Veel katten vinden buiten zijn heel fijn. Ze genieten van hun vrijheid en worden gestimuleerd door bewegende bladeren, zoemende insecten en alle geuren die in de lucht hangen. Maar binnen kunnen katten ook enorm genieten van hun plekje voor de verwarming, voor het raam of languit op de bank.
Hoofd, schouders, wangen en neus
Het hoofd, de kin en de nek zijn vaak hun favoriete plekken. Terwijl sommige katten het prettig vinden als hun staart wordt aangeraakt, zullen andere terugdeinzen en zelfs pijn ondervinden van een aai over de staart.
Jouw poezenbeest is maar liefst een uur per dag bezig met lichaamsverzorging: het schoonlikken van de vacht, nageltjes bijpunten, enzovoort. Verder moet er natuurlijk gegeten worden en de meeste katten houden ook wel van een flinke knuffelsessie op zijn tijd.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Teveel vet van vlees kan tot problemen leiden in de maag en darmen maat een klein stukje kan geen kwaad.
Wat kan ik thuis doen om de eetlust van mijn kat te stimuleren? . Voer uw kat op een rustige plek weg van even- tuele andere katten, huisdieren of kinderen zodat er geen competitie ontstaat om voedsel of een eet- plek. er voedingsmiddelen aan toe te voegen die sterk van smaak zijn zoals vis of viyo.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Thuis is dat natuurlijk het vertrouwde baasje. Nu jij al deel uitmaakt van zijn territorium en hem bovendien elke dag verzorgt, ziet hij jou als een vertrouwd persoon. Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
"De rug of de staart, dat zijn voor de kat hele intieme en gevoelige plekken. Dus ze vinden het doorgaans helemaal niet fijn om daar aangeraakt te worden.
Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je kat er niet van houdt dat zijn/haar poten worden aangeraakt, dan komt dat omdat het een van de meest gevoelige delen van zijn/haar lichaam is. Ze zitten vol met zenuwreceptoren, waardoor hij/zij trillingen kan voelen en in evenwicht kan blijven.
Als je kat graag bij je komt zitten, en ook nog eens lekker bij je in slaap valt, is dat een teken dat hij jou helemaal vertrouwt. Ook als je kat je overal in huis achterna loopt (en je 'helpt' bij alles wat je doet....of in de weg loopt) betekent het dat hij dol op je is.
Het kan zijn dat als je je kat aan het aaien bent, dat hij ineens zachtjes in je hand bijt. Dat kan even schrikken zijn, maar het is zeker lief bedoelt! Als je kat geniet van de aandacht en vervolgens zachtjes in je hand bijt, dan krijg je een 'love bite'.Hiermee geeft je kat aan dat hij je erg lief vindt!
Signalen waarmee je kat laat weten dat hij niet geheel gelukkig is, kunnen zijn: Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels.Sproeien op muren en meubels.Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Een kat spint als hij tevreden is...
De bekendste reden voor het ronkende geluid is dat je kat tevreden en blij is. Bijvoorbeeld als je hem aait. Ook spinnen katten als ze spelen en melktrappelen of als ze elkaar wassen, vertelt kattengedragsdeskundige Esther Bouma van Katsgewijs.
Katten hebben een zeer goed ontwikkeld reukvermogen en kunnen geuren associëren met bepaalde personen. Ze kunnen de geur van hun baasje herkennen en deze associëren met positieve ervaringen. Dit helpt hen om hun baasje te herinneren, zelfs als ze elkaar lange tijd niet hebben gezien.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Begroeten. Veel katten geven kopjes wanneer je weg bent geweest en thuiskomt. Op dat moment heb je waarschijnlijk allerlei geuren opgepikt. Door kopjes te geven wrijft je kat zijn eigen geur op jou, waardoor hij de andere, nieuwe geurtjes maskeert met zijn eigen, vertrouwde geur.
Bijten uit liefde: de Love Bite
Bijt je kat je af en toe heel zachtjes als je hem aait? Of knabbelt hij voorzichtig op je hand of vingers? Dan laat je kat je zien dat hij je heel erg lief vindt.
Door te miauwen wil een kat dus jouw aandacht. Het komt vrijwel altijd neer op een vraag: voed me, aai me, vermaak me. Een kat hanteert dezelfde 'miauw' voor zowel eten als spelen. Door altijd hetzelfde geluid te maken, hebben katten mensen getraind om altijd te reageren.
Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht.
Conclusie: De herinneringsduur van katten aan hun baasje
Katten staan bekend om hun onafhankelijke karakter, maar dat betekent niet dat ze hun baasje snel vergeten. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat katten een behoorlijk goed geheugen hebben en in staat zijn om hun baasje lang te herinneren.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.