Graniet wordt als natuursteen veel gebruikt in de bouw en interieurs. U kunt hierbij denken aan vloeren, aanrechtbladen, gevelbekleding, vensterbanken, keukenbladen, tafelbladen en trappen. Daarnaast wordt graniet veel gebruikt voor grafmonumenten, gedenktekens, grafstenen en grafzerken.
Graniet is een heel hard materiaal wat het bestand maakt tegen krassen en in zekere mate hitte. Wel wordt aangeraden om altijd een onderzetter te gebruiken bij hete pannen en ovenschalen om een thermoshock te voorkomen waardoor onherstelbare schade kan worden veroorzaakt.
Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
Voordelen van een granieten aanrechtblad
Zoals gezegd is een aanrechtblad van graniet voor 100% een natuurproduct en daarom uniek. Het materiaal is, dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren, keihard en daardoor krasbestendig en snijvast.
Net zoals marmer en kalksteen is graniet erg poreus en absorberend. Zand en water zijn de vijand van elke natuursteen. Daarom gebruik je best niet te veel water bij reinigen van graniet.
Graniet is te herkennen aan de gespikkelde en gelijkmatige structuur in alle richtingen. De natuursteen soort graniet bestaat vooral uit veldspaat (kristallen) die de graniet zijn kleur geven, zwarte biotiet en kwartskorrels die er uitzien als gelei. Graniet is in vele kleuren leverbaar.
Kosten - Over het algemeen is graniet duurder dan het marmer, maar er zijn ook goedkope granietsoorten.
Je kan tenslotte graniet branden op hoge temperaturen en nadien snel afkoelen. Het resultaat is een ruwere en nostalgische afwerking. Nadeel van gebrand graniet is dat het oppervlak poreuzer is en moeilijker te onderhouden.
De straling van graniet valt in het niet in vergelijking tot de kosmische straling waar je aan bloot staat. Zowel binnenshuis als buitenshuis. Het gevaar van de straling van het graniet mag mag je dus rustig verwaarlozen.
Composiet en graniet zijn namelijk zeer sterk, duurzaam en stoot-, slijt- en krasvast. Beide materialen zijn daarnaast ook zeer hittebestendig, al moet je composiet niet te lang aan hitte blootstellen. Hierdoor kan het hars in het blad verkleuren.
Per gesteente zal de samenstelling echter verschillend zijn. Omdat graniet onder hogere druk en onder invloed van hogere temperaturen is ontstaan, is het ook een harder materiaal dan marmer.
Naast dat het sterk is, is graniet ook nog eens bijna krasvrij en stootvast. Hierdoor blijft jouw werkblad heel én mooi. Graniet is van nature een vlekvrij en hygiënisch materiaal.
Marmer en graniet zijn producten van natuursteen, gezond en duurzaam koken dus!
Kras- en hittebestendig
Dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren is graniet keihard. Daarom is een granieten aanrechtblad krasbestendig en snijvast. Daarnaast is graniet zeer hittebestendig. Een granieten aanrechtblad zal niet barsten of scheuren als er een hete pan op wordt gezet.
Graniet is een stollingsgesteente dat bestaat uit de mineralen kwarts, veldspaat (kaliveldspaat of plagioklaas) en mica (biotiet of muscoviet). Het ontstaat door het ondergronds stollen van magma en behoort hiermee tot de dieptegesteenten.
Graniet is ook niet bestand tegen stompe en zware slagen. Het kan scheuren, splinteren of zelfs breken. Zeker de randen zijn bijzonder kwetsbaar. Gebruik ook altijd een snijplank en zet hete pannen op een onderzetter.
Graniet is een stollingsgesteente die overal ter wereld voorkomt. Wanneer de hete vloeibare steen eenmaal gekoeld is, wordt deze bikkelhard. Graniet is daarom duurzaam en heeft weinig onderhoud nodig. Omdat graniet overal ter wereld voorkomt, zijn er veel kleuren graniet.
Een aanrechtblad van keramiek is vlekbestendig.Het is bijvoorbeeld beter bestand tegen vlekken dan een aanrechtblad van graniet of composiet. Daarnaast is het ook krasbestendig. Het materiaal is superhittebestendig.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Graniet, terrazzo en composiet
Dit zijn kostbare, maar ideale materialen voor een werkblad. De materialen zijn hygiënisch en kunnen tegen zuur en een stootje. De meeste granieten werkbladen moeten regelmatig geïmpregneerd worden, zodat vlekken minder snel intrekken en het blad beter beschermd blijft.
Het gewicht van graniet ligt tussen de 2700 en 3000 kg per kubieke meter. Een meter werkblad 60 cm diep en 3cm massief weegt dus tussen de 49 kg en 54 kg.
Ondanks de vele soorten natuursteen, worden slechts twee soorten het vaakst toegepast in de keuken: graniet en hardsteen. Beide soorten hebben een hoge hardheid en zijn slijtvaster dan andere soorten. Hierdoor lenen deze materialen zich perfect voor intensief gebruik.