Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
Types op basis van cortisone en zoutoplossing zijn niet verslavend en kunnen langdurig gebruikt worden. Maar wanneer neussprays op basis van vasoconstrictoren te veel of verkeerd gebruikt worden, kunnen deze een verslavend effect hebben.
Gevarenzone. De xylometazoline kan het slijmvlies in je neus dusdanig beschadigen dat het gezwollen blijft. Daarom heb je de neiging om te blijven sprayen om deze zwellingen tegen te gaan. Dat het tussenschot in je neus door de xylometazoline beschadigd zou raken is nooit wetenschappelijk bewezen.
Natriumchloride is de chemische naam voor keukenzout. Een sterkte van ongeveer 9 mg per ml water (0,9%) wordt fysiologische zoutoplossing genoemd. Deze sterkte is niet irriterend voor huid en slijmvliezen. Het is te gebruiken bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.
Er wordt meer bloed naar het ene neusgat gestuurd, dat de lucht die binnenkomt verwarmt, maar er ook voor zorgt dat de luchtweg aan die kant opzwelt. Dat betekent wel dat er minder ruimte is voor zuurstof.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Wel of geen neusspray gebruiken? Je kan een neusspray prima gebruiken bij een neusverkoudheid, maar gebruik een neusspray met de stof xylometazoline of oxymetazolinenooit langer dan zeven dagen achter elkaar en ook niet vaker dan één à twee keer per dag. Lees daarnaast altijd goed de gebruiksaanwijzing of bijsluiter.
Dit is een erg adequaat middel bij het begin van een neusverkoudheid: breng een kopje water aan de kook en voeg er een paar theelepeltjes keukenzout aan toe. Laat afkoelen en druppel het meermaals daags in beide neusgaten. Prikkelt in het begin wel wat, maar is een zééér efficiënt middel.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten. Het middel wordt de kwaal. Je raakt verslaafd aan het middel en je kan niet meer zonder. Verder raakt het slijmvlies van de neus hierdoor op termijn beschadigd.
Klachten zoals een verstopte neus, een loopneus, prikkende ogen, een kriebel in de oren en keel en een verminderende reuk en smaak onaangenaam lang aanhouden ondanks zelfzorg. Je last krijgt van bijkomende symptomen zoals hevige hoofdpijn, hoestbuien of ademhalingsproblemen.
Neusspray moet niet verboden worden, maar mensen moeten wel weten dat het niet onschuldig is. Je moet echt stoppen na zeven dagen, ook als je nog steeds verkouden bent.
Tips bij een beschadigd neusslijmvlies
Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs.
Nisita® wordt door veel huisartsen en KNO artsen aangeraden om het herstel van beschadigd neusslijmvlies te bevorderen. De vetten in de zalf hebben een verzachtende werking en de zouten zorgen voor het slinken van het neusslijmvlies en het herstel van eventuele wondjes in de neus.
“Het beste is om korte tijd een neusspray te gebruiken met de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline erin. Deze wordt vaak verkocht onder de merknaam Otrivin® of Nasivin®, maar zijn vaak ook als huismerk te verkrijgen. Door de neusspray kan je direct beter door je neus ademen.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
Bij chronisch gezwollen neusschelpen zal de KNO-arts u eerst medicijnen voorschrijven om te proberen om de zwelling te verminderen zodat u weer beter door uw neus kunt ademen. Als de medicijnen niet of onvoldoende werken en u heeft veel last van neusverstopping, dan kan een operatie van onderste neusschelpen helpen.
Wanneer u last heeft van een verstopte neus door slijm, korstjes of bloed wilt u uw neus meestal snuiten. Toch is het vaak beter om dit niet te doen. Een veilige en effectieve manier om de neus schoon te houden is om de neus te spoelen met zout water.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen. Wanneer een van deze bijwerkingen zich voordoet, dient u het gebruik van Otrivin te staken. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker.
Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.
Heb je vaak een loopneus (alleen) in de ochtend? Dan is de kans groot dat je last hebt van huisstofmijtallergie. Zeker wanneer je loopneus gepaard gaat met andere symptomen: tranende, waterige en/of rode ogen.