VOG verplicht in de zorg? Vanaf 1 januari 2016 moet u als nieuwe werknemer en andere arbeidskracht (zoals uitzendkracht, gedetacheerde of ZZP-ers) over een VOG beschikken als u langdurige zorg of ondersteuning verleent.
Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat uw werknemer geen strafbare feiten heeft gepleegd die een risico vormen voor de specifieke functie/taak die de werknemer gaat vervullen. Voor bepaalde functies, bijvoorbeeld onderwijzer, gastouder of taxichauffeur, is een VOG wettelijk verplicht.
Met het vragen om een VOG screenen zij de zorgprofessionals die ze zorg laten verlenen. Zo controleren ze met wie ze werken en dekken ze zich in mocht er onverhoopt iets niet goed gaan. Hiermee voldoen zij aan de vergewisplicht. Dit is een eis vanuit de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz).
Bijna alle zzp'ers in de zorg hebben een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) nodig om te werken. Hier vragen opdrachtgevers dan om. Soms is dit ook verplicht, als je bijvoorbeeld werkt in de langdurige zorg of bij een instelling die geestelijke gezondheidszorg verleent.
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is in verschillende gevallen nodig. Bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin u werkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Uw (toekomstige) werkgever kan u dan vragen om een VOG.
U krijgt geen VOG als de strafbare feiten belangrijk zijn voor de functie of baan die u wilt. Voor een taxichauffeur bijvoorbeeld is een veroordeling voor rijden onder invloed een probleem. Maar misschien niet voor iemand die bij een bank werkt.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
In artikel 3 lees je dan dat binnen de Wlz-zorg een VOG verklaring niet ouder mag zijn dan 3 maanden op het moment dat je in dienst bent getreden. Ben je een zelfstandige zorgverlener die Wlz-zorg verleent, dan mag je Wkkgz VOG verklaring niet ouder zijn dan 3 jaar.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Introductie. Krijgt iemand met een strafblad een VOG? Sommige strafbare feiten vormen voor de ene baan of stage wel een bezwaar, maar voor de andere niet. Iemand met een strafblad maakt daarom ook kans op een VOG.
Als u wel een strafblad heeft, dan kan dit betekenen dat u voor de functie/branche waarvoor u de aanvraag heeft gedaan, geen VOG krijgt. Echter het kan zijn date u voor andere functies of werk in een andere branche wel een VOG krijgt.
Hoe lang is een VOG geldig? De VOG is niet geldig voor een bepaalde periode, omdat de beoordeling voor de VOG-aanvraag een momentopname is. Wanneer u een nieuwe VOG nodig heeft, hangt af van de werkgever of het ministerie dat verantwoordelijk is voor de regelgeving.
Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaalt u €41,35. Een digitale aanvraag die door uw toekomstige werkgever is gestart, kost u € 33,85. De kosten (vrijgesteld van btw) die u betaalt zijn niet voor de VOG, maar voor de afhandeling van uw aanvraag.
Kan ik een VOG aanvragen zonder werkgever/organisatie? Het is zeker mogelijk om een VOG aan te vragen zonder werkgever of organisatie. Bij VOG-aanvraag.nl kunt u snel en gemakkelijk uw VOG aanvragen.
Een werkgever mag niet vragen of jij een strafblad hebt, mits dat nodig is voor de functie. Komt je werkgever erachter dat je wel een strafblad hebt, dan heeft dit geen invloed op je contract en mogen zij het niet ontbinden.
Nadat u een aanvraag heeft ingediend ontvangt u binnen 1 tot 4 weken bericht. De behandeltijd van een VOG-aanvraag kan variëren. Soms duurt de behandeling langer; bijvoorbeeld door drukte, of doordat u een andere nationaliteit heeft. De behandeltijd hoeft niet iets te zeggen over de uitkomst van de aanvraag.
De kosten van een VOG betaalt u in eerste instantie zelf. Het kan zijn dat u de kosten van de VOG mag declareren bij uw werkgever / leidinggevende. Dit verschilt per organisatie / instantie. Daarom raden wij u aan om dit dan ook met uw werkgever / leidinggevende te overleggen.
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
Overtredingen vervallen 5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking. Als er een vrijheidsstraf of taakstraf is opgelegd, gebeurt dit na 10 jaar. Misdrijven waarbij minder dan 6 jaar gevangenisstraf is gesteld, blijven 20 jaar bestaan.
Ja, dat kan in sommige gevallen. Een VOG wordt voor een specifieke functie bij een specifieke werkgever aangevraagd. De originele VOG moet aan de werkgever overgelegd worden.
Wie vraagt dan de VOG aan? Meestal is er vanuit de werkgever de opdracht gegeven aan de werknemer om een VOG aan te vragen. Als u als werknemer online een VOG aanvraagt is er geen handtekening of stempel van de werkgever nodig. Enkel de organisatienaam en de plaats van de organisatie is voldoende.
De VOG heeft geen vaste geldigheidsduur. De belanghebbende bepaalt hoe lang een VOG geldig blijft. Vaak is de verklaring onbeperkt geldig voor het doel van de aanvraag. Wanneer iemand van project verandert, is het mogelijk dat de (nieuwe) organisatie het verzoek doet een nieuwe aanvraag te doen.
Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen. In het algemeen betreft het onderdelen van de overheid zelf.
Als geen sprake is van verlenging worden justitiële gegevens van misdrijven verwijderd: Bij misdrijven waarvoor u volgens de wet minder dan 6 jaar gevangenisstraf kunt krijgen (bijvoorbeeld winkeldiefstal). 20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.