Ook Duitsland, waar levensmiddelen gemiddeld 5% goedkoper zijn dan in België is populair. Voor zuiverproducten loopt het prijsverschil in Duitsland zelfs op tot 25% en ook alcoholische dranken zijn in Duitsland beduidend goedkoper.
Ja, boodschappen zijn goedkoper in België. En zeker met de laagste prijzen van Colruyt. We vergeleken onze prijzen voor jou met die van enkele Nederlandse supermarkten vlak bij de grens.
In Duitsland kun je jouw dagelijkse boodschappen veel voordeliger doen dan in Nederland. Vooral sterke drank, bier, sigaretten, frisdrank, wasmiddel en drogisterij-artikelen zijn een stuk goedkoper bij onze oosterburen.
Toch zijn boodschappen bij Jumbo en Albert Heijn in België vaak goedkoper dan bij de Nederlandse winkels. De verschillen zijn groot, een zak diepvriesbloemkool is bijvoorbeeld twee euro goedkoper en voor een fles shampoo betaal je drie euro minder in België.
België doet het in ieder geval goed op vlak van groenten en fruit: in supermarkten in ons land zijn die producten gemiddeld 17 procent goedkoper dan Frankrijk en 12 procent goedkoper dan in Duitsland. Vlees en vis waren in 2022 in België goedkoper dan in Frankrijk en Duitsland, maar duurder dan in Nederland.
Ook Duitsland, waar levensmiddelen gemiddeld 5% goedkoper zijn dan in België is populair. Voor zuiverproducten loopt het prijsverschil in Duitsland zelfs op tot 25% en ook alcoholische dranken zijn in Duitsland beduidend goedkoper. In Frankrijk zijn niet-alcoholische dranken dan weer 11% goedkoper dan bij ons.
Jumbo is goedkoper in België dan in Nederland. Vooral huismerken kosten minder bij ons, blijkt uit een beperkte vergelijking in Nederland.
Wat relatief betaalbare boodschappen betreft nestelt Nederland zich in het rijtje met landen als Tsjechië, Albanië, Hongarije en Bulgarije. Vergeleken met gemiddelde Europese voedselprijzen betalen Nederlanders 2 procent minder voor een volle boodschappenkar.
Over het algemeen is wonen in België iets goedkoper dan in Nederland. Vooral de huurprijzen liggen er een stuk lager, of je nou binnen of buiten het centrum woont. In restaurants en supermarkten zijn de prijzen vergelijkbaar met hier.
Vooral op sterke drank, bier, wijn, sigaretten, frisdranken, wasmiddel, dierenvoeding en drogisterij-artikelen kun je in Duitsland besparen. Vind jij Duitsland te ver, dan heb je misschien iets aan de bespaartips voor je boodschappen die Metro eerder gaf.
Zoals we hier zien zetten Albert Heijn en Jumbo de toon, in Duitsland zijn dat goedkopere winkels zoals Lidl en Aldi. Die nemen genoegen met mindere marges".
Duitsland goedkoper met alcohol, tabak en frisdrank
Daarnaast zitten de sigaretten in Duitsland niet in van die zwarte, kleurloze pakjes, iets dat in Nederland wel het geval is. Ook alcohol is doorgaans goedkoper in ons buurland. Neem bijvoorbeeld een kratje Warsteiner.
Wie boodschappen doet in België is een stuk goedkoper uit. Vooral het prijsverschil bij de huismerken van de Jumbo is fors, terwijl het dezelfde artikelen, uit dezelfde fabriek en uit hetzelfde distributiecentrum zijn. De belangrijkste reden blijkt de stevige concurrentie die de Brabantse supermarktketen heeft.
Het is allemaal goedkoper dan in Nederland. Vaak maar 10 à 20 cent per product, maar het telt wel lekker op voor wat je veel gebruikt.
Boodschappen in Duitsland straks nóg goedkoper dan in Nederland, zelfs Utrechter kan beter grens over. Het wordt volgend jaar nog aantrekkelijker om je boodschappen in Duitsland te doen, zeggen retailexperts. Een volle boodschappenkar is bij de oosterburen dan zo'n 25 procent goedkoper.
Het bijzondere is niet alleen de selectie, maar ook de prijs. Doordat de koffie in België een lagere btw heeft dan die in Duitsland, is de koffie in België veel goedkoper. En het gaat daarbij niet om tijdelijke aanbiedingen maar om continue aanbiedingen.
Spanje is opnieuw het laagst geprijsd, gevolgd door Duitsland en Italië. Voor aardappelen, groente en fruit is Frankrijk iets duurder dan Oostenrijk.
Het zijn lang niet altijd de Belgen die dieper in de buidel moeten tasten. Pizza, pastasaus, tissues en snelkookrijst zijn in België aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Wie alle 32 producten in een Belgische winkel koopt, is wel 2,09 euro meer kwijt dan wie dezelfde boodschappen in Nederland doet.
Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
Oorsprong van Belgische snacks
Veel van de typische Belgische snacks hebben hun oorsprong in de frituurcultuur, waarbij gerechten zoals frieten, frikandellen en bitterballen populair zijn. Daarnaast zijn er ook snacks die specifiek zijn voor bepaalde regio's, zoals Luikse wafels en Gentse neuzen.
Kaas Over kaas gesproken, die is ook heel wat goedkoper in België! Zo betaal je voor de jonge 48+ kaas 2.99€ in de Albert Heijn België. Terwijl je voor precies hetzelfde product en in dezelfde winkel in Nederland er 3.95€ voor betaalt.
Moers bevestigt dat supermarkten in Duitsland voor sommige producten minder betalen. Maar dat komt volgens hem deels doordat er daar meer mensen wonen dan hier. "En ook omdat er bij de inkoop bij een A-merkfabrikant afspraken worden gemaakt over marketingbudgetten en dergelijke", voegt hij daaraan.
Discountsupermarkt niet altijd het goedkoopst
Lidl is 3 procent goedkoper dan gemiddeld en Aldi zit, samen met Albert Heijn, op 1 procent onder het gemiddelde. De prijzen bij Jumbo en Plus zijn gemiddeld.