De Tamron 24-70 G2 is een lichtsterke zoomobjectief met een bereik van 24mm tot 70mm waardoor het objectief zeer goed te gebruiken is voor portret-, bruiloft, landschap- en rapportage-fotografie.
24-70 mm lenzen voor Canon camera's
De Canon 24-70 is de standaard zoomlens van de professionele lijn camera's van Canon. Met een bereik dat zowel groothoek als een bescheiden zoom bestrijkt, is dit objectief geschikt voor zowel portretten als landschappen.
Bedenk welke lens bij jouw gebruikssituatie past
Ga dan voor een telephoto lens van bijvoorbeeld 100-400mm. Fotografeer je vaak in donkere situaties? Kies dan een lens met een groot maximaal diafragma voor meer lichtinval, zoals f/1.2 of f/1.8. Voor portretfotografie gebruik je een lens van 35mm of 50mm.
Als je echter landschappen wilt vastleggen bij weinig licht of als je zelfs een sterrenhemel gaat fotograferen, moet je zeker lenzen met een groter diafragma overwegen (f/2.8 zoom of een nog grotere f/1.4 prime). Deze lenzen zijn ook ideaal als je bewegingen, zoals vliegende vogels, scherp wilt vastleggen.
Het aantal mm bepaald de brandpuntsafstand van de lens. Bij camera's met een cropsensor begint de ideale brandpuntafstand voor landschappen bij 10mm. Bij full frame is dat zo'n 15mm. Je krijgt zo veel van het landschap in beeld en er ontstaat door de grote beeldhoek veel dynamiek.
Een voor de hand liggende keuze is een objectief met een zoombereik van 70 tot 200mm: de Canon EF 70-200mm f/2.8L, de Nikon AF-S 70-200mm f/4.0G en de Sony 70-200mm f/2.8.
Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.
Een extreme groothoek, een standaardzoomlens van 24-105mm, een telelens van 100-400mm en een macrolens. Zo weet ik zeker dat ik altijd de juiste lens bij mij heb. Tijdens echte klimtochten heb ik overigens vaak alleen de standaardzoomlens en de groothoeklens mee.
Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand. Denk hierbij aan lenzen van minimaal 400mm of meer.
Aangezien het meestal de bedoeling is om het landschap volledig scherp weer te geven, heb je voldoende scherptediepte nodig. Stel daarom de camera in op de diafragma voorkeuze stand (A(v)) met een diafragma tussen f/11 tot f/14.
Wanneer je gaat fotograferen bij weinig licht, is het aan te raden om een lichtsterk objectief te gebruiken. Bij een lichtsterk objectief kun je werken met lagere diafragma's van bijvoorbeeld f/2.8 of zelfs nog lager. Een 50mm f/1.8 of een 35mm f/1.8 of f. 1.4 zijn erg geschikte lenzen om hiervoor te gebruiken.
Dekt de populaire brandpuntsafstanden van 18-55 mm (kleinbeeldequivalent: 27-82,5 mm) met een maximaal diafragma van f/3.5–5.6. Dit objectief is perfect voor het maken van allerlei soorten foto's, van portretten tot landschapsfoto's. Het is ook ideaal voor het opnemen van HD-films.
Je kunt voor het fotograferen van insecten dus beter kiezen voor een langere lens – circa 90mm tot 180mm – in plaats van de (doorgaans goedkoopste) lenzen die een brandpuntsafstand van ongeveer 40mm tot 60mm hebben. Sommige macrofotografen maken er een sport van echt contact met een beestje te maken.
Twee statieven
Een licht en compact reisstatief is dan een betere keuze. Bepaal daarom voor jezelf waar je hem het meest voor nodig hebt en dus of het handiger is om een groot en zwaar of juist een klein en licht statief aan te schaffen.
Een prime-lens van 50 mm is een geschikte lens voor fotografie bij weinig licht, omdat de meeste prime-lenzen van 50 mm een maximaal diafragma hebben van ergens tussen f/1.8 en f/1.4. Als je te maken hebt met weinig licht kun je het beste de ISO verhogen om je camera gevoeliger te maken voor licht.
Voor landschapsfotografen die een licht, betaalbaar prime 35mm-objectief voor een EF-vatting willen, raadt Mike de Canon EF 35mm f/2 IS USM aan. Dit objectief heeft 4-stops beeldstabilisatie, een snel diafragma van f/2 voor opnamen bij minder licht en een korte scherpstelafstand van 0,24 m voor close-ups.
Met een 70-300mm lens is je beeld bij 70mm al aardig ingezoomd, maar met 300mm haal je het onderwerp pas echt dichtbij. Een gevaar van zo'n groot zoombereik is bewegingsonscherpte. De duurdere modellen beschikken over beeldstabilisatie die dit probleem ondervangen.
De 35mm lens wordt vaak gezien als een meer veelzijdige lens en dit is ook te zien aan het aantal soorten fotografie waarvoor deze lens gebruikt wordt, denk aan trouwfotografie, sportfotografie, foodfotografie, reisfotografie, landschapsfotografie (hoewel dan 35 mm prime minder voor de hand ligt) en straatfotografie.
Een allround lens is een zoomlens voor alledaags gebruik. Doordat het een lens met een variabele brandpuntafstand is, kun je er vanalles mee vastleggen. Volledig uitgezoomd is het beeldkader groot genoeg om landschappen te fotograferen.
Groothoek met zoom
Een groothoeklens met zoom is erg geschikt voor op reis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 24-70mm lens. Je gebruikt hem voor het vastleggen van weidse landschappen, maar ook voor straatfotografie in de steden. Daarnaast zet je deze lens in voor het maken van portretten van je reisgenoten.
Een objectief met vast brandpunt is populair bij portretfotografen. Ze zijn lichtsterk en hebben over het algemeen een groot diafragma opening die zelfs tot f/1.2 kan gaan. Zo krijg je een mooie scherptediepte en bokeh effect. De klassieke portretlenzen van 50mm en 85mm zorgen voor een natuurlijk perspectief.
Lenzen met een brandpuntsafstand van rond de 50mm, worden ook wel standaardlenzen genoemd. De afstand van de sensor tot de lens zorgt voor een beeldhoek die ongeveer gelijk is aan wat we met het menselijk oog zien.