras het beste afdekken. Dit siergras houdt van de zon. Zet lampenpoetsersgras daarom op een zonnige en warme plek in uw tuin.
Kleine siergrassen zoals Zegge en Leliegras doen het prima in kleinere bloembakken met een diameter van 40 cm. Kies je voor grotere siergrassen in je bloembakken buiten (zoals Pampasgras of Japans Bloedgras)? Koop dan een stevige grote bloembak.
Siergrassen kunnen in alle soorten grond staan maar vooral een goed doorlatende grond is belangrijk. Bij het planten maak je daarom het plantgat iets breder en de grond goed los. Plant de siergrassen even diep als ze in hun kweekpot staan en verwerk bodemverbeteraar door de grond. Geef na het planten voldoende water.