De meeste Italianen zijn rooms-katholiek. Hoewel het sinds 1984 niet langer de staatsgodsdienst van Italië is, heeft het rooms-katholicisme nog steeds veel invloed op de Italiaanse cultuur. Uit een onderzoek, gehouden in het jaar 2006, is gebleken dat nog steeds 87,8% van de Italianen zichzelf als rooms-katholiek zien.
Van de Italianen zegt 71,1% rooms-katholiek te zijn; 25,4% noemt zichzelf praktiserend. Sommige andere religies groeien zeer snel (2.000.000 moslims, 1.800.000 Grieks- en oosters orthodoxen) en andere zijn wel groot maar groeien nauwelijks (bijvoorbeeld 690.000 Protestanten, 425.000 Jehova's getuigen).
Ze houden van eten, ze leven voor eten, ze eten eten en ze praten over eten. Ze staan handenwringend op de menukaart van een restaurant te kijken. Het is natuurlijk algemeen bekend dat de prettigste mensen de mensen zijn die van eten houden. Elke Italiaanse vrouw valt in deze categorie.
Dankzij hun unieke stijl zijn Italianen in het buitenland gemakkelijk te herkennen: van top tot teen gestoken in designer kleding, met een zonnebril zelfs in de metro, gaat de toon van hun stem hoorbaar omhoog wanneer ze telefoneren.
Ruim de helft hiervan (60 miljoen) woont in Italië. In Zwitserland wonen circa 500.000 Italianen en in San Marino circa 28.000.
Italië is een rijk land. De totale rijkdom bedraagt maar liefst 9.000 miljard euro en is per hoofd van de bevolking groter dan die van Duitsland.
Met Italianen in Nederland of Italo-Nederlanders (Italiaans: Italo-olandesi) worden in Nederland wonende Italianen, of Nederlanders van Italiaanse afkomst aangeduid.
Als je elkaar een eerste keer ontmoet, gebeurt de begroeting met een handdruk, waarbij men dan zegt Piacere, wat zoveel betekent als "aangenaam om je te leren kennen" (zoals het Fanse Enchanté). Aan de telefoon neem je af met Pronto, wat letterlijk "klaar" of "dadelijk" betekent.
Steden weten je steeds weer te verrassen. Nederland is een land dat op veel gebieden voorop loopt in de ogen van Italianen. Op het gebied van waterbouw, architectuur, design, duurzaamheid. Italianen vinden dit mooi en daarom wordt er veel over bericht in de Italiaanse media.
Italiaanse mannen: echte charmeurs
Het zijn enorme flirts en ze maken dames graag het hof. Maar wat dat betreft zijn het ook echte heren; aan het einde van een date geen ongemakkelijke situaties, want de man in kwestie pakt resoluut de rekening om te betalen.
De meeste Italianen wonen in Amsterdam, bijna 10.000. In Noord Nederland zal je weinig Italiaans horen.
Vooral op zondag komen de Italianen graag samen voor een familiediner. De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat je naar La Mamma of naar een restaurant gaat om samen met familie en vrienden te genieten van alle gangen. Eet goed, drink goed en leef met plezier je leven; een moto dat het waard is om naar te leven!
Italianen zijn traditioneel, gastvrij en warm maar ook heel zeker van hun zaak; Er gaat niets boven hun land, keuken en gewoontes! Dit artikel beschrijft de belangrijkste omgangsvormen die zeer gewaardeerd worden als je je als toerist in Italië begeeft.
Lunch en diner
De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
“Voor veel buitenlanders is de siësta een complete verrassing. Ineens is álles gesloten: de restaurants, de winkels en soms zelfs de zwembaden.” De siësta is in Italië veelal tussen 1 en 4 uur 's middags. Italianen zijn dan naar huis om te ontspannen en te eten. Bijna niemand komt het huis uit en de straten zijn leeg.
hoi (interjection): ciao.
Knoop het dus in je oren; zoen volgens de regels! In Italië twee keer, te beginnen met rechts, en in Nederland drie keer, links aanvangen!
Ciao! Weinig Italiaanse woorden zijn zo universeel bekend als deze vrolijke groet waarmee Italianen elkaar 'hallo' zeggen of waarmee ze van elkaar afscheid nemen.
'De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft', zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome in het AD. 'Als Italianen zien hoe Nederlanders zich in Italië gedragen, verbazen ze zich.
Wat ben je mooi. Dio, quanto sei bella.
Klompen zijn natuurlijk echt typisch Nederlands. Ze zijn altijd leuk om cadeau te geven. Denk dan niet direct aan de grote houten klompen waar niemand op gaat lopen, maar geef bijvoorbeeld een klomp met een eigen, unieke inscriptie. Of klompen die je als accessoire kunt neerzetten.